Руските служби поискали от ВКонтакте данни на създателите на Евромайдан

Най-голямата руска социална мрежа отказала да ги предаде
17 апр 2014 11:20, Елка Василева
16
Руските служби поискали от ВКонтакте данни на създателите на Евромайдан
Снимка: архив, Reuters

Федералната служба за сигурност на Русия /ФСС, бившият КГБ/ поиска от социалната мрежа ВКонтакте да й предаде личните данни на създателите на групата Евромайдан, организирала проевропейските протести в Украйна, предаде Франс прес.

Новината съобщи лично Павел Дуров, основател на първата руска социална мрежа. Той каза, че на 13 декември миналата година ФСС е поискала от ВКонтакте да предаде личните данни на организаторите на създадената в мрежата група Евромайдан.

Групата организираше протестите срещу проруския президент Виктор Янукович, довели до промените в Украйна.

Дуров уточни, че отговорът на социалната мрежа е бил твърдо "не".

Създателят на ВКонтакте допълва, че руските закони не важат за украинските потребители на руската социална мрежа.

Предаването на лични данни на украинци на руските власти би било не само в противоречие със закона, но и предателство спрямо милионите украински жители, които се довериха на руската социална мрежа ВКонтакте, посочва създателят й.

През 2012 г. Дуров вече отказа да се подчини на призив на ФСС да блокира опозиционните групи във ВКонтакте. Това бе поискано от него в момент, когато в Русия десетки хиляди протестираха срещу преизбирането на Владимир Путин за президент.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
xyz преди 10 години
Не разбрах - защо на РУСКАТА ФСБ са и нужни данните на УКРАИНСКИ граждани? Какво ще ги правят тия данни? А на българските граждани данните кога ще ги събират? Или са ги събрали?
8
0
 
19
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Това ако беше в Америка да са ги дали , то понеже там е по-демократично.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поискали...Те писма получават по препоръчана поща - демек оръжие искат в Южна Украйна. ЧК поискали адреса на Бандера? Пратили млад чекист да го гръмне - и толкова. Демокрадите от Киев да ходят на гроба на ба Сталин на Червения площад и да палят свещи. В противен случай ще слушат на живо "Първа конна" - Осемнайс'та година Конна армия мина ...Затръбиха тревога...после Дон и Замостие цели купища кости и земята във кърви дими...
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми как да ги дадат бизнесмените-масони като не е в техем интерес.
5
26
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 10 години
Това още веднъж показва какво представлява русия: те все още си мислят че за тях законите не важат, те продължават да са една тоталитарна страна управлявана от самозвани диктатори със мегаломански идеи, които управляват един народ от мазохисти мечтаещи за водка и сталин.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стената на плача е преместен от Ерусалим в Киев, боксьора, който се тъкмеше за президент е в нокдаун, Десен сектор, благодарение на европейската културна революция вече се левизира, гейизира, а дегизирането на украинските БТР с руски знамена се приe по соломоновски от башибозушката власт на Украйна
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да..да верваме ви---и даже това да е вярно--доказва че в Русия всичко е О.К. с правата на човека.....
2
3
 
16
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Официално е "НЕ", а неофициално?Като знам как действат всички силови структури, не са казали, не са ги взели. А нищо чудно и да са ги взели без да разберат от ВКонтакте. :)
1
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аахахахах поредната атлантическа партенка.Наритаха ви дзурлите в Украйна, скоро и на др. места по света, свиквайте.