Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"

Турчинов с ултиматум: Предайте доброволно оръжия до понеделник сутрин
Обновена: 14 апр 2014 07:50 | 13 апр 2014 20:30,
376
Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"
Снимка: Reuters

Украинските власти планират "пълномащабна антитерористична операция" с участието на въоръжените сили срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, обяви временният президент Олександър Турчинов, предаде Ройтерс.

В телевизионно изявление, излъчвано на живо от парламента, Турчинов посочи, че Русия води война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната. Той обаче обеща, че онези, които доброволно предадат оръжията си до понеделник сутринта, няма да бъдат преследвани от закона.

"Съветът за национална сигурност и отбрана реши да започне пълномащабна антитероритична операция с участието на въоръжените сили на Украйна", заяви президентът. "Ние няма да позволим да се повтори кримският сценарий в източните региони на страната", допълни той, имайки предвид анексирането на полуострова от Москва.

Още по темата
По повод смъртта на офицер от службите за сигурност и раняването на други членове на правоохранителните органи при сблъсъци с проруски сепаратисти в град Славянск, той заяви: "Във войната, която Руската федерация води срещу Украйна, бе пролята кръвта на украински герои. Агресорът не се спира и продължава да предизвиква безредици в източните райони на страната."

Киевските власти заявяват, че сепаратистките бунтове се подклаждат и ръководят от Кремъл - обвинение, което Кремъл отрича, напомня Ройтерс.

Президентът отново обяви, че властите са готови да обсъдят въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и за широка реформа на местното самоуправление, а също за обновяване на властта по места, съобщи ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че външното министерство на Украйна създава корпус от специални части с обща численост 12 хиляди души на основата на граждански формирования по цялата територия на страната, съобщи  пресслужбата на МВР. Според съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС, специални подразделения ще бъдат сформирани първо в източните и  южните райони, а след това и в централните и западните.

Министерството очаква да привлече над 12 хиляди души в състава на новите формирования, които ще се ръководят от кадрови офицери и на които ще бъде предоставено въоръжение и екипировка.

Спецоперацията с участието на въоръжените сили на Украйна може да започне в Донецка област още тази нощ. Това е съобщил пред журналисти шефът на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако бъде открит огън, ще стреляме, в това няма никакво съмнение", посочил той.

Украинските специални сили влязоха сутринта в престрелка с проруски сепаратисти в град Славянск, при която беше убит един офицер от службите за сигурност и петима представители на реда бяха ранени. Това бе първото съобщение за въоръжен сблъсък в Източна Украйна, където въоръжени проруски сепаратисти окупираха през последните дни няколко правителствени сгради, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
8
 
! Отговори
територия преди 10 години
Няма държава Украйна! Има територия Украйна!
118
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До АТАКИСТ Какво означава глагола "занимай" на руски, какво означава думата "занимавам се" на български, и откъде накъде реши, че съм използвал руски глагол? Още ли твърдиш, че няма българска дума "занимай"?
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До муспиТи и АТАКИСТ, едно и също лице ли сте? Сериозно питам.
116
4
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
До проблемътНито Крим е проблемът, нито русия! Проблемът е комунистическата хунта в кремъл! Която води самоубийствена война срещу собствения си народ!
115
3
 
8
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
Този *** на снимката е за затвора .. хвърля остатъците от украинската армия срещу собствения си народ, щял да провежда "пълномащабна антитерористична операция" ... най-големият терорист, дошъл на власт чрез терор в Киев. Май е крайно време частите на руската армия в западния военен окръг да поставят точка на идиотщините на хунтата в Киев, пък западняците да си лаят, колкото си искат! Няколко точки /ОТР Точка-У/ по главите на майдановците може и да ги вразумят!
114
3
 
7
 
! Отговори
проблемът преди 10 години
Нито Крим е проблемът, нито Русия! Проблемът е фашистката хунта в Украйна! Която води самоубийствена война срещу собствения си народ!
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая шушумига от къде я изкопаха.
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе тоз и компания не са никакво правителство след преврата които извършиха и побоя на депутатите в парламента на ЯНУКОВИЧ не може да е никакво правителство това си е Чиста ДИКТАТУРА и тук всички свободомислещи форумци знаем до къде стигат Диктаторите учим се от нашите съюзници от НАТО Садам го Убесиха Кадафи разстреляха А Турчинов, Яценюк, Кличко, Тимошенко най вероятно ще гният по Затворите виж Американците биха ги опържили на ел. Столове или чрез Инжекция украйнците ще ги заровят с камъни
111
1
 
5
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Абе ненормалници тия от Киев Тоя път който си е мислел ,че Украйна ще си остане цяла държава се лъже
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕ САМО *** И ЕНИЧАРИ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ ИСКАХ ДА КАЖА ОСТАНАХА ВЪВ ФОРУМА ВРЕМЕ Е ДА СИ ЛЯГАМЕ УТРЕ КАТО СЕ ПОЯВЯТ БЪЛГАРИТЕ ПАК ЩЕ КОМЕНТИРАМЕ
109
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До АТАКИСТ Какъв е тоя руски глагол "занимай", какво означава?
108
2
 
8
 
! Отговори
Под вещото ръководст преди 10 години
Под вещото ръководство на главорезите от Цру, киевската хунта иска да потопи в кръв цяла Източна Украйна!
107
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
фашистите почнаха война срещу собственния си народ
106
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АТАКИСТКога заминаваш за Украйна? Няма ли да подпомогнеш справедливостта или си силен зад компа само?
105
3
 
2
 
! Отговори
do АТАКИСТ преди 10 години
Не бе жив и здрав да си, няма проблем, българин си ,брат си ми , ама сега съгласи се тази експресивна лирика няма смисъл от нея ,това е иначе аз разбирам хората,които обичат Русия ,нямам проблеми с това.Просто повече конструктивен диалог ,по-малко обиди
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕКА НАШИЯ ПЕЗИДЕНТ ЧАС ПО СКОРО ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА КАЖЕ УДОБРЯВА ЛИ ТОВА РЕШЕНИЕ НА УКРАЙНСКИЯ СИ КОЛЕГА
103
7
 
1
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Питайте вашите дядовци за безчинствата на смрадливата съветска ***, която окупира България без причина. Тези *** безнаказано са избивали българите крали са всичко ценно което намерят, включително храната на хората и много българи са умрели от глад през зимата на 1944 и 1945г заради русия. На всичкото отгоре виждайки безчинствата на пияните болшевишки отпадъци георги димитров пише писма до сталин молейки го да спрат грабежите и безчинствата. А вие се спирате да величаете тези пияници?
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЖЕНАТА КОН КАТРИН АШТОН ОДОБРЯВАЛА ИЗПОЛВАНЕ НА ОРЪЖИЯ СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НА ЮГОИЗТОК АЗ ПЪК УДОБРЯВАМ РАДИКАЛНИТЕ ИСЛЯМИСТИ ДА ВИ ЗАЛАГАТ БОМБИ ПО ЕВРОПАТА ПО ГАРИ,АЕРОГАРИ И Т.Н.
101
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ли мисли Кузов за така създадената ситуация? Дали не се впуснал в сраженията? Атакистите, кога заминавате за фронта?
100
3
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Сто пъти съм по-съгласен на управник гей, отколкото на управник комунист. Няма по-голямо извращение на ума от социализма и комунизма.