БТР-и с руски знамена в Краматорск и Славянск

Проруски сепаратисти превзеха градския съвет на Донецк
Обновена: 16 апр 2014 14:35 | 16 апр 2014 11:07, Елка Василева
499
БТР-и с руски знамена в Краматорск и Славянск
Снимка: Reuters

Бронетранспортьори с руски знамена влязоха в източните украински градове Краматорск и Славянск, където проруски активисти окупираха държавни обекти и срещу които украинските власти започнаха вчера "антитерористична операция".

Вероятно става въпрос за украинска военна техника, превзета от демонстрантите, или за преминаване на подразделения на украинската армия на страната на сепаратистите.

Пет или шест бронетранспортьора влязоха в Славянск, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Първият от тях е с руско знаме.

На всеки от бронетранспортьорите са се качили по петнайсетина мъже във военни униформи. Те махат на местните жители.

Още по темата

Според репортер на Асошиейтед прес мъжете носят зелени камуфлажни униформи и са въоръжени с автомати и гранатомети.

Най-малко един от тях си е сложил лентата на Свети Георги, която се превърна в символ на проруското сепаратистко движение в Източна Украйна.

Според друг от въоръжените мъже, представил се като Андрей, бронетранспортьорите са от подразделение в състава на 25-а въздушнодесантна бригада на украинските въоръжени сили, което е преминало на страната на проруските активисти, посочва АП.

Три леки бронетранспортьора и камион, превозващ въоръжени мъже без отличителни знаци и носещи руско знаме, се движеха тази сутрин в Краматорск, предаде Франс прес, като се позова на свой фотограф на място.

След това колоната се насочи към Славянск, на няколко километра на север. За момента не се знае какви точно са бронетранспортьорите, отбелязва АФП.

Според агенция Интерфакс-Украйна, цитирана от Франс прес, бронираните автомобили са участвали в "антитерористичната операция", влезли са в Краматорск, но са били блокирани и превзети от проруските активисти.

Украинското министерство на отбраната увери, че нито един украински военен бронетранспортьор не е бил превзет на украинска територия. От министерството на вътрешните работи за момента не коментират въпроса, пише БТА.

Междувременно най-малко 20 проруски сепаратисти превзеха градския съвет на източния украински град Донецк, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на съвета.

Окупаторите са въоръжени. Те не са отправили никакви искания.

Въоръжените мъже не пречат на служителите да влизат и излизат от сградата, предаде Франс прес, като цитира своя кореспондентка на място.

Според нея окупаторите имат само едно искане: да бъде организиран референдум за федерализация на Украйна.

Проруски сепаратисти са окупирали от 6 април сградата на областната администрация на Донецка област. Те обявиха създаването на Донецка народна република.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
54
 
! Отговори
Лъжа е това преди 10 години
Това е грешна информация. Истинате е, че силите пратени от Украйна да трепат мирното население на Славянск, минаха на страната на протестиращите. Така че внимайте когато цитирате западни медии.
21
41
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руския окупатор ще си плати цената прескъпо. Санкции, изолцация и изерия за жалката пияна нация......
20
2
 
40
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
***,много лъжеш и дезинформираш българското общество.Не вярваме нищо на това,което пишеш.Вижда се,че подкрепяш хунтата в Украйна които завзеха властта с преврат.Що не станеш спортен журналист?Ти не си за сериозни международни новини и събития.Изопачаваш всичко.
19
2
 
5
 
! Отговори
Ruska преди 10 години
Ruska - Davaj Davajyoutube/watch?v=VtKNNchfJx4
18
2
 
24
 
! Отговори
Бъзик Изток преди 10 години
Красная Армия, на Обомо оголеното му е зачервено
17
2
 
57
 
! Отговори
реалист преди 10 години
до 9 русофилАз не съм русофил, а реалист. Обаче и аз мисля, че само с Русия можем да се оправим. Просто опитак показва че НАТО ни съсипа армията, а ЕС икономиката. Българите измираме, както викаш ти да идват руските танкове тука в България а не да хрантутим американскте бази от които нищо хубаво не сме видели.
16
1
 
17
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Ей... Не ме съдете за БълКлария, защото К и Л са съседни клавиши, а възможност за редакция тук няма.
15
52
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братя украинци, избийте проруската болшевишка пасмина до крак!
14
5
 
51
 
! Отговори
kreti преди 10 години
Смърт за всички *** и прости *** , браво.
13
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9Заминавай в Русия като си искаш руските ***. Тук е България, а България е над всичко!
12
5
 
69
 
! Отговори
Momo преди 10 години
БТР-ите са украински, но са минали на страната на про-руските сили.Интересно защо това не се съобщава в Бъклгария, след като даже украинските агенции го потвърдиха.
11
5
 
42
 
! Отговори
до Путин преди 10 години
Ех Владимир Путин натискай червеното копче и приключвай с това безумиепокажи на САЩ че , който е стъпил в този регион не се е върнал
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вежливите зелени човечета ще се справят.
9
61
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са методите на топ сицоиалистическата *** Русия.Украйна никога повече няма да бъде руска и *** не може да преглътне това. Кремълското недоносче не може да си направи измисления Евразийски помиярник :)
8
2
 
46
 
! Отговори
Радецки преди 10 години
Йоще миг - ще падне заветният хълм. Изведнъж Радецки пристигна със гръм.
7
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега вече Турчина и Ти-мошенника стягат дисагите с последните окрадени работи и се готвят да се чупят. Разбира се Тимошенко ако не може да избяга се е запасила с вазелини и овлажняващи кремове, за да може ако се наложи да овладее ситуацията както тя си знае .....
6
8
 
59
 
! Отговори
Русофил преди 10 години
Здравствуйте, братушки!Ех, кога ще видя БТР-и с руски знамена в България, да изгонят от родината ни всички изедници - ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, Дънди Прешъс и всички останали гадове алчни и ненаяли се - дето ни ги докараха ЕС и НАТО.Братушки, като възстановите конституционния ред в Украйна, тръгвайте към Балканите по Южния път.Болгария давно заждалась!
5
3
 
12
 
! Отговори
rumen72 преди 10 години
Снимка: архив, Reuters - велики сте, само да се смеем с бг джурналистите
4
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да пази Бог от миротворци като на снимката! В кой век сме?
3
0
 
35
 
! Отговори
FSB преди 10 години
о информации ИА REGNUM, Армия Юго-Востока смогла захватить у вооружнных сил Украины 2 танка Т-64. Обе машины были блокированы демонстрантами на автомобилях и окружены безоружными людьми. После достаточно недолгой словесной перепалки между экипажем и активистами "Антимайдана", оба танка были оставлены военными и заняли бойцами Армии Юго-Востока, которые перегнали боевые машины в Красноармейский район Донецкой области.Стоит отметить, что уровень боевого духа и подготовки ВС Украины оказался на ужасающе низком уровне - всего за несколько дней, зачастую безоружные, активисты смогли захватить