Пълна бойна готовност на армията на Украйна

Засилена е охраната на стратегическите обекти
Обновена: 2 мар 2014 10:45 | 1 мар 2014 22:07,
493
Пълна бойна готовност на армията на Украйна
Олександър Турчинов Снимка¨Reuters

Председателят на парламента на Украйна, изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов обяви, че е издал заповед да бъдат приведени въоръжените сили на Украйна в пълна бойна готовност. Засилена е охраната на стратегическите обекти, в това число АЕЦ, предаде ИТАР-ТАСС.

Действията на Киев са в отговор на решението на руския парламент, който разреши на президента Владимир Путин да изпрати руски военни части в Украйна "до нормализиране на обстановката там".

Премиерът Арсений Яценюк заяви от своя страна: "Убедени сме, че Русия няма да предприеме интервенция, понеже това ще означава война и край на всякакви отношения между двете страни".

Той съобщи, че е имал телефонен разговор с руския си колега Дмитрий Медведев, по време на който е поискал Русия да върне черноморските си сили в казармите им, за да намали напрежението. Военна интервенция е недопустима, понеже би била нарушение на всички международни договори", подчерта той.

Украйна е поискала от ЕС, САЩ и НАТО да разгледат всички възможни механизми за защита на териториалната й цялост, предаде Ройтерс. Украинският министър на външните работи Андрий Дешчица заяви, че е провел разговори с представители на САЩ и на ЕС и после е помолил НАТО да окаже помощ на Украйна заради това, което украинският премиер описа по-рано днес като руска агресия.

Искане е било отправено към НАТО да обмисли използването на всички възможности за защита на териториалната цялост и на суверенитета на Украйна, украинския народ и ядрените обекти на украинската територия, поясни украинският министър на външните работи. Той каза, че засега не е могъл да се свърже с руския външен министър Сергей Лавров.

Лидерът на украинската крайнодясна организация "Правий сектор" Дмитрий Ярош пък призова лидерът на чеченските сепаратисти Доку Умаров с оръжие в ръце да подкрепи антируските сили в Украйна, съобщи руската информационна агенция.

Съответното обръщение било поместено на страницата на "Десния сектор" в социалната мрежа "ВКонтакте".

Още по темата
"Украинците винаги са подкрепяли освободителната борба на чеченския и другите народи от Кавказ. Сега дойде време вие да подкрепяте Украйна. Като лидер на "Десния сектор" ви призовавам да активизирате борбата. Русия не е толкова силна, колкото ви се струва", гласяло съобщението според ИТАР-ТАСС. 

Агенцията припомня, че Ярош по време на първата военна кампания в Чечения е бил сред неколцината украински бойци, участвали в бойни действия срещу руските войски.

В отговор пълномощният представител на министерството на външните работи на Русия по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов в микроблога си в Туитър написал :"Украинският неофашист Ярош повика на помощ терориста Умаров. На такива ли "демократи" в Украйна залага Западът!? Ще има ли реакция оттам?"

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
7
 
30
 
! Отговори
аС преди 10 години
Този, както го гледате на снимката, си е един чист превратаджия. Без никакви законни основания да управлява, издава заповеди и да предоставя територията на Украйна за плацдарм на американско- натовски сили ...
269
4
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Сред руското население на Крим не могат да се намерят привърженици на Майдан, които минимум открито защитаващи своята позиция. Впрочем, сваленият от Майдан президент Виктор Янукович също не се ползва с по-голяма популярност: в Крим открито го наричат предател. Народът вече издига нови ръководители - най-известен от тях стана новият кмет на Севастопол Алексей Чалий.
268
4
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Освен това вежливи хора разоръжили украинските военни и граничарите в Балаклава, също без конфликти запечатали оръжейните помещения и ги взели под охрана.На този фон в Крим продължават проруските митинги. Жителите на Симферопол, Севастопол, Керч, Евпатория с руски знамена искат провеждане на референдум за статута на полуострова. При това вече обявеният референдум За разширение на автономията никого не задоволява. Много хора открито признават, че биха искали да видят Крим или в състава на Русия, или независим.
267
2
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Фото: РИА НовостиКрим е напълнен от вежливи хора.Така наричат неразговорчивите въоръжени бойци в униформа без отличителни знаци, които на 28 февруари взеха под контрол най-важните стратегически обекти на полуострова: Върховният съвет, летището на Симферопол, Севастополското летище Белбек и редица други. Във всички случаи минало без сблъсъци, а въоръжените гости се държали изключително коректно, което и станало повод за ново определение, което бързо получило популярност в руския сегмент на Интернет.
266
11
 
6
 
! Отговори
БГ преди 10 години
РУСИЯ Е В НЕИЗГОДНА ПОЗИЦИЯ В МОМЕНТА,ДА ОСТАВИ УКРАЙНА ДА СЕ ОПРАВЯ,КАТО СЕ ОПАРИ ОТ ЕС И ТЕРОРИСТИ,САМА ЩЕ ТЪРСИ РУСИЯ
265
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
турчинов е възможно НАЙ-ГЛУПАВАТА фамилия на тоя свят
264
0
 
9
 
! Отговори
до 392 преди 10 години
пита се , кой е по, по-гаден?
263
2
 
17
 
! Отговори
Kadirov преди 10 години
Терористите и революционерите вървят ръка за ръка в световната революция против християнството(и умерените мюсулмани като живеещи в мир с християните,пример Сирия).Разман Кадиров коментира призива на украинския революционер Дмитрий Ярош към търсения терорист Доку Умаров"да действа срещу Русия"."Известия"Разман Кадьiров сделал заявление о ситуации в Крьiму
262
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трловете до там ли изпаднаха, че подхващат опорната точка за християнството като консилидиращ фактор?Това директно руснаците я спускат тая тъпня, със сигурност не е местна
261
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма западен гаден капиталист, който и да си мечтае да има и половината от имането на руските олигарси.
260
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руска военна интервенция в Украйна - най-необмислената постъпка на Кремъл с много лоши последици.
259
9
 
11
 
! Отговори
Въх, ми ся... преди 10 години
385 писа:Руснаците ще клекнат, иначе рискуват много, а Путин не е толкова глупав, все пак той и останалите олигарси милиардери ще трябва да си харчи милиардите, а който има много пари не ги рискува!------------------Амереканците рискуват много, а и Обава не е чак толкова ***, защото той и американските банкери искат да си харчат милиярдите, а кой има повече пари от руските олигарси??? - правилно, американските банкери.псНадявам се, че и едните, и другите ще клекнат, иначе ние ще го отнесем.
258
6
 
16
 
! Отговори
световна революция преди 10 години
Всеизвестно е,че Бандар бин Султан е заявил на Путин"Ние контролираме чеченските групи"l .Някой ще обърне ли внимние,че т.нар.украински националист е призовал терориста Доку Умаров"да действа срещу Русия".Последните революции не вървят ли ръка за ръка с терористите,ето това е планирано за Русия-войната и световната революция са срещу християнството,да изглежда невероятно,невъзможно,ама как,конспиративни теории докато резето хлопне.
257
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От кой ще я освобождаваш бе Гербер че тя си е свободна от 1989 нали така бе Гербер
256
11
 
22
 
! Отговори
К.р за ЕС преди 10 години
Ставайте хора и да освободим България на 3ти март!!!!!!!
255
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците ще клекнат, иначе рискуват много, а Путин не е толкова глупав, все пак той и останалите олигарси милиардери ще трябва да си харчи милиардите, а който има много пари не ги рискува!
254
27
 
5
 
! Отговори
i преди 10 години
1. Путин и неговият отбор "пропиляха Украйна". Пропиляха я бездарно. Кремъл показа едновременно и слабост, и глупост. Украйна можеше да се запази в зоната на руското влияние като се отстъпи по нещо, като се договорим с някого.2. Избяга путиновата марионетка Янукович, който не умееше, не можа (а може и да не е искал) да изгради нормални отношения с Русия. Мястотото на провеждането на пресконференцията му - в Ростов на Дон, е свидетелство за идиотско его, а следователно и за егото на неговия патрон. Янукович е съратник, но не такъв, че да бъде пускан в столицата на Русия.3. Майданът пр
253
1
 
13
 
! Отговори
ето революционерите преди 10 години
youtube/watch?v=j0kTv_8lwiQ "Мирните"протестиращи,коя държава и правителство ще позволи това?(you tube RT From bricks to bullets)
252
11
 
52
 
! Отговори
fck преди 10 години
Украйнската армия я съветвам да напусне страната ,че до седмица ни Майдан ни Украйна ще има... нито половината земно кълбо... да отиват на Хавайте на почивка ,че Руснака ако ги добара жална им майка. Украйна е новото бойно поле официално от днес.. и да се молим да не стигат до нас ,че и ние сме едни ЕУ *** може да ни заличи путин с две натискания на копчето на клавиатурата.. Руснака пак ще пие кафе в Берлин ми се струва :)
251
0
 
11
 
! Отговори
ето революционери преди 10 години
Haaretz"The ex-Israeli soldier who led a Kiev fighting unit"-"Бившия изрелски войник,който водеше бойна част в Киев".Друго..RT"Ukraine nationalist leader calls on 'most wanted' terrorist Doku Umarov to"act against Russia"-Украински лидер националист призовава най-търсения терорист Доку Умаров да "действа"срещу Русия.