Руският монопол в газовите доставки е под въпрос, според експерти

Полският премиер иска ЕС да договаря за всички членки
5 апр 2014 17:57, Екип на Bulgaria On Air
31
Руският монопол в газовите доставки е под въпрос, според експерти
Снимка: Bulgaria On Air

Русия може да изгуби позицията си на монополист по отношение на газовите доставки за Европа, смятат енергийни експерти. 

„Цената на газа ще се вдигне, ако Европейският съюз купува за всички”, смята полският премиер Доналд Туск.

Той представи свой план как да се избегне опасността от руския енергиен монопол.

Според него Брюксел трябва да действа по-единно и централизирано да договаря с Москва доставките на газ за всички свои страни-членки. При това положение Европейският съюз ще се превърне в потребител на едро, който би имал възможността да договаря много по-изгодни условия и цени, подчертава още премиерът на Полша.

Предложението на Туск има своите поддръжници и противници.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер наскоро коментира, че независимо от украинската криза, Русия продължава да доставя природен газ за европейските пазари. Йотингер е убеден също така, че тази ситуация ще се запази и занапред, тъй като двете страни имат нужда едни от други. 

В същото време Украйна води спешни преговори с европейските си съседи за възможностите за внос на природен газ, след като Русия предприе повишение на цената на синьото гориво с 44 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Русия може да изгуби позицията си на монополист по отношение на газовите доставки за Европа, смятат енергийни експерти. "Русия няма нужда да продава газ на Запада. И не им се налага да са монополисти на европейския пазар.Запада и Европата имат нужда от руския газ и са тези, които искат да има монопол от страна на Русия, защото колкото и неверятно да звучи - това им дава по-изгодни цени на газа.Под хленченето на Запада, че монополисти управляват руския газ Европата си гарантира по-ниски цени