ЕК ще утвърди пакет от мерки за Украйна

Те ще бъдат съобразени с МВФ
4 мар 2014 14:50,
9
ЕК ще утвърди пакет от мерки за Украйна
Снимка: Getty images/guliver photos
Европейската комисия ще утвърди утре "пакет от мерки" в подкрепа на Украйна. Това съобщи на пресконференция говорителят на ЕК Пиа Хансен, пише БТА. Тя уточни, че мерките се очаква да бъдат одобрени на редовното седмично заседание на еврокомисарите. По нейните думи мерките са съобразени с договореностите с Международния валутен 
фонд.
 
Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността, потвърди, че днес следобед в Мадрид предстои среща на Катрин Ащън с руския външен министър Сергей Лавров. Очаква се след разговора късно следобед да бъде разпространена писмена декларация.
Още по темата
Еврокомисарят по въпросите на бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски съобщи, че за настоящата година вече са били утвърдени 400 милиона евро допълнително за хуманитарна помощ за държави извън ЕС.
 
Той отбеляза, че в момента се наблюдават четири кризи, заради които от общностния бюджет се осигуряват средства, включително по отношение на Украйна.
 
"Средствата за осигуряването на хуманитарна помощ са чувствителна област. Решихме, че трябва да бъдем в състояние да осигуряваме пари незабавно, след като веднъж е взето подобно решение", добави той по повод утвърдените бюрократични облекчения в изразходването и отчитането на средствата от бюджета на ЕС. 
 
Това е въпрос, свързан с доверието в ЕС, а и става дума за набавянето на животоспасяваща помощ, отбеляза еврокомисарят.
 
В централата на алианса в Брюксел днес по искане на Полша заради кризата в Украйна спешно се събраха посланиците на държавите от НАТО. Заседанието им е започнало в 11.00 ч. българско време и до момента няма данни кога се очаква да приключи, нито дали предстои оповестяване на позиция, както се случи в неделя.
 
Днешното заседание бе свикано по силата на чл. 4 от Вашингтонския договор, който предвижда консултации, винаги щом някоя от държавите от алианса пожелае това и когато прецени,че териториалната цялост, политическата независимост и сигурността й са застрашени. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пакета мерки върви с пакет теглилки!Но това се казва след като кукичката трябва да ти я извадят през гъ?а!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Полша и били застрашени териториалната цялост, политическата независимост и сигурността????
5
0
 
1
 
! Отговори
40 miliona ukrainci преди 10 години
КАКВИ ,ЩЕ СА ТЕЗИ МЕРКИ ЗА 40 000 000 УКРАЙНЦИ ?
4
0
 
17
 
! Отговори
бай Будал преди 10 години
ЕС бързо да дава , защото се задава бежанска вълна от майдановците , ПОЛША И ГЕРМАНИЯ трябва да приемат бягащите, защото ги очаква глад и е...бан.
3
0
 
16
 
! Отговори
готов сценарий преди 10 години
Много бързо бе,или сценария отдавна е подготвен.Що не ги приготвихте за израелската окупация на Палестина,за избиване на цивилните в Газа,за избиване на седящите демонстранти в Египет при кървавия преврат на първия конституционно избран президент?
2
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като първа и основна мярка ще бъде организиране на гей парад начело със западните посланици,следва връщане на земята в реални граници,масова приватизация,РМД-та и т.н
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доставка на евро - газ предвижда ли се?