Янукович от Русия: Опитват се да разпалят гражданска война!

Сваленият украински президент обвини новите власти в Киев
Обновена: 11 мар 2014 15:21 | 11 мар 2014 11:53, Елка Василева
283
Янукович от Русия: Опитват се да разпалят гражданска война!
Виктор Янукович. Снимка: Reuters

Сваленият от власт президент на Украйна Виктор Янукович обвини новите власти в Киев в опит да разпалят гражданска война. Янукович каза това на пресконференция, която даде в град Ростов на Дон в Русия.

По думите му против него са били предприети терористични действия. Янукович добави, че които и да са органи на властта, които ще бъдат сформирани в Киев, няма да са легитимни.

Виктор Янукович смята да поиска от Върховния съд и Конгреса на САЩ оценка за действията на американското държавно ръководство, засягащи Украйна, по-специално за намерението да й бъдат отпуснати един милиард долара.

"Според собствените си закони вие нямате право да отпуснете тези пари", обърна се той към властите във Вашингтон, като се позова на конституцията на САЩ, която забранява да се отпуска финансова помощ на правителството на която и да било държава, чийто законен президент е бил свален.

Янукович подчерта, че изборите, насрочени за 25 май „от кликата, завзела властта чрез преврат“, са „нелегитимни и незаконни, не са в съответствие с конституцията на Украйна“. Янукович обърна внимание, че изборите ще се „проведат в обстановка на тотален контрол от страна на екстремистките сили“.

По думите му зад завесата на уж законно правителство в Украйна „действа банда ултранационалисти и неофашисти, които се целят вече и в президентския пост. „Със сила те превземат органите на местно самоуправление, уволняват ръководството на милицията и службата за сигурност. Не само в центъра, в Киев, но и по места“, посочи Янукович.

„Помислете, те /силите, дошли на власт в Киев/ искат да поставят армията под знамето на Бандера и да разпалят гражданска война! Те искат да включат бойци на националистически организации във въоръжените сили. Да им дадат оръжие в ръцете“, каза Янукович.

Той се обърна към „покровителите на тези тъмни сили на Запад“. „Ослепели ли сте, изгубили сте паметта си, забравили сте какво е това фашизъм?“, каза Янукович.

Янукович беше категоричен, че според него той остава единствения легитимен президент на Украйна, както и върховен главнокомандващ. „Не съм прекратил правомощията си, жив съм, не са ме отстранили по реда, предвиден от конституцията на Украйна“, каза Янукович.

Още по темата
Той заяви намеренията си да се върне в Киев, когато това позволят обстоятелствата.

„В момента на преврата не съм напускал територията на Украйна. В онези дни спрямо мен се опитаха да приложат терористични действия. Веднага щом обстоятелствата позволят, а този момент няма да го чакаме дълго, аз ще се върна в Киев“, заяви Янукович пред журналистите.

Янукович опроверга слуховете, че е болен. Той заяви, че е жив, но изпитва дълбока тревога от събитията в Украйна. “Тъй като в Украйна за мен се разпространяват всякакви слухове, искам да кажа, че съм жив. Макар че не мога да кажа, че се чувствам добре, защото не мога да гледам случващото се в Украйна без страшна тревога“, заяви той.

На 28 февруари Виктор Янукович даде пресконференция също в Ростов на Дон. Тогава той определи отстраняването му от Върховната рада от длъжност като спектакъл. Посочи още, че не е признал и няма да признае законите, приети „по насилствен начин в парламента“. „Не съм ги подписал, което означава, че тези закони не са били приети“, каза Янукович.

Ден по-рано – на 27 февруари Виктор Янукович се обърна към руските власти с молба за осигурят личната му безопасност в Русия. Той посочи, че по негов адрес се чуват заплахи за физическа разправа. В отговор източник от руските власти заяви, че безопасността на Янукович в Русия е осигурена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
7
 
10
 
! Отговори
българин преди 10 години
До до 118 от славянин:ТОВА СА ГНУСНИ ЛЪЖИ, КОИТО МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ САМО ЧЕРВЕН *** КАТО "славянин". Аз съм българин, без капка чужда кръв, нямам никакво отношение към ционизма, нито пък към ислямизма. НО СЪМ И ЩЕ БЪДА АНТИКОМУНИСТ. Пак повтарям - за такива като "славянин", "Анонимният" и пр. трябва някой като Пиночет, а още по-добре - като нашия Гешев: следствие, съд и затвор или разстрел (за повечето). Това не е ционизъм, нито ислямизъм, а БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИЗЪМ, за спасение от червените.
103
9
 
14
 
! Отговори
nnnn преди 10 години
На русофобите ще им кажа,че никак не са прави..Незнам какво ги кара да вървят срещу историята си,срещу рода си славянски,срещу държавата ,която през вековете е донесла много ползи за нас,сега как ли щяхте да се казвате,ако не беше Русия?!А може би сте мазохисти и ви харесва да сме в положението да мием мръсните чинии на Европа и да гледаме техните възрастни хора или пък да даваме коридор на "умиротворителите" срещу сърбите!?
102
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонимниятСтепан Бандера е лежал в нацистки концлагер бре!Стига изкривява историята!По-големи фашисти от нашистите има ли в момента?
101
4
 
1
 
! Отговори
Аз доволен преди 10 години
Аз много ще се радвам на такава война - от едната страна са нацисти и фашисти, а от другата комунисти и империалисти. Не понасям нито една от четирите категории в този конфликт!Нека се избиват помежду си!
100
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 94За Чили, ли, там преди 50 г. Салвадор Алиенде се опита да прави комунизъм, набързо докара народа си до просешка тояга, чилийците протестираха и стачкуваха няколко месеца, като се видя, че с добро не става, генерал Пиночет направи военен преврат и разстрелваше по бързата процедура по стадионите, но после подреди държавата, тя се превърна в цветуща страна, след 20-тина години ги пусна пак да си правят избори. Вярно до малко преди да умре , на 90 и няколко години, го съдиха!
99
3
 
13
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Националисти, нацисти, антисемити тази взривоопасна смес никак не тревожеше политици като Маккейн или Нуланд. За тях беше важно, че могат да използват тези елементи в голямата си бита с Москва. Както гласи прословутата американска фраза по адрес на поредния диктатор, когото Вашингтон подкрепя Може да е *** син, ама е наш *** син
98
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леко тъжен ми се вижда др Янушеско.Какво ли си вика,кой ли ми *** сега в златното кенефче?
97
3
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Направиха се, че не чуват крайните националистически призиви, че не виждат нито гордо веещите се знамена с лика на някогашния хитлеристски съюзник Степан Бандера, нито полувоенизираните формирования на опозицията. Изобщо не забелязваха, че в сред основните организатори на протестите са открити антисемити като лидера на партията Свобода Олег Тягнибок.
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Западните лидери бяха толкова възторгнати от майдановските призиви за борба срещу Янукович, които те еднозначно си превеждаха като призиви за борба с Русия, че не забелязаха или по-скоро се направиха, че не забелязват едни доста обезпокоителни тенденции на киевските площади. Прехласваха се пред синия роял и одухотворените младежки лица, но удобно си затвориха очите пред едни други факти.
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Кой ли не се появи на Майдана, за да окуражи непримиримите опозиционери там беше и вечният ястреб Джон Маккейн, и отявленият русофоб Карл Билд, и полският архиконсерватор Ярослав Качински. На крака дойде дори и онази забележителна дама американският зам-държавен секретар Виктория Нуланд, която като същинска самарянка раздаваше курабийки и бисквитки на майдановците.
94
6
 
7
 
! Отговори
българин преди 10 години
До до 109 от славянин:Тази ОКУПАЦИЯ, която слагаш в кавички, струва на България и българите над 30 000 избити от комунистите в страната, още поне толкова убити от участието на България във Втората свет. война под командата на СССР, още над 300 000 репресирани. Беше избита голяма част от интелигенцията. А за икономическия геноцид от БКП след войната, след Априлския пленум на БКП и през 90-те години на 20-ти век, не ми се говори.Независимо кой на кого ни е оставил. По-точно Сталин ни ВЗЕ НАСИЛА.
93
5
 
11
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Всички западни политици сега били безкрайно възмутени от насилието в Украйна, били потресени до дъното на душата си от пролятата кръв. Боже, какви чувствителни хора! И колко удобно забравят, че в продължение на месеци именно те всячески подтикваха най-естремистки настроените групи сред украинските протестиращи да направят всичко възможно, за да свалят властта.
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Единственият начин да се избегне разпадът на Украйна е да стане федерация, а и източните, и южните области да излязат в самостоятелна конфедерация - Източно-южна Украйна
91
1
 
2
 
! Отговори
112 преди 10 години
V Germania naroda podkrepja Russia, a ne vasalite na USA ot EU. Zashto li ?Zashtoto znajat mnogo dobre kakvo e voina i koja e Russia. Razbracha i istinskija lik na USA / NSA,che eventualna voina shte bade iznesena na garba na Evropeicite.
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Единственото занапред решение е мобилизация и въоръжаване на източните области и Крим, създаване на анклави на съпротива срещу неонацизма сред русините и в Западна Украйна. Москва трябва директно да подкрепи Изтока и Крим и да осигури свободата им, както подкрепи Южна Осетия и Абхазия през 2008 г. при конфликта с Грузия
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Започва най-трудният етап - нацистка диктатура, която ще бъде подкрепена от Запада, подобно на поддръжката им на уахабитите в Саудитска Арабия. Ще последва отговор от Изтока. Точката, от която няма връщане, е премината. Страната ще бъде разчленена.
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук половината сте за освидетелстване!
87
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
С демокрация комунизма не се лекува.В началото терапията трябва да е много радикална.У нас определено сгрешихме и затова сега обществото страда от метастазите на тоталитарния режим.Не искам да говоря за деменцията и другите съпътстващи заболявания.
86
2
 
10
 
! Отговори
до 110 преди 10 години
Когата германците са били в България всичко коета са вземали са го плащали, даже са си карали машина за правене на пари. Взема ли са ***, сено и т.н., но само със съгласие и срещу заплащане. Това го знам от баба, вуйчо и други стари хора. Идват руснацините /СССР/, грабят, палят, колят животни, изнасилват жени пред очите на мъжете им, минават през полето с посеви и унищожават всичко. Който не вярва да пита какво е ставало в Добруджа. Та въпроса ми е: Това ли е братският славянски народ?
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Украйна практически е пред фалит. Русия има достатъчно лостове да притисне Украйна и да я смачка, ако пожелае. Украйна преживя емоционална победа от отстраняването на Янукович. Прагматичният процес за присъединяване към ЕС обаче е дълъг....