Виктор Янукович се извини на украинския народ

Няма да иска военна помощ от Русия, чуди се защо Путин все още мълчи
Обновена: 28 фев 2014 19:05 | 28 фев 2014 16:14, Елка Василева
188
Виктор Янукович се извини на украинския народ
Виктор Янукович. Снимка: Reuters

Виктор Янукович заяви, че се срамува от случващото се в Украйна и се извини на украинския народ за събитията в страната и за това, „че не ми стигнаха силите, за да удържим стабилността“.

Той даде пресконференция за първи път, откакто напусна Украйна.

Янукович заяви, че той е действащият президент на Украйна: „Ако действащият президент не е подал оставка, ако той е жив /а аз, както виждате, съм жив/, той е действащият президент“.

Янукович декларира, че ще продължи „борбата за бъдещето на Украйна срещу тези, които със страх и терор се опитват да я оседлаят“, предаде РИА Новости.

Според него властта в страната е била „превзета от националистически профашистки бандити, представляващи абсолютно малцинство от населението на Украйна". По думите му трябва да се проведе безпристрастно разследване на престъпленията в Украйна под контрола на обществеността и Съвета на Европа.

„Трудно ще ни бъде да излезем от кризата, в която изпадна страната. Сътресенията и жертвите са последица от политическата криза. Това е резултат от безотговорната политика на Запада, която поощряваше Майдана“, заяви Янукович.

Още по темата
 „Никой не ме е свалил, бях принуден да напусна Украйна под непосредствена заплаха за моя живот и живота на моите близки“, каза още той.

„Никъде не съм бягал. От Киев заминах за Харков. Когато бях още в Киев, срещу мен стреляха с автоматично оръжие. Колата, която ме прикриваше, беше обстрелвана фактически от всички страни. Не съм заминал сам, никъде не съм бягал“, разказа Янукович.

„Пътувахме, за да се срещнем в Харков с активисти на Партията на регионите. Пристигнахме там късно през нощта. Когато пристигнахме в Киев, още от сутринта на 22 /февруари/, службата за сигурност започна да получава информация, че в Харков пристигат радикално настроени групи. Нямаше никакъв страх, това бяха условията за сигурност. Не е моя работа да ръководя сигурността. С мен бяха Рибак и Клюев. Помолих ги те да излетят за Донецк и да разкажат какво се е случило с нас. Сам реших да отида в Луганск. Тръгнахме с два хеликоптера. Военните диспечери ни предупредиха, че ако не се отклоним от тази посока, те ще вдигнат изтребители. И пилотите на хеликоптерите решиха да обърнат и да кацнем в Донецк. В крайна сметка стигнах в Крим. Намеренията ми отново бяха осуетени чрез нови заплахи. Получих обаждания със заплахи към членовете на семейството ми“, добави той.

Янукович се намира в момента в Ростов на Дон, тъй като там живее негов стар приятел, а ще се върне в Украйна, когато там бъдат спазени условията за неговата безопасност.

Той заяви още, че „каквито и да са военни действия в тази ситуация са недопустими. "Не се каня да се обръщам /към Русия/ за военна подкрепа. Украйна трябва да остане неделима", каза той.

Янукович съобщи, че не се е срещал с Владимир Путин. „След като влязох в Русия, разговарях с него по телефона. Договорихме се при възможност да се срещнем“, уточни той.

Русия е стратегически партньор, каза Янукович. Според него в рамките на споразуменията между Украйна и Русия Москва има право да действа. „Смятам, че Русия е длъжна да действа. Познавайки характера на Владимир Путин, се чудя защо до момента той е сдържан, мълчи“, каза той.

„Русия трябва да използва всички налични възможности, за да предотврати хаоса, терора в Украйна. Но аз съм категорично против нахлуване в Украйна, нарушаване на нейната цялост“, уточни Янукович.

Той заяви още, че никога не е инструктирал украинската милиция да стреля по протестиращите.

Според него случващото се в Крим „е естествена реакция на военния преврат, станал в Киев. Хората в Крим няма да се подчиняват на националисти и бендеровци. Като действащ президент на Украйна заявявам, че Крим трябва да остане в състава на украинската държава, запазвайки широката си автономия“, категоричен е Янукович.

За опозицията и подписаното на 21 февруари споразумение за урегулиране на ситуацията в страната Янукович каза, че то „предвиждаше изпълнение на споразумението от двете страни. Вярвах в порядъчността на чуждите посредници. Макар че това споразумение беше много противоречиво и сложно, аз го подписах", обясни той.

Според него обаче споразумението не е било изпълнено. „В крайна сметка Киев беше наводнен от въоръжени хора, които започнаха да разбиват домове. Започнаха да страдат невинни хора. Това продължава и в момента. Споразумението даваше надежда. Но всичко, което се случи след това – е беззаконие, терор, безвластие и хаос, безпрецедентни решения, приемани в парламента чрез насилие над депутати“, каза Янукович.

Той увери, че никога не е искал да навреди на Юлия Тимошенко, но я обвини в нанесени щети на Украйна на стойност 20 милиарда долара.

Янукович заяви още, че няма банкови сметки и собственост в чужбина. Той подчерта, че винаги е декларирал своите доходи и собственост. Обясни, че е купил в Межигорие къща за 3 милиона и 200 хиляди долара от частни спестявания и тя е станала за него и офис, и дом в Киев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам чувството че населението е станало стадо овце, стадо на което чобанина е обама.
135
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната Американска демократична ГОЛЯМА ИЗМАМА, това са отдавна написани сценарии, интересно защо разформираха беркут ? :) интересно много интересно защо ли винаги финансират екстремисти така наречените демократи, защо ли създават страх и хаус ? вероятно за да контролират по лесно a какво правят с тези които не са съгласни с тях обявяват ги за диктатор, какво пак толкова с пари купуваш си всичко, когато искаш можеш да направиш дявол или ангел, но къде е истината ?
134
5
 
6
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
И след 6 месеца да се проведе референдум. За 6 месеца анализи щяха да се изяснят всички последици от подписването на договор с ЕС, и украинците най-вепоятно щяха да кажат "Не" на референдума. Така хем Русия щеше да е спокойна, хем щеше да запуши устата на Запада - "Това е решението на народа", хем щеше да утвъди позициите си като милеещ за народа си политик. И щеше да си осигури поне още един мандат.
133
3
 
7
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Янукович направи типичната грешка на политиците - не даде гласност на нещата навреме. Трябваше след срещата във Вилнюс,когато отказа да подпише спогодбата с ЕС, или поне когато нещата в Киев се нажежиха и почнаха стрелбите, да излезе по всиччи телевизии и да каже на народа:"Украинци, за да се присъединим към ЕС към нас има изисквания - такива и такива. Ако ги приемем, на нас ще ни се случи това и това. Аз не съм съгласен, затова не подписах. Нека народа си каже думата." И да насрочи референдум.
132
4
 
7
 
! Отговори
БОНЧЕВ преди 10 години
До Анонимен: МАЙКИТЕ НА УБИТИТЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КОЙ СТРЕЛЯ С АВТОМАТИ И СНАЙПЕРИ СРЕЩУ ДЕЦАТА ИМ ! ТОВА СА СЪЩИТЕ ,ДЕТО БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА РАЗСТРЕЛЯХА КАТО КУЧЕТА СЕМЕЙСТВО ЧАУШЕСКО ! ТОВА СА СЪЩИТЕ ,ДЕТО ИЗТРЕПАХА ЦЕЛИ НАРОДИ И ХВЪРЛИХА ДЪРЖАВИТЕ ИМ В ГРАЖДАНСКИ ВОЙНИ И БЕЗПЪТИЕ ! ТОВА СА СЪЩИТЕ ,ДЕТО ПЛАТИХА НА МАЙКОПРОДАВНИЦИ ,КАТО НАШИТЕ "ДЕМОКРАТИ" ДА СИ ЛИКВИДИРАТ СТРАНАТА ! ЗНАЕТЕ КОИ СА ! НИЕ ГИ ЗНАЕМ ПОИМЕННО !
131
11
 
13
 
! Отговори
антикомунист преди 10 години
*** червени позитановски, като ви е толкова хубава скапаната москва, вдигайте се и се изнасяйте натам *** родоотстъпна и предателска. Защото ще дойде ден и за вас, както сте взимали властта, така и да я дадете.
130
9
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Защо плачете срещу твърдата ръка, другари комунисти? Нали дедите ви са установявали новата власт точно като гражданинът Музичко? Нали носите на фанелките си великия Че? Хубаво е да биеш вързани, ама е лошо някой с пистолет на кръста да те хване за гушата, нали?
129
6
 
14
 
! Отговори
муспи преди 10 години
До 159, 160. - Народ който излиза на бунт ако ще и провокиран от Запада, не за политически промени, за сваляне на диктатора, а за да се запиши в ЕС и почне да се вози на мерцедеси и живее охолно, се наказва от вълците като го изяждат. Вижте за илюстрация България. Няма рай на земята, но относителната възможност за борба се заменя доброволно на робство. Това е такова еврейско робство, че погледнато назад всичко изглежда рай.
128
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До голямата картина израел лобираше за Сиси------------ Не знам за кого е лобирал Израел, но първото задгранично посещение на Сиси беше в Кремъл при Путин.
127
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Лора A, не така, мило! Нали девиза на путинистите е "против лома нет прийома". То си требва и малко твърда ръка. В Россия има един точно такъв човек със същото поведение и същия изказ и заема поста президент на република - Рамзан Кадиров.
126
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно, откъде се появиха снайперистите, стрелящи на месо и избили над 100 украинци (немалко от които и от силите на реда)?
125
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав е Янукович, добре се извини. Сега ще има ли извинение от фашистко-татарската банда към украинския народ?
124
2
 
3
 
! Отговори
Лора преди 10 години
А ето тук същият този фашист Музичко при прокурора, може би така ДЕМОКРАТИЧНО ще управлява новата власт... youtube/watch?v=q8JC-ZjqFb4#t=0
123
6
 
8
 
! Отговори
Лора преди 10 години
Подлъгаха украинския народ и това е жалко. Ето тук ЕВРОМАЙДАНЕЦЪТ АЛЕКСАНДЪР МУЗИЧКОу който нахлува на заседание в Областния съвет в Ровно с калашников и нож. В момента той е лидер на Десния сектор в Западна Украйна. Ветеран от Чечения, убиец на руски войници и бивш охранител на Джохар Дудаев, членува в ултрадясната партия УНА-УНСО. youtube/watch?v=XtxbGjkpkF8#t=0
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До муспиКакъв рай бе умник.Ти изобщо знаеш ли как се живее в Украйна?Я виж колко им е БВП общо и го сравни с българския или румънския,след това виж и броя на населението и можеш да пресметнеш колко е на глава.Украинците са 2-3 пъти по-бедни от нас,той за рай ми говори.Вярно,че Запада го направи цирка,но и Янукович,и компания са престъпници,и то съдени от любимите ти комунисти преди време.Не оправдавам Запада,но един мафиот да го наричаш герой,означава едно-взел си 10 стотинки за коментара...
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ot 152 до 155 ако ще правиш аналогия по правилната е с Илко Ескенази който се удави преди почти 20 години на Златни като караше джет , тогава също имаше съмнения за помощ от долу .но всичко това са градски легенди
120
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинският уж действащ президент говори през цялото време на руски език! Стана известно, че тоя толуп така и не е научил официалния украински език.Как са гледали на това 35 милиона украинци не е ясно, но надали е положително? Другите 8 милиона руснаци или рускоговорящи дали са били впечатлени от изявленията му? Съмнително, защото съзнават много добре, че е едни долен крадец и политически ***, воден на каишка от кремълския господар!Надали повече ще го видим и чуем този Янукович!
119
3
 
2
 
! Отговори
152 д... преди 10 години
аз съм си спокоен -само че като видя толкова случаино напаснали си неща нещо ме сецва гръбчето и се сещам веднага за нашите крадливи седерастипо тоя повод се сещам за един случаино удавил се навремето в панчаревското езерокоито съвсем случаино беше в една комисия търсеща дирите на външно търговските ни активи....и що ли съзирам аналогия и с оня крадливия свещенник дето си падаше по ролекси явно не са се споразумяли за процентите
118
1
 
5
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО! преди 10 години
ЗАПАДНА ЕВРОПА ИМА СВРЪХ ПРОИЗВОДСТВО НА СТОКИ И СУРОВИНИ!!СЛЕД КАТО СЕ СКЛЮЧИ ДОГОВОР СЪС СВЕТОВНАТА БАНКА ---ЩЕ НАХРАНИМ И УКРАЙНА!!КОЛКО МУ Е ...ХА,ХА,ХАААААА...ПОСЛЕ ЩЕ ГОВОРИМ ЗА ПЛАЩАНЕТО !ВСЯКО НЕЩО СЕ ПЛАЩА ОБАЧЕ----БЕЗПЛАТНИ ОБЕДИ НЯМА!/може и да се отработва/ЕВРОПА ----НЕ ДАВА ПАРИ И ХРАНА ЗА ...."БЕЗ ПАРИ" и "ЛЕЖАЧКА"!!/безплатно е само сиренцето в капана за мишки /
117
6
 
3
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
Ами те украинките де и сега си изкарват пари от Европата със плътта си.Като влязат в ЕС всичкити ще го ударят на к****джалък.Ще ровят в контейнерите от глад.