ЕК одобри 11 млрд. евро за Украйна

Жозе Барозу призова за мирно решение на кризата
Обновена: 5 мар 2014 14:15 | 5 мар 2014 13:57,
160
ЕК одобри 11 млрд. евро за Украйна
Снимка: Reuters

Европейската комисия съобщи, че е одобрила днес отпускането на поне 11 милиарда евро помощ за Украйна в краткосрочен и средносрочен план, предаде БТА.

Повечето от мерките засягат периода до 2016 г., уточни на пресконференция председателят на ЕК Жозе Барозу.

Още по темата

Той посочи, че украинците трябва да определят сами бъдещето си. Последните събития ни убедиха, че мирът не е гарантиран, добави Барозу. 

Председателят на ЕК призова за мирно решение на настоящата криза.

Трябва да бъдат уважавани правата на всички украинци, подкрепяме разполагането на международни наблюдатели, заяви  Барозу. 

По неговите думи настоящата криза е предизвикателство за възможностите на ЕС за опазването на стабилността в региона. Оставаме готови за подписване на споразумение за асоцииране и търговско споразумение, добави Барозу. 
За първи път от години се появява подобна заплаха за мира и стабилността на континента, коментира той.

Барозу изрази очакването на извънредния Европейски съвет утре да бъде даден ясен общ отговор на кризата, защото това е важно за единството на ЕС и неговите институции, както и за международните ни партньори. Барозу съобщи, че се предвижда насрочването на донорска конференция за Украйна в Брюксел.

Приетите днес мерки са насочени към стабилизиране на украинската икономика, както и към насърчаване на политическите реформи, се посочва в съобщение на комисията. Сред утвърдените мерки е също либерализация на визовия режим с Украйна, установяване на зона за свободна търговия, модернизация на украинската газопреносна система и изграждане на двупосочна връзка със Словакия.

Три милиарда евро от бюджета на ЕС ще бъдат предоставени на Украйна за заеми в сферата на икономиката, 8 милиарда евро ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвижда се възможността по инструментите за съседство да бъдат отпуснати 3.5 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
Бат Булгаро преди 10 години
Малко са - дай 50 000 000 бе ***, и на нас - 5 с шест нули, иначе няма да те подкрепим.
145
0
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ХА СМЕТНЕТЕ СЕГА И ОБЕЩАНАТА ОТ ЖИРИНОВСКИ А И ОТ ДРУГИ РУСКИ ДЕПУТАТИ ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА ЗА ГАЗ НА КРИМ ПРИ УСПЕШНО ГЛАСУВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМА И САМИ ЩЕ ВИДИТЕ КОЙ КОЛКО ДАВА!
144
0
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
КАКТО СЕ КАЗВА ,,ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ''. ЕС ДАВА ЗА УКРАЙНА 11 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА ЦЯЛА УКРАЙНА ОТ КОИТО СПОРЕД ВСИЧКИ ВЪВ САМАТА УКРАЙНА ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ЩЕ ОТИДАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ ОТ ХУНТАТА ОРГАНИЗАТОРИ НА ПРЕВРАТА. РУСИЯ ДАВА САМО ЗА КРИМ- МИЛИАРД ВЯРНО ЧЕ $ НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ БЕЗЛИХВЕН КРЕДИТ+ ОЩЕ 5 МИЛИАРДА $ ОТ ЧАСТНИ КОМПАНИИ ЗА ОБЩИ ПРОЕКТИ + ОТ СНОЩИ И МОСКОВСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОБЯВИ ЧЕ ЩЕ ДАДЕ СЕРИОЗНА НЕУТОЧНЕНА ЗАСЕГА СУМА ПОНЕЖЕ И ТАЗИ ГОДИНА СА ПРЕИЗПЪЛНИЛИ СЕРИОЗНО МЕСТНИЯТ БЮДЖЕТ.
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Снайперистите, които стреляха по протестиращите и по полицаите в Киев, са наети от някой от лидерите на Майдана. Това се чува във запис, разпространен в сайта за видеосподеляне Ютюб, между върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает.
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В записа се казва, че някаква Олга му била казала, че нещата стоят еди как си.
141
0
 
1
 
! Отговори
Salajadin преди 10 години
До Йово I DRUGO,V BALGARIA PREVRATA ORGANIZIRAN OT ,,PROSVETLENITE-RODSHILD,, 4EREZ UNGARSKIA EVREY,S POMOSHTA NA PREDATELIA AN LUKANOV-USPIA.SLED KATO ZADA4ATA OT LUKANOV BE IZPALNENA NE IM BESHE VECHE NEOBHODIM.KRAYA MU GO ZNAEM.
140
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИСТИНАТА ЗА МАЙДАН Естествено, че са убивани от едни и същи снайперисти - руския спецназ.
139
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Йово TAKA E I NE E ,SOROS E IZPALNITEL,PARITE S KOITO RABOTI SA NA RODSHILDOVI,TE VINAGI SA NA ZAVET,ZATOVA NE GI LOVIAT BURIITE KOITO SEYAT VECHE 300GODBOGATSTVOTO IM E OCENENO NA NAD 500 BILIONA DOLARA.TA DORI I ROKFELEROVITE PARI SA TEHNI
138
2
 
8
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Е.С. и Бандеровцити Бързат, бързат...Докато народа им не е разбрал какво става, бързат да поробят финансово Украйна и да превърнат украинците (каквито сме българите) във вечни роби на МВФ...!!!- Такава финансова катастрофа Украйна не е виждала, каза дясната ръка на Ю.Тимошенко, Яценюк, който добави, че трябва незабавно да се отправи молба за финансова помощ от... Банката на ЦРУ - МВФ...!.
137
1
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА ЗА ГЕРБ преди 10 години
ГЕРБ иска правителството да осъди Москва заради кризата в Украйна ГЕРБ от своя страна поиска парламентът да осъди действията на Москва в Украйна, а правителството да преговаря за икономическа помощ от европейските страни, ако мерките на ЕС спрямо Русия засегнат и българските интереси. Според ГЕРБ агресивното поведение на Москва е недопустимо и нарушава международни споразумения.
136
1
 
3
 
! Отговори
ППЛ преди 10 години
НЕ НИ ТРЯБВАТ, ДА ИМ ГИ ДАДАТ
135
0
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА ЗА МАЙДАН преди 10 години
"Олга каза, че според всички намерени улики хората, които са убити от снайперисти, от двете страни - и полицаи, и хората от улицата, са убити от едни и същи снайперисти. Тя ми показа снимки, позова се и на мнението на лекарите, които говорят за един и същ почерк, тип куршуми. И все по-голямо подозрение предизвиква това, че новата коалиция не желае да разследва точните обстоятелства на случилото се. Стремително расте разбирането, че зад тези снайперисти стои не Янукович, а някой от новата коалиция. Това е крайно дразнещ фактор. Това дискредитира новата коалиция от самото начало", обяснява Пает.
134
1
 
8
 
! Отговори
se 1 преди 10 години
То не бяха гърци, то не бяха украинци и милата Европа се загрижила за тях, а нашата Родина, която плава в преходни ла*на? И ние ли трябва да направим панаир, че да са така щедри и към нас?
133
1
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА ЗА МАЙДАН преди 10 години
В Интернет се появи запис на разговора на върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает, в който двамата обсъждат ситуацията в Украйна. В разговара Пает споменава, че има сериозни съмнения, че снайперите, стреляли по хора в Киев, са били наети от лидерите на майдана. Той обяснява, че всички улики, които са му показали, свидетелстват, че и протестиращите, и сътрудниците на правоохранителите органи са убивани от едни и същи снайперисти.Линк към записа....watch?v=ZEgJ0oo3OA8
132
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така като гледам Украина е бъдеща Гърция - кредит, след кредит, а от останалите членки яко цоцане на пари.Украинците не са толкова бедни колкото се опитват да лансират по БГ вестниците. Украинците имат работещи предприятия, работеща икономика, газ и петрол не са плащали на Русия с десетилетия. Те са значително по-напред икономически от нас, а виж политически са точно като нас - управление от олигарси и обръчи от фирми.
131
2
 
5
 
! Отговори
Разпутин преди 10 години
за 11 милиарда САЩ и евроГейския съюз ще си купят Украйна...евала
130
1
 
11
 
! Отговори
берия преди 10 години
днес БГ,ЗАЩО ДРЪНКАТЕ ЗА ТЕЗИ МИЛИАРДИ ОТ ЕС ,А НЕ КАЖЕТЕ ,ЧЕ ГИ ДАВАТ НА СНАЙПЕРИСТИТЕ ПОРЪЧАНИ ОТ МАЙДАНСКИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ НА МЕТЕЖА. ЗАГИНАХА НЕВИННИ ПОЛИЦАИ И ГРАЖДАНИ ОТ ПОРЪЧКОВ СНАЙПЕРИСТ.ЖАЛНА ИМ МАЙКА НА УКРАИНЦИТЕ,НЯМАТ СИ И ГРАМ ПРЕДСТАВА ,КАКВО ГИ ЧАКА.
129
4
 
2
 
! Отговори
0.5 преди 10 години
Снайперистите на Майдана действали по заповед на опозицията!? (видео) pik.bg/****************************Тва ли са опорните точки!? Ми, с Мишо Бирата ко прайм? Ми Костинброд? Давайте да припомним и за лошия материал на Борисов
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11 милиарда? И от де кинти?
127
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обзалагам се, че ако беше станало нещо такова в България, никой нямаше да си мръдне пръста. Само морал щеше да ни се чете, ама то това не е нищо ново. Въпрос на интереси явно, но вече ми се повръща и от ЕС, и от САЩ. От всички.