Русия не иска война, сигурен е Чуркин

Стрелбата по протестиращите била от щабквартирата на Парубий
14 мар 2014 07:25,
116
Русия не иска война, сигурен е Чуркин
Снимка: БТА

Русия не иска война, руснаците също, заяви руският посланик в Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин, цитиран от световните агенции. В директен отговор към премиера на Украйна Арсений Яценюк руският дипломат обвини европейците и Вашингтон, че са провокирали тази криза, като са подтикнали украинците да свалят със сила законното си правителство, предаде Франс прес.

Руският дипломат подчерта, че руският Черноморски флот изобщо не се бърка в подготовката и провеждането на референдума в Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

Чуркин заяви пред участниците в заседанието на Съвета, посветено на украинската криза, че стрелбата по протестиращите в Киев е била от щабквартирата на "така наречения комендант на Майдана Андрий Парубий", който сега е начело на Съвета за сигурност на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Руският посланик призова за щателно международно разследване на извършеното в Киев насилие.

"Картината, която обрисуват киевската и западната пропаганда, напълно противоречи на информацията за това, че по представители на правоохранителните органи, така и по протестиращите са стреляли едни и същи провокатори", каза Чуркин.

Версията за съпричастност на Парубий към разстрела на протестиращи в Киев вече беше спомената от бившия шеф на украинската служба за сигурност Олександър Якименко в интервю за телевизия Россия-24, припомня ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица в интернет се появи запис от телефонен разговор между дипломат номер едно на Естония Урмас Пает и дипломат номер едно на ЕС Катрин Ащън. Двамата са обсъждали изводите на украински медици относно стрелбата на Майдана в Киев. По думите на естонския министър всички доказателства показват, че едни и същи снайперисти са убили хора от двете страни - милицията и протестиращите.

"Сега все повече и повече разбирам, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция", е казал естонският дипломат. В отговор на това Ащън е заявила: "Интересно. Тогава е нужно да се проведе разследване", припомня ИТАР-ТАСС.

Пред Съвета за сигурност тази нощ Чуркин посочи, че в Украйна всеки, който мисли по-различно от новите власти, е заплашван с насилие, в това число и украинските депутати.

Под заплаха за физическа разправа именно законно избраният украински президент Виктор Янукович е бил принуден да напусне родината си, посочи руският дипломат.

Чуркин припомни, че сега много постове в украинското правителство се заемат от националрадикалната партия Свобода, която в резолюция на Европейския парламент от 2012 г. е обвинявана в расистки, ксенофобски и антисемитски възгледи, противоречащи на европейските принципи и ценности.

"Къде отидоха сега тези европейски ценности? Изповядва ли ги новата власт в Киев?", попита Чуркин.

"Новите власти не направиха нищо за организиране на общонационален диалог с цел провеждане на конституционни реформи. Фактически властите в Киев сами разделят страната си на две", посочи руският дипломат.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Чуркин припомни, че сега много постове в украинското правителство се заемат от националрадикалната партия Свобода, която в резолюция на Европейския парламент от 2012 г. е обвинявана в расистки, ксенофобски и антисемитски възгледи, противоречащи на европейските принципи и ценности."Къде отидоха сега тези европейски ценности? Изповядва ли ги новата власт в Киев?", попита Чуркин."Право в десетката.
1
3
 
70
 
! Отговори
Империята на злото преди 10 години
След като БКП падна от власт мислехме, че сме се освободили от диктатурата и ще бъдем свободни граждани, а се оказа, че сме попаднали на още по-големи диктатори. ЕС също е жертва на диктатурата и неонацизма. Империята на злото тероризира целия свят и лъже, че точно това е демокрацията. Африканеца, баба Меркел и прочие трябва да бъдат съдени за насилствено налагане на неонацизма в света и преврати в чужди държави.