Европа прави огромна грешка, като изключва Русия от разговорите за Украйна

Експерт: Украйна ще се превърне в нещо като Сирия
Обновена: 21 мар 2014 11:52 | 21 мар 2014 09:52,
41
Европа прави огромна грешка, като изключва Русия от разговорите за Украйна
снимка: Bulgaria On Air

„Европа прави огромна грешка, като изключва Русия от разговорите за Украйна. В момента форматите, в които Русия може да участва със свои представители, драстично намаляват, а това не предвещава нищо добро“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Според него до кризата в Украйна се е стигнало след поредица стратегически и тактически грешки от всички страни. „Преди няколко години световноизвестният анализатор Збигнев Бжежински предупреждаваше, че Европа трябва да ускори демократизацията на Украйна, за да не дочака носталгията на Русия към бивши нейни територии и предизвикан конфликт. Втората грешка на ЕС беше изключително бюрократично изготвеният, политически безумен, проект на документа за асоцииране на Украйна, по който президентът Янукович разбираемо не можеше да направи тази самоубийствена стъпка, която щеше да срине икономиката на страната. Същинската вина на Янукович обаче беше опитът да утвърди деспотичния модел на Путин в Украйна“, обясни Николов.

По думите му именно това е довело до най-голямата вълна протестиращи на площадите. Постепенно подкрепящите президента олигарси един по едни бяха спечелени на страната на подготвящите преврата, обясни експертът. „Критичният момент обаче настъпи, когато демократичните сили изпуснаха от контрол двете националистически и неонацистки по същност формации, както и протестиращите на площада. Тогава всички започнаха да спасяват положението. И тук проличаха различията в интересите на САЩ и ЕС“, допълни Симеон Николов.

Той посочи, че никой няма интерес от разпалването на горещ военен конфликт, който би бил самоубийствен за всяка страна в него. „Това не означава обаче, че след присъединяването на Крим към Руската федерация ни очаква мир. Всъщност, война по смисъла на съвременните ѝ форми, вече се води. Това са така наречените четвърто поколение войни, при които смяната на правителството в една държава и поставяне под контрол на ресурсите ѝ не става с разгръщане на въоръжени сили на нейна територия. Не се обявява и начало на войната. Тя започва с етап от информационна война, в която в общественото мнение се насаждат определени разбирания, оправдаващи необходимостта от бъдещи действия.

След това се задействат предварително подготвени "бунтовници", въоръжавани и финансирани отвън. Използват се и терористични групи, както в Сирия. Може да се каже дори, че Украйна ще се превърне в нещо като Сирия в Европа. Това е най-лошото, което може да се случи“, поясни Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
49
 
! Отговори
тя преди 10 години
А защо изключват Русия от разговорите? Защото знаят , че е права в действията си и не желаят техните аргументи да получат широка гласност.
15
3
 
43
 
! Отговори
no name преди 10 години
имаме уникален шанс.-референдум за присаединяване на България към Русия и да поставим европа в положение да преосмисли незавидната ситуация която ни отреди -да мием чиний -да трием дупета на усраните им пенсионери-да им *** храстите-да сме трето качество ЕВРОПЕЙЦИ.
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da si 4ukat glavite amerikancite sega , kude im beshe akula predi 72 godini.
13
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия ще отговори на удара с удар и то подобаващо.Страна с огромен потенциял във всички области не може да се изолира и наказва ей така от европейските меки китки.
12
16
 
3
 
! Отговори
123 преди 10 години
Статията: "Путин вероятно е милиардер" си струва да се прочете!
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статията "ЕС и НАТО объркаха всичко, което можеше да бъде объркано"с речта на Грегор Гизи си струва да се прочете!
10
3
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 години
Анонимен злоба е това което ти току що написа пич, не знам дали се сещаш, явно нямаш акъл, но това се вижда и от погрешната ти позиция
9
4
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
а там хората са добри и са като нас аз нямам нищо против тях, но не мога да се съглася с някакви носталгии по миналото, просто е прекалено тесногръда позиция и непознаване на фактите
8
28
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 години
Пич стегни се малко, в Русия хората живеят зле от 150 милиона руснаци добре са не повече от 15% останалите мизерстват, шири се беззаконие и няма справедливост за обикновения човек, корупцията е повсеместна, икономиката им е в стагнация, никой не може да направи нищо срещу властта. Цялата им икономика е зависима от ресурси, с които държат и изнудват всички, вместо да насърчават частната инициатива и да произвеждат качествени стоки и да вървят напред както могат, биват държани от един тиранин
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европа прави огромна грешка,че се е наду-ила на С-Щ,а ние,че сме се наду-пили на наду-пените.
6
8
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 години
никога не сме влизали в ЕС само заради бившите братушки, по докладите на ЕС се вижда, че не изпълняаме нищо от това което трябва защото СърГей и компания гледат как да окрадат фондовете и нищо да не се направи, че току виж хората се поуправили малко и ги свалили с камъни
5
23
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
Акъл море стегни са ве ***, може ли да си толкова *** и да нямаш очи да видиш кое е правилно и кое не. *** пак искат да тровят живота на хората, какви САЩ кви 5 лева, един дето се е взел за господ нахлува в суверенна държава, където хората живеят зле само заради Русия и иска те да продължат да са бедни и да *** от глад. Толкова е просто обаче трябва да се оставят предразсъдъците настрана и малко от малко да са гледа обективно. Русия е ***, Путин е най-големия русофоб!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. ..Големият стратег, който предричаше с целия си стратегически Център, как България ще благоденства при ЕС и НАТО...Аман от такива пишман стратези! Всичко предвидили, забравили че народецът е не само ***, но отмъстителен и помни злото като слон. Справка - Народният съд от 1945 г. " В името на народа...и пр.
3
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия се самоизключи от преговорите
2
27
 
9
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Не се притеснявай *** ще те включат в преговорите, за теб и Хитлер има места на първи ред.
1
10
 
43
 
! Отговори
Акъл море преди 10 години
Моделът на Путин не е деспотичен,а лидерски.Цялата Русия стои зад него!Хаосът в Украйна е исконна цел на САЩ! Точно това се целеше и се постигна.ЕС са мекушави егоисти,слуги на вселенските олигарси от САЩ.Те плащат за Югославия,Украйна и въобще за разрухата в Източна Европа.Цялата тази гадост лежи на плещите на Русия.Никой друг не може да я оправи.Тя се е справила с много непосилни предизвикателства,ще се справи и с това.Този " писател" също се мазни за трохи!Гад!БГ е долна ***! Подлеци!