Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"

Турчинов с ултиматум: Предайте доброволно оръжия до понеделник сутрин
Обновена: 14 апр 2014 07:50 | 13 апр 2014 20:30,
376
Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"
Снимка: Reuters

Украинските власти планират "пълномащабна антитерористична операция" с участието на въоръжените сили срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, обяви временният президент Олександър Турчинов, предаде Ройтерс.

В телевизионно изявление, излъчвано на живо от парламента, Турчинов посочи, че Русия води война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната. Той обаче обеща, че онези, които доброволно предадат оръжията си до понеделник сутринта, няма да бъдат преследвани от закона.

"Съветът за национална сигурност и отбрана реши да започне пълномащабна антитероритична операция с участието на въоръжените сили на Украйна", заяви президентът. "Ние няма да позволим да се повтори кримският сценарий в източните региони на страната", допълни той, имайки предвид анексирането на полуострова от Москва.

Още по темата
По повод смъртта на офицер от службите за сигурност и раняването на други членове на правоохранителните органи при сблъсъци с проруски сепаратисти в град Славянск, той заяви: "Във войната, която Руската федерация води срещу Украйна, бе пролята кръвта на украински герои. Агресорът не се спира и продължава да предизвиква безредици в източните райони на страната."

Киевските власти заявяват, че сепаратистките бунтове се подклаждат и ръководят от Кремъл - обвинение, което Кремъл отрича, напомня Ройтерс.

Президентът отново обяви, че властите са готови да обсъдят въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и за широка реформа на местното самоуправление, а също за обновяване на властта по места, съобщи ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че външното министерство на Украйна създава корпус от специални части с обща численост 12 хиляди души на основата на граждански формирования по цялата територия на страната, съобщи  пресслужбата на МВР. Според съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС, специални подразделения ще бъдат сформирани първо в източните и  южните райони, а след това и в централните и западните.

Министерството очаква да привлече над 12 хиляди души в състава на новите формирования, които ще се ръководят от кадрови офицери и на които ще бъде предоставено въоръжение и екипировка.

Спецоперацията с участието на въоръжените сили на Украйна може да започне в Донецка област още тази нощ. Това е съобщил пред журналисти шефът на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако бъде открит огън, ще стреляме, в това няма никакво съмнение", посочил той.

Украинските специални сили влязоха сутринта в престрелка с проруски сепаратисти в град Славянск, при която беше убит един офицер от службите за сигурност и петима представители на реда бяха ранени. Това бе първото съобщение за въоръжен сблъсък в Източна Украйна, където въоръжени проруски сепаратисти окупираха през последните дни няколко правителствени сгради, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АТАКИСТДръж се приличо! Неразговаряш със Сидеров или Кузов, та да си позволяваш така да се изразяваш!
98
7
 
2
 
! Отговори
do АТАКИСТ преди 10 години
Абе ти си голям вестник "Правда" бе, всеки който не споделя твоето име е американофил и американски ***? Ама , извинявам се много не може всички българи със цветя в ръцете и пълни кошници с богатства да се кланяме пред Кремъл, има различни хора с различни външнополитически възгледи.
97
9
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Питайте вашите дядовци за безчинствата на смрадливата съветска ***, която окупира България без причина. Тези *** безнаказано са избивали българите крали са всичко ценно което намерят, включително храната на хората и много българи са умрели от глад през зимата на 1944 и 1945г зарада русия. На всичкото отгоре виждайки безчинствата на пияните болшевишки отпадъци георги димитров пишо писма до сталин молейки го да спрат грабежите и безчинствата. А вие *** се спирате да величаете тези пияници?
96
2
 
7
 
! Отговори
калвача преди 10 години
Какъв президент си ти щом собствения си народ който е недоволен от вашето управление наричаш терористи,и си пратил армията с/у него.На кого разчиташ на запада ли? те само създават размириците.
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този призидент ли е на Украйна?
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такива като тоя Украинският народ няма как да ги заобича за да спасят Мизерните си Животи да изкарват Военна Техника нищо хубаво не ги чака тия от Това в Кавички Правителство с времето или ще бъдат съдени или разстреляни
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мненията на юурушистите не са меродвани.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе стига с тази антируска инфо. Питайте хора в Украина, повече хора не искат нито ЕС нито Нато , тази власт който сега е в Киев изобщо не признават!
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоз Турчинов много нагло парче бре От Русия му казаха че няма да се месят и той веднага си помисли че може да прави квото си поиска оххххххх котьо кво те чака още си никой да си правиш квото си искаш Жалък Фашист
90
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До АТАКИСТЗанимай се и с руска граматика, и там не си добре.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АТАКИСТ/ЮРУШИСТСкоро с кузов общувал ли си? А със С-АГА?
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нацистите отново се опитват да завладеят света САЩ=ТЕРОРИСТ 1Соросовата пролет разрушава славянските държави
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна е ок, щом Юруш съществува. Юуруш ще въведе ред в Укр, мн бързо.
86
0
 
4
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Такова нещо за пръв път чувам, министерство на външните работи да създава корпус от специални части
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На кузов хапчета не му помагат. Дано не си като него. Инак кузов изглеждаше хрисим. Виждал ли си го скоро?
84
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До АТАКИСТ Я си пусни песента от филма "Кръстникът" и се успокой...
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Развитие обстановки на Юго-Востоке Украины приобретает крайне опасный характер, - констатировали в министерстве. - Самопровозглашенные в результате госпереворота киевские власти взяли курс на силовое подавление народных протестов, ставших реакцией на полное игнорирование законных интересов жителей юго-восточных регионов, прямые угрозы и насилие в отношении всех, кто не согласен с засильем национал-радикалов, шовинистическими, русофобскими, антисемитскими действиями коалиции, которая воцарилась
82
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Турчинов: Русия води война срещу Украйна"Ахахаха. Тоя съвсем припатка :) Мисли си, че срещу него се водела война и той някак удържа фронта срещу Русия. Надминаха даже македонците по шовинизъм...
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия са решили с пръдня,боя да правят! Айде на слука!
80
1
 
4
 
! Отговори
do АТАКИСТ преди 10 години
Полека бе, Рамбо, да не вземеш да счупиш някое копче на клавиатурата