БТР-и с руски знамена в Краматорск и Славянск

Проруски сепаратисти превзеха градския съвет на Донецк
Обновена: 16 апр 2014 14:35 | 16 апр 2014 11:07, Елка Василева
499
БТР-и с руски знамена в Краматорск и Славянск
Снимка: Reuters

Бронетранспортьори с руски знамена влязоха в източните украински градове Краматорск и Славянск, където проруски активисти окупираха държавни обекти и срещу които украинските власти започнаха вчера "антитерористична операция".

Вероятно става въпрос за украинска военна техника, превзета от демонстрантите, или за преминаване на подразделения на украинската армия на страната на сепаратистите.

Пет или шест бронетранспортьора влязоха в Славянск, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Първият от тях е с руско знаме.

На всеки от бронетранспортьорите са се качили по петнайсетина мъже във военни униформи. Те махат на местните жители.

Още по темата

Според репортер на Асошиейтед прес мъжете носят зелени камуфлажни униформи и са въоръжени с автомати и гранатомети.

Най-малко един от тях си е сложил лентата на Свети Георги, която се превърна в символ на проруското сепаратистко движение в Източна Украйна.

Според друг от въоръжените мъже, представил се като Андрей, бронетранспортьорите са от подразделение в състава на 25-а въздушнодесантна бригада на украинските въоръжени сили, което е преминало на страната на проруските активисти, посочва АП.

Три леки бронетранспортьора и камион, превозващ въоръжени мъже без отличителни знаци и носещи руско знаме, се движеха тази сутрин в Краматорск, предаде Франс прес, като се позова на свой фотограф на място.

След това колоната се насочи към Славянск, на няколко километра на север. За момента не се знае какви точно са бронетранспортьорите, отбелязва АФП.

Според агенция Интерфакс-Украйна, цитирана от Франс прес, бронираните автомобили са участвали в "антитерористичната операция", влезли са в Краматорск, но са били блокирани и превзети от проруските активисти.

Украинското министерство на отбраната увери, че нито един украински военен бронетранспортьор не е бил превзет на украинска територия. От министерството на вътрешните работи за момента не коментират въпроса, пише БТА.

Междувременно най-малко 20 проруски сепаратисти превзеха градския съвет на източния украински град Донецк, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на съвета.

Окупаторите са въоръжени. Те не са отправили никакви искания.

Въоръжените мъже не пречат на служителите да влизат и излизат от сградата, предаде Франс прес, като цитира своя кореспондентка на място.

Според нея окупаторите имат само едно искане: да бъде организиран референдум за федерализация на Украйна.

Проруски сепаратисти са окупирали от 6 април сградата на областната администрация на Донецка област. Те обявиха създаването на Донецка народна република.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
25
 
! Отговори
до 36 преди 10 години
Честита ви поредна изборна загуба - гербаджии и ръбове!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!С тая истерия си признавате поредния фал. И още на следващия ден излизайте да протестирате, с турски тупани, които може да ви ги бият в главите Дал-и Взел.
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глей кво стаа...според "свободната" преса танковете се превземат с няколко думи от упор.А пишман-демократите ни място не могат да си намерят и се хапят от злоба. И разбира се плещят нечувани простотии на разбъркано.
40
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проруската русофилистична сбирщина пак е в крясъци :)Дано украинците се справят с руските окупатори! Да живее Украйна!
39
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
незабавни ответни операции на Украйнската армия !! Тези мръсни предатели руски трябва да бъдат смазани ..Така бих направил аз в България ако чуя , че антибългарски руснаци са нахлули с оръжия! Смърт за тези който вдигат ръка срещу собствената си държава в името на чуждоземен режим избивал хората ми години наред!! Марш в СИБИР долна ***!
38
1
 
19
 
! Отговори
rumen72 преди 10 години
До РусофилЩом като "тука е България" защо златото на държавата ни се изнася в чужбина срещу само 5% от добива" в грешка си процента е 1.5 от добива
37
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми харесва един десен унгарец - Виктор Орбан и много не друг десен унгарец - Сорош- неслучайно първия е избран за министър председател със 75% от гладовете, а втория не би получил и един глас... Време е да се гласува по унгарски - няма леви и десни а гласуване само за тези които милият за народа и държавата си. Неслучайно и Путин е с висок резултат, а на агент Буда и Костов-Нефтохима все им виновни българите че не гласуват пак за тях след като са им пребъркали джобовете до дъно.
36
3
 
6
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
До АнонименКакъв българин си бе ***,*** си ти нещастнико!
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По словам представителей сил самообороны Краматорске, в штурме местного аэропорта участвовали бойцы "Правого сектора" и иностранные наемники. "Нападавшие были одеты в форму бойцов "Правого сектора", часть из нападавших говорила на иностранных языках. С местными жителями они старались не общаться, скорее всего, чтобы не выдать себя. Мы полагаем, что это наемники", - сообщил один из активистов сил самообороны Краматорска.
34
4
 
28
 
! Отговори
до 30 преди 10 години
ами луд си ти - те НАТО и ЕС ни направи луди - само се е*ават с нас и ни държат в мизерия и прототия.
33
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички кутевски *** защитават терористите от Русия. Само български кутевски *** може това.
32
1
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До РусофилТОВА СА МАЙДАНОВСКИ БТР ДИГИЗИРАНИ НА РУСНАЦИ
31
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мирни руски граждани протестират срещу властта в Киев с БТР-и :) За съжаление окупацията на Източна Украйна си върви по схемата на Крим. Първо военни без обозначения завземат територията и след това официалните руски войски влизат като спасители на местното население...
30
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До русофилЩо ли, щот си проста русофилистична ***, носеща най-голямато Божие наказание - да живееш в простота.В тази държава е пълно с проруска ***. Жалко, че си нямаме Пиночет....
29
5
 
28
 
! Отговори
украинец преди 10 години
НИКОГА САЩ И НАТО В УКРАЙНАА ВИЕ КАТО ТОЛКОВА ГИ ХАРЕСВАТЕ ВЗЕМЕТЕ СИГИ НО И В БЪЛГАРИ ПО - ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА СА ПРОТИВ ТЯХ
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КИЕВ, 16 апреля. /ИТАР-ТАСС/. В Краматорске митингующие захватили шесть бронетранспортеров украинской армии, которые вошли в город для проведения антитеррористической операции, сообщили местные СМИ.Активисты окружили боевые машины и заблокировали их движение. Затем, как передают СМИ, они разоружили военнослужащих, а бронетранспортеры отогнали в сторону села Ивановка.
27
38
 
3
 
! Отговори
лудите атакуват преди 10 години
Боже, какви болни русосифилистични мозъци има в България, доктори, моля лекувайте ги, тези хора очевадно не са наред. С такива олита преходът ни към нормална държава ще продължи поне още 25 години.Добре, че сме в НАТО и ЕС!
26
5
 
36
 
! Отговори
Русофил преди 10 години
до 16Щом като "тука е България" защо златото на държавата ни се изнася в чужбина срещу само 5% от добива, защо не си го добиваме ние?Защо на територията на нашата уж "суверенна" държава има американски военни бази???Братушките ще дойдат, ще възстановят реда и справедливостта в държавата и пак ще си отидат. За 45 години социализъм НИКОГА не е имало руски военни бази у нас, последните руски войски се изтеглят 1947 от България.А където стъпи американски ботуш - трева не никне 1000 години.
25
41
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Велика Украйна няма да склони пред руския тероризъм на нейна територия.
24
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 25Мирно население, което завзема сгради?????? Д е** и русофилистичната ти *** проста :)
23
43
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Давайте украинци......режете руските зелки и ги забивайте по майданите да се знае, че Украйна вече никога няма да е руска ***, а ще бъде една нормална демократична държава!