Дипломацията и сигурността след Крим - новият световен ред

Economist: Путин прегази с танк съществуващия световен ред
21 мар 2014 21:25,
560
Дипломацията и сигурността след Крим - новият световен ред
Снимка: Reuters

"В сърцата и умовете на хората Крим винаги е бил неделима част от Русия", заяви тази седмица Владимир Путин пред руския парламент. Той анексира полуострова със смайваща скорост и ефикасност, подкрепен от смазващо мнозинство на референдума, пише БТА.

Истината е, че Путин е сила, която поражда нестабилност и спорове. Основополагащият акт на неговия нов ред бе да преначертае граница с аргументи, които биха могли да бъдат използвани, за да разпалят териториални спорове на десетки места по света. Дори и повечето кримчани да искат да се присъединят към Русия, референдумът бе фарс.

Сегашното поведение на Русия често бива поставяно в тесните рамки на начало на нова студена война с Америка. Всъщност то поражда по-голяма заплаха за страните навсякъде, защото Путин прегази с танк съществуващия световен ред.

Прегръдката на родината

Външната политика се развива циклично. Разпадането на Съветския съюз доведе до неоспорвано превъзходство на Съединените щати и агресивно отстояване на американските ценности. Но напомпан от високомерието на Джордж Буш, този "еднополюсен свят" се задави в прахта на Ирак. Оттогава Барак Обама се опитва да наложи подход на по-голямо сътрудничество, изграден на възгледа, че Америка може да се съюзи с други страни, за да посрещнат общи проблеми и да изолират злосторниците.

Този подход се провали с гръм и трясък в Сирия, но показа някои признаци на успех с Иран. Макар и в по-умерена
форма, именно американското влияние държи морските пътища отворени, границите - зачитани и международното право - спазвано в общи линии.

От тази гледна точка постсъветският ред е смислен. Сега Путин го руши. Той облича превземането на Крим в
одеждата на международното право. Твърди например, че свалянето на правителството в Киев означава, че той вече не е обвързан с договора, гарантиращ границите на Украйна, който Русия подписа през 1994 г., когато Украйна се отказа от ядрените си оръжия. Но международното право се опира на принципа на наследяване на правата и задълженията на правителствата от техните предшественици. По подобен начин той се позова на принципа, че трябва да защити своите "сънародници", тоест всеки, който той реши да определи като руснак, без значение къде е. Напук на всички доказателства, той отрече, че военнослужещите без опознавателни знаци, които установиха контрол над Крим, са руснаци.

Тази комбинация от закрила и хитруване е формула за интервенция в която и да било страна с някакво малцинство, не само руско. Размахвайки изфабрикувани историйки за украински фашисти, заплашващи Крим, той не спази принципа, съгласно който намеса в чужбина трябва да бъде използвана само в краен случай, когато наистина ножът е опрял до кокала. Той изтъква бомбардировките на НАТО над Косово през 1999 г. като прецедент, но те последваха ужасяващо насилие и изтощителни усилия в ООН, които Русия блокира. Дори тогава Косово не бе, както Крим, незабавно анексирано, а се отцепи девет години по-късно.

Новият ред на Путин, накратко, е изграден върху реваншизъм, дръзко пренебрегване на истината и извъртане на закона, така че той да означава онова, което е изгодно на управниците. Това не е никакъв ред. За съжаление, твърде малко хора го разбират. Много са страните, които негодуват от превъзходството на Америка и морализаторстването на Запада. Но те ще узнаят, че новият ред на Путин е далеч по-лош. Малки страни процъфтяват в отворена система на правила, макар и несъвършени. Ако правото е на страната на силния, има много неща, от които да се страхуват, особено като се наложи да се борят срещу агресивна регионална  сила. По-големите страни, особено новите гиганти сред изгряващите сили, не са изправени пред толкова голяма заплаха от тормоз. Но един свят на анархия, изпълнен с недоверие, ще нарани всички тях. Ако международните споразумения се окажат безсмислени, Индия може по-лесно да бъде въвлечена във въоръжен сблъсък с Китай за Аруначал Прадеш или с Пакистан за Ладах. Ако едностранното отцепване е приемливо, Турция трудно ще убеди
кюрдите, че тяхното бъдеще е помирението. Египет и Саудитска Арабия искат регионалните амбиции на Иран да бъдат потушени, а не подхранвани от принципа, че Техеран може да се меси, за да помага на шиитите в Близкия изток.

Дори Китай трябва да се замисли. От тактическа гледна точка Крим му връзва ръцете. Прецедентът с отцепване е проклятие заради Тибет; принципът за обединение е свещен заради Тайван. От стратегическа обаче интересите на Китай са ясни. От десетилетия той се стреми към възход с мирни средства вътре в системата, избягвайки състезанието, което парвеню като Германия започва срещу Великобритания през 19 век и което приключва с война.

Мирът в света на Путин обаче е уклончив, защото всичко може да се превърне в претекст за действие и всичко, възприето като агресия, изисква ответен отговор.

Действай сега или плащай после

За Обама това е решаващ момент: той трябва да води, не просто да сътрудничи. Крим обаче е от значение и за останалия свят. Предвид на залозите, отговорът до този момент е слаб и откъслечен. Китай и Индия стоят повече или по-малко настрана. Западът наложи визови санкции и замрази авоарите на няколко руснаци. Потърпевшите наричат това почетен знак.

И накрая, мерките трябва да започнат да надхвърлят очакванията. Замразяванията на авоари могат да бъдат могъщо средство, защото, както показаха санкциите срещу Иран, международните финанси се боят от разширяване на американската регулаторна машина. Приятелите клептократи на Путин ще пропищят, ако Великобритания направи нежелани в Лондон руски пари, свързани с режима. Франция трябва да се откаже от продажбите на оръжие за Русия.

В случай че Източна Украйна е следващата, Германия трябва да бъде готова да наложи ембарго на руския нефт  и газ. Планирането трябва да започне сега, за да се намали зависимостта на Европа от руската енергия и да се засили НАТО.

Украйна се нуждае от пари в краткосрочен план, за да не рухне, и дългосрочни реформи с помощта на Международния валутен фонд, подкрепени от външни съвети, до степен, каквато може да понесе. Като първа стъпка Америка трябва незабавно да изплати вноските си във фонда, които от месеци са блокирани от Конгреса.

Дори ако Западът е готов да предприеме сериозни мерки срещу Путин, изгряващите световни сили може да не са склонни да го осъдят. Но вместо да се примиряват с неговата незаконна анексия на Крим, те трябва да помислят в какъв световен ред искат да живеят.

Дали биха предпочели такъв ред, в който държавите като цяло спазват международните споразумения и граници? Или такъв, в който думите са изопачени, границите - незачитани, а споразуменията - разваляни по нечия воля?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


560
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bochko tikvetoНали не забравяте че част от германските учени, бяха откарани в СССР? Един *** пример, оказа се че конструктор на прочутият автомат "КАЛАШНИКОВ" е немец, о официалният конструктор, който наскоро почина, Бог да го прости, е внесъл едно,или две упростявания от производствено-технологичен характер !
365
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам свят, в който днешните граници са отменени, просто защото те са чертани от мръсните американо-англо-франко гейове, и следователно невалидни. Искам си излаза на Бяло море и всичко останало.
364
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bochko tikvetoВъпросът за 52,5т злато е посошен в документите от Берлинския договор, като задължение на България към Русия (посочен е в златни рубли, но равностойността е тази)Дали в злато или в храни и колко години сме го изпла=али не съм търсил, но пък за 09.1944г. знам, че дори златото от кубетата на храм Ал.Невски са били изстъргани. По-късно, струва ми се към края на 70-те го. ги позлатиха отново (не руснаците, разбира се )!
363
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВучковГ-не, аз няма смисъл да Ви говоря за Фитцджералд, Хемингуей, за Фолкнер, за Брейдбъри и Стайнбег, за Хойл и Сароян, или за Едгр По, но представяте ли си какво щеше да конструира Джон Атанасов, ако беше израснал в България, какво щеше да открие Тесла, ако си стоеше в Сърбия, или Харвадска ?
362
2
 
3
 
! Отговори
Вучков преди 10 години
До анониман 480. Диър френд, "А вие знаете ли кой бие ***" или не знаете. Научили сте едни и същи клишета и сте забучени в нета. Прочетете някоя и друга книга. Но такива им трябвате на "демократите" - да сте с наушниците и наочниците на контролирания нет и да повтаряте заучените мантри наливани оттам. Мислете с главите си затова я имате.
361
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Во время обыска в помещениях и офисах экс-министра топлива и энергетики Эдуарда Ставицкого нашли 42 кг золота и несколько миллионов долларов.
360
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВучковУважаеми г-не, Вие знаете ли кой отнесе Българския златен резерв 09.1944год.?А вие знаете ли, че ново-възкръснала България, плаща на Русия 32 и 1/2 т.злато "за окупацията" по искане на Руския цар ?
359
2
 
3
 
! Отговори
Вучков преди 10 години
До 470 - Анонимен. Да Русия и Европа имат интелектуалци, но къде са тези на САЩ. И посочете националността на американските интелектуалци. тТази към която се определят. Чакам. И още нещо. САЩ изнесе, открадна златото на Украйна преди дни само с помощта на слугата си Яценюк. По този повод ще кажа че един крадец може да открадне, но никога не ще стане и не може да претендира за откраднатото злато- златния резерв и скитското съкровище на Украйна
358
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия иска ли война? Руснакът иска ли война? не питай тази тишина, в която братските могили войниците са приютили.Ти за това попитай тези, които в цинкови ковчези тук от земи съседски влачат стариците да ги оплачат.
357
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
И какво, дори и да са посрещнали Хитлер с цветя, това значи, че сега е оправдано да поробиш правнуците им? Това не е логика и политика, а малоумие. Русинаците са зомбиран народ, каквито са били немците при хитлер. *** на квадрат.
356
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Попитай храбрите момчета, които днес из Кремъл шетат, с пагона си го украсяват и сопа мирна там развяват.Литовец питай и поляк за тях кошмарът е руснак, попитай пролетта във Прага как мир със сила се налага.Унгарците попитай как войникът руски в руски танк из Будапеща мирно гази от тях мира за да опази.Ще ти отвърне побелял финландец доста остарял как мирно руската войска там зиме драпа през снега.
355
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И братът белорусин даже намерил би какво да каже, че на изгаряща цена дари им братството Москвакогато с ордата си зла Суворов палеше села. Попитай техните поля кръв непокорна ги поля.Попитай ти Украйна братска защо от любовта славянска и от прегръдката на брата защита търси днес при НАТО.Миролюбивият Иван обстрелваше Афганистан и в градове, и във села не мир донесе, а беда.
354
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Деца, вдовици във Чечня руснакът иска ли война попитай и ще чуеш сам руснак как миротворства там.Грузинец винаги щастлив през сълзи днес ще премълчи, че от съсед миролюбив сега земята му гори ! Руснакът иска ли война? от Литва питай до Китай съсед дали един поне ще отговори твърдо: Не!"
353
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те са посрещнали с хляб и сол немските войски, през 41-ва не защото кървавите *** ги зоват фашисти, а защото русняците са ги клали, като ***!!! Морили са ги с глад, съвсем по комунистически, т.е. ГЕНОЦИД!!!Един нобелов лауреат, норвежец, пише: Огромни хълмове от гниещо жито по гарите и смрад, смрад от разлагащите се трупове на мъртви, разстреляни украинци, стискащи във вкочанените си ръце ведра, лежащи, недостигнали до купищата с жито!
352
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статията е тенденциозна! Пак Путин е лошият, а хАмерите - добрите...нема начин.
351
2
 
5
 
! Отговори
Към Жулио преди 10 години
До Жулио. И кой ще воюва. В Крим Украинските военни отказаха да воюват много от тях преминаха да слуат на Русия. Украинците не искат да воюват Още по.малко Рускоезичните. От отаналата част има много смесени бракове. Дори на Яцюнок съпругата му е рускиня. Това е вековно съвместно съжителство. Само Западна Украйна, но за тях апетит има Полша, възможно е споразумение между Полша и Русия по този въпрос. Съгласен съм, много неясно засега. Но нещата вървят натам, Русия прилага икономическо задушаване
350
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВучковЕ чували сте имената на част от руските интелектуалци, повечето от които между другото, не са етнически руснаци, но това че не сте чули имена на интелектуалци от Великобритания, Германия, Франция, САЩ, или от Украйна е проблем на Вашето образование и възпитание.! Все пак трябва да Ви кажа че войските в Украйна ги изпрати В.Путин, а не Феодор Михайлович Достоевски, нито Антон Павлович Чехов, дори не беше и Пьотр Илич Чайковски
349
3
 
1
 
! Отговори
жулио преди 10 години
До Ами сега (още)Мечтай си . Трудна работа , ще има тогава война.
348
5
 
7
 
! Отговори
Ами сега (още) преди 10 години
462 (продължение) Скритом Полша води разговори за присъеденяване на Западна Украйна към Полша. Руската Дума е отворена за приемането на още рускоговорящи райони в Източна и Южна Украйна. Засега с предимство е Югоизточня район - Донецк, Харков. Херсон също напира. Русия ще се намеси индиректно само да осигури реферндумите в тези райони. Едва след референдумите ще има Руско военно присъствие. Цяла Украйна постепенно ще се присъедени към Русия по собственото желание на нейния народ. До една година.
347
1
 
2
 
! Отговори
Petko преди 10 години
Statia pisana po sloginashki, s mnogo neistini i oburkani misli, dori stilni greshki.Tazi Zaharieva ne moje ot tribunata na mejdunaroden sudnik da razdava opredelenia za pravilno i nepravilno.