Антисемитизмът в Украйна: измислици и реалност

Украинските малцинства за провокациите и пропагандата
11 апр 2014 22:30,
169
Антисемитизмът в Украйна:  измислици и реалност
Снимка: Reuters

Йосиф Зиселс и Али Хамзин представляват двете малцинства, чиято съдба - наред с положението на етническите руснаци - тревожи Кремъл толкова много, че за да гарантира сигурността им, Русия анексира Крим и струпа войски до границата с Украйна, разказва БТА.

Първият е председател на Асоциацията на еврейските организации и общности в Украйна, вторият - член на президиума на Меджлиса на кримско-татарския народ, оглавява и управлението по външни връзки на Меджлиса. Двамата пристигнаха в Берлин, за да разкажат как гледат на днешната ситуация. В сряда - 9 април, Йосиф Зиселс и Али Хамзин разговаряха над три часа с германски журналисти.

Антисемитизмът в Украйна е мит

Йосиф Зиселс започна разговора с думите, че "темата за антисемитизма днес не е много актуална за Украйна". Как така - запита германски колега, - ами подпалената синагога в Киев?

Първо, отвърна с хумор гостът, това не се случи в Киев, второ, не беше синагога, и трето, никой не я е подпалвал. Според бившия дисидент Зиселс, лежал шест години в съветски затвор с присъда за политическа дейност, "дори по съветско не сме се сблъсквали с тъй дивашка пропаганда, с такова равнище на провокации, както сега". Оценката му гласи, че днес Украйна не е застрашена от антисемитизъм.

Зиселс проучва темата отдавна и внимателно. Знае, че в Германия например, където трудно бихме заподозрели
толерантност към това явление, през 2013 г. са регистрирани 1300 антисемитски инцидента, а в Украйна, по думите му - само 13. "Единствена заплаха днес е агресията на Русия - констатира той. - И щом Путин обяснява в своя реч агресията на Русия срещу Украйна не само с накърнени права на рускоезичните, но и с растящ антисемитизъм - а знам със сигурност, че това не е вярно - значи Русия вероятно готви провокации."

Евреите в Крим

Именно провокации нарича Йосиф Зиселс двата антисемитски инцидента, регистрирани в Крим вече след анексията на полуострова. Той разказа, че "един от тримата кримски равини, напуснали Крим след навлизането на руски войски, след връщането си в Севастопол тутакси зърнал антисемитски позив". А първият случай
бил в деня, когато влезли руските сили - "стените на синагогата в Симферопол бяха издраскани с пречупени кръстове и заплахи".

В Крим живеят близо десет хиляди евреи; по думите на Зиселс никой и нищо не ги заплашва. Освен може би казаците, но всъщност само на теория, добави той - защото "не са истински казаци като преди сто години, а постмодернистки".

След има-няма пет години обаче евреите в Крим ще са твърде малко, предсказва Зиселс. "Вижте колко евреи са останали в Абхазия, в Южна Осетия, в Приднестровието", отбеляза многозначително той. Впрочем, добави Зиселс, евреите могат да заминат за Израел например, а пък кримските татари, най-застрашени според него, няма къде да ходят.

Какво тревожи кримските татари?

Най-вече реалната перспектива да останат без подслон. Започнали да се връщат в историческата си родина след депортацията (през 1944 г., б. пр.), мнозина кримски татари самоволно си построяват къщи на пустеещи терени - на ничия земя.

Али Хамзин нарича действията им "самовръщане". Като причина сочи факта, че не само "кримските татари, но и всички останали жители на Крим, действали по този начин, не са могли да получат парцели за строеж, макар да са имали конституционното право". А украинските власти - оплака се той, - "след 1991 г. не свариха да приключат регулацията на строителни парцели за кримските татари", тъй че 80 на сто от парцелите не са били легализирани и вписани в кадастровите книги. На което местните власти гледали през пръсти.

"Руските власти виждат нещата съвсем различно - казва Али Хамзин. - Може просто да вземат решение, че парцелът се конфискува. И да предпишат на стопанина, живял в къщата си от 10-15 години, да я разглоби и да я извози там, където му посочат."

По думите на Хамзин само около Симферопол има към 300 селца на кримски татари, изникнали на "ничия" земя. "Това са десетки хиляди семейства, на които може утре да бъде иззета земята, значи да останат без покрив над главата - обясни той. - И всичко ще е законно."

Според Али Хамзин неразбирането на реалното положение в Крим може да предизвика твърде остър конфликт. Възможният опит да се отнемат парцелите на кримските татари, смята той, "ще отключи нова фаза от противопоставянето в непредсказуема и най-радикална форма, защото човек ще брани собствения си дом".

Заплаха за целия свят

И Али Хамзин, и Йосиф Зиселс обаче призоваха германските журналисти да обърнат внимание не толкова проблемите на кримските татари или на евреите в Крим и в Украйна, а на първо място на една друга заплаха.

"Свидетели сме на опит да бъде променен световният ред - каза Зиселс. - Виждаме не само сблъсък между евразийската и европейската цивилизация, а сблъсък на първата половина от 20-и с първата половина на 21-и век, на миролюбива Европа, склонна към компромиси и споразумения, с грубата политика на силата, водена от Русия."

Ако Европа заедно със САЩ не намерят сили да спрат Москва, тази безнаказаност според него ще вдъхнови Кремъл за нови агресивни действия. "Колко ли трябва още да заграби Русия - пита Зиселс, - за да схване Европа, че не става дума за Украйна, а за опазване на европейската цивилизация?"

Днешният световен ред е застрашен и според Али Хамзин. В тази връзка той остро осъди подписалите Будапещенския меморандум от 1994 г., нарече (първия украински президент Леонид) Кравчук "изменник на нацията" и престъпник. Според Хамзин, "ако ядрените заряди още си бяха в украинските силози, то Русия не би посмяла да окупира Крим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ядрото на конфликта в Киев бяха нацистки ***
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз директно чатя с хора от украйна и русия глупав лайномете и знам за какво става въпрос. Регистрация не ми трябва, аз не правя пропаганда като теб ***.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лайномете това че не си чувап, не значи че няма. Означава че има информационно затъмнение. Гледай това /watch?v=vYxMDBjEA1s и обясни защо канал като CNN има 3159 преглеждания на това видео? Изобщо презокенските новини тик не стигат, а днеска здравната министърка на Обама хвърли оставка, а онази хиена Хилъри я замериха с обувка в щатите. И не се прави че целият цирк с пропагандата не се води от американци, толкова си плосък че няма накъде.
52
12
 
0
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Анонимен 77 от "нагорния ***"Нямал съм представа за Украйна и Русия. А ти, русофилска овца, каква представа имаш? Може би от писанията на проруските медии? Или от пропагандата на Путин? Кога си ходи ти в Украйна и Крим, за да видиш какво става там и да ми го вадиш голям тук кой за какво имал представа? Кой си ти? "Анонимен". Нагорния поне регистрация има и всеки в този сайт го знае. А ти от коя миша дупка изпълзя? *** си ти, а не аз. Нищо чудно да си платен руски ***.
51
1
 
9
 
! Отговори
Тервел преди 10 години
Американчите какъв го търсят в Украйна(макар че,то е ясно,искаха да опрат пистолета в главата на Русия)И като не стана напълно тяхната работа почнаха да пищят,заплашват и пр.Ако Русия остъпи и на милиметър утре майдана,ще е на Червеният площад,дирежиран от същите ***!
50
11
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Анонимен 76Може и така да е. Не съм адвокат на американците. Между другото аз нямам спомен скоро да са убивани американски журналисти в собствената им страна. Докато в Русия цяло гробище направиха с покойници от медиите. И всички до един - критици на властта. Затворите също пълни с блогъри.Обаче, тази статия е писана от немски журналисти, а не американски. Къде тук пръст имат американците? Ако някой русофил вижда всичките си проблеми в САЩ и запада, на това му се казва шизофрения.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нагорния *** изобщо няма представа нито за Русия нито за Украйна само повтаря американската пропаганда като овча глава бее бее бее Много ми се иска американската пропаганда да обясни понятията москали и хохоли, ама не може, не им стигат знанията. Те довчера смятаха че Украйна е Русия но ако има конфликт веднга Руснците са лоши по подразбиране и нашите папагали водени от чужденци и предатели бечат бее бее бее
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НагоренПопокатепетълТова се отнася и за американските маймуни. За тях също всичко е черно и бяло.
47
17
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Двама лидери на малцинства в Украйна казват: В Украйна фашизъм няма. Синагоги не са палени, нито джамии. Това го казват еврейн и татарин, а не етнически украинци. Всичко е измислица на руската пропаганда. Дори в Крим има повече фашизъм. И тези думи са на свидетели. За русофилските овце, обаче, тези коне с капаци, слушащи само пропагандата от руските медии, в този спор има две страни - грешната и тяхната. Досущ като преди 1990 - каквото каже Москва, такова е и не се оспорва. Бееее, беее, бееее.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ах Цецка наскоро я оправдаха, но преди това се вози с авиотряда по поръчка на мутро-тиквата
45
7
 
0
 
! Отговори
Прокопи преди 10 години
Искам да поздравя Байчо Бахов от село Конуш с песента на Цеца Величкович "Забранений град" и да му вдъхна сили за работа с думите : Бибата на Холдинга е най-сладка и е в мислите на повечето хора
44
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последните ветерани от втората измряха и пак започна пълната трагедия с промиването на мозъци и подменянето на историята. ТРЯБВА ДА СИ АБСОЛЮТНО *** ЗА ДА ОПРАВДАВАШ ХИТЛЕР СЪС СТАЛИН И ТУРСКОТО РОБСТВО С КОМУНИЗМА!!
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 62И ПО НАЧАЛО СРАВНЕНИЕТО ТИ Е НЕУМЕСТНО! СТАЛИН НЕ Е РУСНАК, А ГРУЗИНЕЦ! УПРАВЛЕНИЕТО НА СТАЛИН НЕ Е РУСКО УПРАВЛЕНИЕ,А РУСИЯ Е НАПАДАНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ МНОГО ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ ЛЕНИН И РЕВОЛЮЦИЯТА МУ. ЗА НАПАДЕНИЕТО НА НАПОЛЕОН КАКВО Е ОПРАВДАНИЕТО? А ЗА ОСТАНАЛИТЕ НАПАДЕНИЯ? КАКВО ЩЕ ИЗМИСЛИ АМЕРИКАНСКАТА АГЕНТУРА В БЕГЕТО? КАК СА ВИ НАРЕДИЛИ ДА ПИШЕТЕ ОТ ВАШИНГТОН ЗА ПРЕДИШНИТЕ ЗАПАДНИ НАПАДЕНИЯ В РУСИЯ? КАКВА КОМАНДА ТИ Е ДАЛ ЯНКИ ПОСЛАНИКА ИЛИ НЕГОВИЯ "СЪПРУГ"?
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 65Американската икономика оживя след инжектиране на 24 трилиона фалшиви долара в 10те най-големи банки. и днес все още действат материалните облекчения ФЕД изкупува облигации за 55 милиарда долара всеки месец. 45 милиарда от тези пари отиват за ипотечните кредити от който тръгна кризата. Шистовият газ все още не носи и 20 милиарда приходи годишно в американската хазна.
41
0
 
6
 
! Отговори
дивашката пропаганда преди 10 години
След това цялото семейство беше изхвърлено на улицата. Само за половин година в Грозни не останаха почти никакви българи.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 62Ако Сталин не беше отдалечил съветската граница от Ленинград за сметка на Финландия и балтийските републики сега над Лондон щеше да се вее знамето с пречупения кръст и да се говори немски и се поздравява "Хайл Хитлер' Самият Чърчил признава, че нахлуването е спасило Англия. СТАЛИН НЕ Е НАПАДНАЛ ГЕРМАНИЯ, А ХИТЛЕР НАПАДНА ДОРИ ФРАНЦИЯ, БЕЛГИЯ,ХОЛАНДИЯ,ДАНИЯ. НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПЕКУЛИРА И СРАВНЯВА НЕЩО КОЕТО НЕ Е СТАНАЛО,НО УЖ МОЖЕЛО ДА СТАНЕ С ВОЙНАТА НА ХИТЛЕР. И СТАЛИН НЕ Е РУСНАК
39
1
 
13
 
! Отговори
дивашката пропаганда преди 10 години
Ставаше въпрос за близо 1 милион души. Те започнаха да се завръщат от март 1991 година. Пристигаха в Грозни с коли, камиони, автобуси, дори и с коне и каруци.Нямаха жилища и започнаха да гонят от апартаментите им руснаците. Направо влизаха и ги изхвърляха. Пред очите ми група от деветима души нахлуха в апартамент на наши познати българи. С три юмрука повалиха мъжа, който се казваше Янко. Държаха се мръснишки с двете му дъщери, опипваха ги и ги наричаха с обидни епитети.
38
0
 
10
 
! Отговори
дивашката пропаганда преди 10 години
- Руслане, как попадна в Чечения?- Отидох там през 1986 г. с родителите си. Тогава в столицата Грозни имаше 1800 български семейства. Живеехме добре настанени бяхме в специален жилищен комплекс, имахме си училище, плащаха добри пари. Тогава в цяла Чечения руснаците бяха над 80 процента от населението. Повечето от местните са били изселени по времето на Сталин. В началото на 1991 г. съветският лидер Михаил Горбачов ги амнистира и им разреши да се върнат по родните си места.
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако САЩ не успее да продаде идеята за шистов газ на достатъчно много страни,то 2008 година ще е майски ветрец пред бурята която ще се разрази на уолстрийт през 2016 година. Толкова много пари са вложени в този шистов газ и толкова малка възвращаемост има, че се налага компаниите да продават имущество и парцели за да платят на банките ;)
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 58Когато нашият посланик отива във Вашингтон в 1960 г, първото му впечатление от американската столица е, че тя няма опера и театър!!! Като европейските столици. Вашингтон тогава е една културна пустиня.