Виктор Янукович се извини на украинския народ

Няма да иска военна помощ от Русия, чуди се защо Путин все още мълчи
Обновена: 28 фев 2014 19:05 | 28 фев 2014 16:14, Елка Василева
188
Виктор Янукович се извини на украинския народ
Виктор Янукович. Снимка: Reuters

Виктор Янукович заяви, че се срамува от случващото се в Украйна и се извини на украинския народ за събитията в страната и за това, „че не ми стигнаха силите, за да удържим стабилността“.

Той даде пресконференция за първи път, откакто напусна Украйна.

Янукович заяви, че той е действащият президент на Украйна: „Ако действащият президент не е подал оставка, ако той е жив /а аз, както виждате, съм жив/, той е действащият президент“.

Янукович декларира, че ще продължи „борбата за бъдещето на Украйна срещу тези, които със страх и терор се опитват да я оседлаят“, предаде РИА Новости.

Според него властта в страната е била „превзета от националистически профашистки бандити, представляващи абсолютно малцинство от населението на Украйна". По думите му трябва да се проведе безпристрастно разследване на престъпленията в Украйна под контрола на обществеността и Съвета на Европа.

„Трудно ще ни бъде да излезем от кризата, в която изпадна страната. Сътресенията и жертвите са последица от политическата криза. Това е резултат от безотговорната политика на Запада, която поощряваше Майдана“, заяви Янукович.

Още по темата
 „Никой не ме е свалил, бях принуден да напусна Украйна под непосредствена заплаха за моя живот и живота на моите близки“, каза още той.

„Никъде не съм бягал. От Киев заминах за Харков. Когато бях още в Киев, срещу мен стреляха с автоматично оръжие. Колата, която ме прикриваше, беше обстрелвана фактически от всички страни. Не съм заминал сам, никъде не съм бягал“, разказа Янукович.

„Пътувахме, за да се срещнем в Харков с активисти на Партията на регионите. Пристигнахме там късно през нощта. Когато пристигнахме в Киев, още от сутринта на 22 /февруари/, службата за сигурност започна да получава информация, че в Харков пристигат радикално настроени групи. Нямаше никакъв страх, това бяха условията за сигурност. Не е моя работа да ръководя сигурността. С мен бяха Рибак и Клюев. Помолих ги те да излетят за Донецк и да разкажат какво се е случило с нас. Сам реших да отида в Луганск. Тръгнахме с два хеликоптера. Военните диспечери ни предупредиха, че ако не се отклоним от тази посока, те ще вдигнат изтребители. И пилотите на хеликоптерите решиха да обърнат и да кацнем в Донецк. В крайна сметка стигнах в Крим. Намеренията ми отново бяха осуетени чрез нови заплахи. Получих обаждания със заплахи към членовете на семейството ми“, добави той.

Янукович се намира в момента в Ростов на Дон, тъй като там живее негов стар приятел, а ще се върне в Украйна, когато там бъдат спазени условията за неговата безопасност.

Той заяви още, че „каквито и да са военни действия в тази ситуация са недопустими. "Не се каня да се обръщам /към Русия/ за военна подкрепа. Украйна трябва да остане неделима", каза той.

Янукович съобщи, че не се е срещал с Владимир Путин. „След като влязох в Русия, разговарях с него по телефона. Договорихме се при възможност да се срещнем“, уточни той.

Русия е стратегически партньор, каза Янукович. Според него в рамките на споразуменията между Украйна и Русия Москва има право да действа. „Смятам, че Русия е длъжна да действа. Познавайки характера на Владимир Путин, се чудя защо до момента той е сдържан, мълчи“, каза той.

„Русия трябва да използва всички налични възможности, за да предотврати хаоса, терора в Украйна. Но аз съм категорично против нахлуване в Украйна, нарушаване на нейната цялост“, уточни Янукович.

Той заяви още, че никога не е инструктирал украинската милиция да стреля по протестиращите.

Според него случващото се в Крим „е естествена реакция на военния преврат, станал в Киев. Хората в Крим няма да се подчиняват на националисти и бендеровци. Като действащ президент на Украйна заявявам, че Крим трябва да остане в състава на украинската държава, запазвайки широката си автономия“, категоричен е Янукович.

За опозицията и подписаното на 21 февруари споразумение за урегулиране на ситуацията в страната Янукович каза, че то „предвиждаше изпълнение на споразумението от двете страни. Вярвах в порядъчността на чуждите посредници. Макар че това споразумение беше много противоречиво и сложно, аз го подписах", обясни той.

Според него обаче споразумението не е било изпълнено. „В крайна сметка Киев беше наводнен от въоръжени хора, които започнаха да разбиват домове. Започнаха да страдат невинни хора. Това продължава и в момента. Споразумението даваше надежда. Но всичко, което се случи след това – е беззаконие, терор, безвластие и хаос, безпрецедентни решения, приемани в парламента чрез насилие над депутати“, каза Янукович.

Той увери, че никога не е искал да навреди на Юлия Тимошенко, но я обвини в нанесени щети на Украйна на стойност 20 милиарда долара.

Янукович заяви още, че няма банкови сметки и собственост в чужбина. Той подчерта, че винаги е декларирал своите доходи и собственост. Обясни, че е купил в Межигорие къща за 3 милиона и 200 хиляди долара от частни спестявания и тя е станала за него и офис, и дом в Киев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЗИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЕСЕН ТАМ КЪДЕТО ИЗБИ ТОЛКОВА МЛАДИ СВОИ СЪНАРОДНИЦИ ЗА ДА ЗАПАЗИ КОКЪЛА !
95
12
 
4
 
! Отговори
gost преди 10 години
Късно е за опрощение чадо мое.
94
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКВО ЗНАЧИ ЗА ЕДИН КОМУНИСТ ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ ? НИЩО ...АБСОЛЮТНО НИЩО....ЗА ТЯХ СА ВАЖНИ ПАЧКИТЕ ПАРИ, ВЛАСТТА ,ОХОЛСТВОТО, ПАЛАТИТЕ ,СКЪПИТЕ КОЛИ....И ВСИЧКО ТОВА ГО СМЪКВАТЕ ОТ СИРОМАШИЯТА !
93
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майките на убитите приемат ли извинението?
92
0
 
2
 
! Отговори
posledno преди 10 години
И последно за "социалист".Аз не съм антисемит,това е измислена,пропагандна дума,подкрепям семитите в Палестина живеещи в окупация и не подкрепям преследване на хора на етническа основа,нито на религиозна както днес ХРИСТИЯНСТВОТО Е ОБЕКТ НА ПРЕСЛЕДВАНЕ чрез закони и революции,чрез прокси-методи.
91
5
 
1
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
До СОЦИАЛИСТНе се хаби да ми отговаряш, моя коментар ОТНОВО ще го изтрият, и твоя отговор ще си иде зян... и с'тинките за него също ;)Но в едно се убеждавам - в тоя сайт не понасят информирани хора, защото някой си отглежда насъсквани паленца, да му джафкат сладко по команда :)
90
2
 
1
 
! Отговори
до комуниста евр. преди 10 години
До СОЦИАЛИСТAaaa,ами така кажи бе момче-АНТИСЕМИТИЗМЪТ,А?Виждаш ли,разликата между нас е,че аз мисля за всички хора,а ти за една група,останалите"***"ли бяха или как ги наричахте?
89
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия ме питаха откъде съм казвах че съм Българин, не мога да ви опиша с думи колко добре се отнасяха към мен, те казваха Българите са наши славянски братя и още много други добри думи... това е невероятен народ с много топлина и искреност това го чувстваш
88
0
 
4
 
! Отговори
Аргумент? преди 10 години
Човек може леко да мръдне от такива като теб в ерата на информацията си живеят с новините от телевизията.Намери някой да ти преведе статията зер светне някоя крушка. project-syndicate.org/commentary/a-new-world-architecture.Новият световен ред няма да успее,ако няма хора с твоето мислене.
87
3
 
15
 
! Отговори
Maртин преди 10 години
Как може украинците да дърпат към тези дето са ги превзели и убивали втората световна война? Все едно ние да дърпаме към Турция. Мислех, че трошим *** с нашите съселовци и т.н, ам явно имало по-неориентирани от нас.
86
0
 
3
 
! Отговори
* преди 10 години
"Вижте яхтата "Хъни Фиц", возила петима президенти на САЩ" - Обединете тези две статии и долу-горе ще се получи нещо смислено.Щот сега лъжете и мажете върху лъганото от други. По това ви бива, нЕма съмнение.
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очевидно 95 е пълен *** или по-добрия вариант платен червен ***. Наистина не мога да повярвам , че има *** които мислят по този начин. Русофобията не еднозначно понятие с омразата към руския империализъм и шовинизъм. Християнството ***, е нещо съвсем различно от средновековната по дух и подчина на КГБ руска православна църква. Слава Богу има много други християнски народи и те пазят истинските ценности
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди да го изгонят Янунович е подписал указ с които мести столицата , правителството и ген щаба на Украйна в Севастопол.Ето така Путин и Янукович изиграха всички.Путин не иска Крим,той иска цяла Украйна.Сега онези диванета в Киев се оказват оникновенни превратаджии и престъпници
83
2
 
1
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
До СОЦИАЛИСТРазправяй ги тия фантазмагории за "чудовищните неща" на майданци на тия, които не са гледали прес-конференцията!Янукович мънка и чете разни пропагандни клишета от едно листче, ей това беше цялото представление!
82
1
 
1
 
! Отговори
до "социалист&q преди 10 години
Нацизмът беше победен за да победи КОМУНИЗМЪТ,а ти си чист комунист.Комунистически Китай скоро ще е световен лидер,тези,които призовават за революциите в Украйна и другаде призовават Китай ДА ВОДИ.После е фаза световно правителство и нова световна религия..А ти си отвори явно закостенялия мозък зациклил на 1944г.
81
0
 
4
 
! Отговори
тиква преди 10 години
много коментари ,много нещо ,много плюене ,но едва ли ще се сети някой ,кой бърка в огъня и кой го разпалва допълнително ,както и кой го направи огъня .До тук обаче НЯМА нормален ,логичен анализ за ставащото в региона.Не съм за никого.За истината съм.
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Stalin beshe sayuznik na nacistite 1939-1941, *** mu podariha baltiiskite darjavi I Zapadna Ukraina, I posle se sbiha za plyackata, kato tipicni seriini ubiici
79
3
 
4
 
! Отговори
нова фаза преди 10 години
Методите са сменени,хората не могат да разберат,че това със Съветския съюз бе експеримент,фаза за сваляне на царя и разбиване на християнските основи на Русия и централна банка разбира се.Целта днес е всички да се подчинят("един свят")под световна диктатура ,под нова световна религия.Националността е без значение,няма любимци.Русофобията е омраза към християнството.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янукович не е избягал...? Просто заминал на "гости" при приятели?
77
1
 
4
 
! Отговори
Рaдослaвов преди 10 години
Aз кaкъв съм, ти нямaш прaво дa знaеш! A ти привърженик нa преврaтaджиите от 9.9.44 ли си, нa Гaздов привърженик ли си, нa нaродния съд привърженик ли си, нa болшевишкa русия привърженик ли си?