Антисемитизмът в Украйна: измислици и реалност

Украинските малцинства за провокациите и пропагандата
11 апр 2014 22:30,
169
Антисемитизмът в Украйна:  измислици и реалност
Снимка: Reuters

Йосиф Зиселс и Али Хамзин представляват двете малцинства, чиято съдба - наред с положението на етническите руснаци - тревожи Кремъл толкова много, че за да гарантира сигурността им, Русия анексира Крим и струпа войски до границата с Украйна, разказва БТА.

Първият е председател на Асоциацията на еврейските организации и общности в Украйна, вторият - член на президиума на Меджлиса на кримско-татарския народ, оглавява и управлението по външни връзки на Меджлиса. Двамата пристигнаха в Берлин, за да разкажат как гледат на днешната ситуация. В сряда - 9 април, Йосиф Зиселс и Али Хамзин разговаряха над три часа с германски журналисти.

Антисемитизмът в Украйна е мит

Йосиф Зиселс започна разговора с думите, че "темата за антисемитизма днес не е много актуална за Украйна". Как така - запита германски колега, - ами подпалената синагога в Киев?

Първо, отвърна с хумор гостът, това не се случи в Киев, второ, не беше синагога, и трето, никой не я е подпалвал. Според бившия дисидент Зиселс, лежал шест години в съветски затвор с присъда за политическа дейност, "дори по съветско не сме се сблъсквали с тъй дивашка пропаганда, с такова равнище на провокации, както сега". Оценката му гласи, че днес Украйна не е застрашена от антисемитизъм.

Зиселс проучва темата отдавна и внимателно. Знае, че в Германия например, където трудно бихме заподозрели
толерантност към това явление, през 2013 г. са регистрирани 1300 антисемитски инцидента, а в Украйна, по думите му - само 13. "Единствена заплаха днес е агресията на Русия - констатира той. - И щом Путин обяснява в своя реч агресията на Русия срещу Украйна не само с накърнени права на рускоезичните, но и с растящ антисемитизъм - а знам със сигурност, че това не е вярно - значи Русия вероятно готви провокации."

Евреите в Крим

Именно провокации нарича Йосиф Зиселс двата антисемитски инцидента, регистрирани в Крим вече след анексията на полуострова. Той разказа, че "един от тримата кримски равини, напуснали Крим след навлизането на руски войски, след връщането си в Севастопол тутакси зърнал антисемитски позив". А първият случай
бил в деня, когато влезли руските сили - "стените на синагогата в Симферопол бяха издраскани с пречупени кръстове и заплахи".

В Крим живеят близо десет хиляди евреи; по думите на Зиселс никой и нищо не ги заплашва. Освен може би казаците, но всъщност само на теория, добави той - защото "не са истински казаци като преди сто години, а постмодернистки".

След има-няма пет години обаче евреите в Крим ще са твърде малко, предсказва Зиселс. "Вижте колко евреи са останали в Абхазия, в Южна Осетия, в Приднестровието", отбеляза многозначително той. Впрочем, добави Зиселс, евреите могат да заминат за Израел например, а пък кримските татари, най-застрашени според него, няма къде да ходят.

Какво тревожи кримските татари?

Най-вече реалната перспектива да останат без подслон. Започнали да се връщат в историческата си родина след депортацията (през 1944 г., б. пр.), мнозина кримски татари самоволно си построяват къщи на пустеещи терени - на ничия земя.

Али Хамзин нарича действията им "самовръщане". Като причина сочи факта, че не само "кримските татари, но и всички останали жители на Крим, действали по този начин, не са могли да получат парцели за строеж, макар да са имали конституционното право". А украинските власти - оплака се той, - "след 1991 г. не свариха да приключат регулацията на строителни парцели за кримските татари", тъй че 80 на сто от парцелите не са били легализирани и вписани в кадастровите книги. На което местните власти гледали през пръсти.

"Руските власти виждат нещата съвсем различно - казва Али Хамзин. - Може просто да вземат решение, че парцелът се конфискува. И да предпишат на стопанина, живял в къщата си от 10-15 години, да я разглоби и да я извози там, където му посочат."

По думите на Хамзин само около Симферопол има към 300 селца на кримски татари, изникнали на "ничия" земя. "Това са десетки хиляди семейства, на които може утре да бъде иззета земята, значи да останат без покрив над главата - обясни той. - И всичко ще е законно."

Според Али Хамзин неразбирането на реалното положение в Крим може да предизвика твърде остър конфликт. Възможният опит да се отнемат парцелите на кримските татари, смята той, "ще отключи нова фаза от противопоставянето в непредсказуема и най-радикална форма, защото човек ще брани собствения си дом".

Заплаха за целия свят

И Али Хамзин, и Йосиф Зиселс обаче призоваха германските журналисти да обърнат внимание не толкова проблемите на кримските татари или на евреите в Крим и в Украйна, а на първо място на една друга заплаха.

"Свидетели сме на опит да бъде променен световният ред - каза Зиселс. - Виждаме не само сблъсък между евразийската и европейската цивилизация, а сблъсък на първата половина от 20-и с първата половина на 21-и век, на миролюбива Европа, склонна към компромиси и споразумения, с грубата политика на силата, водена от Русия."

Ако Европа заедно със САЩ не намерят сили да спрат Москва, тази безнаказаност според него ще вдъхнови Кремъл за нови агресивни действия. "Колко ли трябва още да заграби Русия - пита Зиселс, - за да схване Европа, че не става дума за Украйна, а за опазване на европейската цивилизация?"

Днешният световен ред е застрашен и според Али Хамзин. В тази връзка той остро осъди подписалите Будапещенския меморандум от 1994 г., нарече (първия украински президент Леонид) Кравчук "изменник на нацията" и престъпник. Според Хамзин, "ако ядрените заряди още си бяха в украинските силози, то Русия не би посмяла да окупира Крим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТервелМоже да са остарели,но са по 30 милиона долара на парче,а ако си купим и 2ра употреба ще ни ги лъзнат по 10 милиона...................:D:D:D:D:D:D:D
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това да ви звучи познато? : Али незнамкойси казва - Ние наричаме това "Самовръщане" на земята! Сигурно след това следва Самовключване към тока и водата, Самонеплащане на данъци и Самомрънкане за социални помощи и за правото да "берат" желязо. А, забравих, и задължително подкрепата на някой хелзински комитет" и некое "отворено общество"
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
лайномете Army officers with ties to the Ba'ath Party overthrew Qasim in the Ramadan Revolution coup of 1963. Ba'athist leaders were appointed to the cabinet and Abdul Salam Arif became president. The governments of the United States and United Kingdom were complicit in the coup.[23] Arif dismissed and arrested the Ba'athist leaders later that year in the November 1963 Iraqi coup d'état.
72
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То не са сълзите на паси то не са селфита с нато, то не са глупостите и изцепките на бойко че да идват тука да ни се карат и да казват какво да правим с енергетиката си, то не цъфнаха РАН -ЪТ и г-жа *** EU, колко руски гледни точки видя ***?
71
9
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Тервел 97Аз къде съм обявил, че САЩ са ангели неопетнени? Много добре знам империалистическите им амбиции. Но да се обвинява само САЩ за проблемите в света е смешно. Вярно е, САЩ имаха интерес да нападнат Ирак и не ги защитавам. Русия също имаше интерес да нападне Крим. И аз говорех за Буш младши, а не за старши, макар да един дол дренки двамата.до браткото *** 98САЩ много грехове имат, ама точно Саддам няма как да са сложили. Нямат интерес от тази работа. Изфабрикувани теории.
70
4
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До 94 ТервелТова е болен въпрос и за съм против Гуантанамо. Но нека си спомним, че точно затворник издаде бин Ладен. В Гуантанамо лежат опасни членове на терористични групировки като онзи, дето се пръсна на бургаското летище. Наистина е време този върос да се реши.До 95Братко ***, Русия може само с едно да помогне на Украйна. Да остави украинците да си изберат легитимна власт след месец, която да реши проблемите на страната. И да не се меси. Фашистите сами ще окапят по този начин.
69
4
 
23
 
! Отговори
elena преди 10 години
Саде лъжци изпълзяха и това е само началото. 25 години слушаме в България всякакви лъжи от всички посоки. Продължават и сега. Трябва да се действа от позиция на силата. Слава на Бог, че Русия е силната страна в този спор. Да, навремето имаше липсващи стоки, но наличните бяха истински и вкусни. Да, не можехме да пътуваме свободно на Запад, но когато пътувахме беше на ниво в хубави хотели и бяхме обгрижвани като бели хора. Нямаше свобода на словото, но масмедиите имаха ниво и там работеха високо
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо американците доставят оръжие на ал кайда в Сирия? Защо американците казват че е законно да правят социална мреж с цел подкопаване на управлението в Куба? Защо американците и англичаните анексираха Хавай?
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
лайномете нали се сещаш че САЩ сложиха Садам.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
The colonial invasion of Iraq and the ugliest of lies of the lie machine that propagated and justified these barbarous acts will forever remain among the greatest and unpardonable crimes against humanity.- Jose Luis Zapatero, Prime Minister of Spain, 20 May 2005.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
лайномете самите украинци казват - ще се избием сами. Руснаците казват същото само че добавят че тая анархия на майдана е позволила да се намъкнат всякакви чужди агенти и теросристи(спомни си за заплахите за олимпиадата) Сашко белия и разни подобни са били и в чечения и осетия, добре че бяха руснаците с Крим да ги поизплашат и да се разбягат как могат макар и да крадат щот отвънка им спряха финансирането. има десетки "неправителствени" организации намесени за които не си и чувал
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НагоренПопокатепетълПоляците и днес да ги избият до един,няма да сбъркат.........:) световните *** номер 1
63
5
 
0
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До ТервелКато говорим за Ирак, трябва да кажем и сладкото и горчивото. Няма две мнения, че Саддам си беше диктатор и че пращаше братчеда си Али "Химика" да трови бунтовници с газ. Както и че войнолюбивият Буш имаше много оръжие и искаше да го "инвестира" в евтин иракски петрол след превземане на страната. Но митовете за ядреното оръжие бяха създадени от самият Саддам, за да плаши с тях Иран, а не от САЩ. Знаете за войната Иран-Ирак. Това е признато от самия Саддам, преди да бъде екзекутиран.
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШопНапротив,западът едва не умори руснаците от глад. През 1999г средната работна заплата, в Русия беше 3 долара. Да приказваш колко са щедри и великодушни западът е меко казано смешно.
61
10
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен 49янките бяха обещали на Горби, че НАТО няма да се разширява в източна Европа---------------- Такова нещо не е имало, Горбачов в Малта представляваше победена страна и подписа капитулация. СССР тогава едва дишаше и покорно легна по гръб и дигна крачета. Сега вместо да са благодарни, че Запада не ги остави да умрат от глад, пак се опитват да хапят.
60
10
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Ох, не обичам да пиша последователни коментари, ама трябва. Вие на колко водки сте? Един освидетелстван тук ми говори за 4ти райх и международни заговори, друг му се привиждат нацисти. Някой да е видял в парламента в Киев да се поздравяват с "хайл"? Фашистки *** има навсякъде, дори в България. И защо все украинците излизат престъпници, фашисти, пък руснаците все чисти като детска сълза. Сигурно Сталин не изби 25 000 поляци в Катин без съд и присъда?
59
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен това, че Сталин се готвел да започне пръв войната, ти повтаряш на практика твърденията на самия Хитлер.------------ Хитлер в този случай е бил прав, това не е лъжа.
58
9
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
до Анонимен *** 81 и 82И какво общо има някаква дупка с Украйна? Презокеанските новини стигат бързо. Случаят с Хилари го показаха навсякъде. Сега ще извъртиш нещата така, че всички български медии слугуват на САЩ, а пък руските, горките, толкова онеправдани... Задай си простия въпрос: защо във всички европейски медии, както и американски, показваха едно и също, а само в Русия се пишеше обратното? И бас държа, че си чатиш само с етноруснаци от Крим и източна Украйна.Ама сигурен съм в това!
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НагоренПопокатепетълШизофрения е когато се изказваш неподготвен. На скоро излезе книга на германец работил за тайните служби,в която той твърди,че Германия от 1945 година се управлява от америка и към днескашна дата,САЩ строи 4ти райх на чело с Германия и управляван от САЩ.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
83 именно. И то точно тези които не искат ЕС. Само че сложиха алчни марионетки отгоре и сега газа им скочи двойно, ще останат да висят на дългове на МВФ и не знам кой още, а дори Шулц днеска каза че няма да ги бъде В ЕС скоро, както и преди бяха казали същото комисарите по разширението. Останалите *** като видяха че няма лапнат нищо и почнаха да крадат както си бяха въоръжени, някои се разкарват с колата на онзи избягалия щот била бронирана пък те с калашниците вътре