Боен американски кораб идва за учение в Черно море

В него ще участват България и Румъния, нямало общо с кризата в Украйна
7 мар 2014 18:15,
296
Боен американски кораб идва за учение в Черно море
Снимка: БТА

Американският ескадрен миноносец "Тракстън" премина следобед през пролива Босфора, за да участва в учение в Черно море, в разгара на противопоставянето между САЩ и Русия по въпроса за Украйна, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Тракстън" напусна вчера сутринта натовската база Суда на остров Крит. Американският военноморски флот съобщи снощи, че бойният кораб ще участва в учение с военноморските сили на България и Румъния, предвидено много преди отплаването му от САЩ.

След отстраняването от власт на проруския украински президент Виктор Янукович разполагането на руски сили около стратегическите зони на Крим предизвиква силно дипломатическо напрежение между Русия и Запада, който реши да предприеме санкции срещу Москва.

Във вторник два руски военни кораба преминаха през Босфора на път за Черно море и базата им в Севастопол в автономната република Крим. Фрегата на украинския военноморски флот също навлезе в Черно море, припомня агенцията.

По-рано днес от пресслужбата на военния ни флот във Варна съобщиха, че българска фрегата ще вземе участие в съвместно учение на Военноморските сили на България, Румъния и САЩ, което ще се проведе на 11 март в северозападната част на Черно море.

В епизодите ще се включат три румънски кораба и един американски. Учението е планирано през 2013 година и е част от съвместната подготовка на ВМС на трите държави, то няма връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море, уточняват от флота. Американският кораб ще посети пристанище Варна от 12 до 14 март.

По-късно от щаба на Военноморските сили във Варна уточниха, че учението с участието на кораби от България, Румъния и САЩ ще се състои на 11 март югоизточно от град Констанца. Основната му цел е да се повиши оперативната съвместимост между екипажи от държави-членки на НАТО и да се подобри взаимното им разбирателство на море.

От българска страна в учението ще участва фрегата "Дръзки" с командир капитан II ранг Георги Савов. Румънските ВМС ще се представят с 3 кораба, а американските - с ескадрен миноносец "TRUXTUN". В плана на учението са включени мероприятия по съвместно тактическо маневриране, приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, както и тренинги с обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, се посочва в съобщението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДайте сметка , да наберем средства за гориво ,за нашият кораб.
176
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХА,ХАА АМИ ,ДА...Ще се учим от теб кадърния,спокойно.
175
22
 
3
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО! преди 10 години
РУСКИТЕ РАКЕТИ СА БРАТСКИ ,БЕ ...ХА,ХА,ХААААААААА....ПУТИН ИДВА ДА ВИ ОСВОБОДИ,.....хаааааааааааааа....ПРЕДИ ТОВА МАЛКО ШЕ ВИ НАМАЛИ БРОЙКАТА , ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА ВИ ХРАНИ !ЖИТОТО МУ Е ОТ КАНАДА И ГО ПЛАЩА СЪС ЗЛАТО ,БЕ .....ОТ СИБИР!!!
174
23
 
3
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
.....ами некадърни сте ,бе....СИМЧО ВЕЛИКИ...!ОТ КОМУНИЗМА СТЕ СЕ НАУЧИЛИ ---САМО ДА КРАДЕТЕ И ДА ПИЕТЕ /по руски/!!!ЗА ДРУГО НЕ ВИ БИВА !/огледай се и ще се убедиш ,бе...ха,хааааааааааааа...да те е"""а в МАТряла/
173
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като им дадохме безплатни бази сега трябва да очакваме по главите ни да падат руски ракети.
172
0
 
27
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
абе братя исках да напиша един отговор на васолев но неми дават. като са ни дали американците демокрация свобода на словото исвобода да ходим по белия свят и ако сме кадърни да работим за себеси ,тогава искам да питам защо сме извън шенген,защо сме по бедни от преди. излиза че 7милиона балгари сме некадарни
171
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама вижте! Една война може пък да е за наше добро. Защото американците без бой няма да ни напуснат.
170
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитряги са американците.Досега не са се били на своя територия.И сега пак се надяват будали като българи и румънци да го отнесат. А американците само ще реализират печалби от продадени оръжия (което на българите го забраниха от етични съображения).
169
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поради обективни причини а по конкретно липсата на достатъчно спасителни кораби нашите военноморски сили няма да могат да участват в съвместните учения с американската фрегата. В замяна на това от нашия щаб са предложили мобилизация на няколко селянина от Коиловци на което министерството на отбраната на Франция реагира остро и каза че това е една изключително крайна мярка
168
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Липсва и един с едно руско торпедо, което няма еквивалент и може да потопи самолетоносач! Явно не е удобна темата, когато стане за слаби страни на хамериканските кораби. :-D
167
13
 
3
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
....ще падна --друг ще ме смени ..и толкоз...!!!КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЕКАКВА СИ ЛИЧНОСТ??!!!ВАЖНОТО Е ---КОМУНИЗМА ДА Е МЪРТАВ И ДА НЕМА "СОЦ-РОБИ НА ТРУДА"!/....за 300-лв/мес./
166
0
 
20
 
! Отговори
Обама преди 10 години
До ВасилевМечтата ти ще се сбъдне! Имаш пълната подкрепа на бившия американски посланик Джеймс Уорлик, който участва в гейпарада в София миналото лято.
165
6
 
35
 
! Отговори
varg преди 10 години
Вън американските агресори от свещенната българска земя.
164
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
188 вярваш ли си??Мислиш ли че ако се стигне до там няма да се върнем в каменната ера! Мисля че Русия имат доста голям ядрен арсенал, и ако решат да се стрелят, ще видиш статуята на свободата през крив макарон. Мисли малко с украшението на раменете си, което ти наричаш глава!
163
5
 
3
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
за рибата в морето ...жива стръв!!!За гаргите на сушата в Крим----печено ядрено месце!!!ЕЕЕЕЕЕХ..КЕФ!!!
162
0
 
16
 
! Отговори
Василев преди 10 години
Обаче .... искам да се съберат морячета и от 3те кораба и да ме порнат отзад! Това ми е мечтата от дете си представям , даже ако може и моряците и целия генерален щаб барабар с шофьорите им да ме опънат. Оххххх ...
161
1
 
13
 
! Отговори
Акула преди 10 години
Тракстън, Тракстън. Колко души е екипажа? Толкова много стръв за рибите по дъното на Черно море никога не съм си представяла. Прясна, свежа стръв.
160
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Тия ***, дето САЩ ги докара с Тракстън даже раците в Черно море няма да ги ядат, като ги потопят руските подводници, толкова са миризливи, противни и отвратителни. Това е баси гадния номер американците да си докарат биологичните отпадъци от другата страна на планетата точно в нашето Черноморие. Един *** да си натопи черния дирник в български териториални води и ще ни *** майката на туризма за 5 години напред!
159
1
 
18
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Кораби на държави които не са от черноморския басейн могат да преминават през Босфора но не могат да престояват повече от 6 седмици във водите на Черно море. Да видим янките колко ще останат.
158
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ruskiqt narod , ne e Kreml.