Социалистите в ЕП нe подкрепят спиране на Южен поток

Те са и против санкции срещу Русия
Обновена: 17 апр 2014 12:27 | 17 апр 2014 11:17, Елка Василева
55
Социалистите в ЕП нe подкрепят спиране на Южен поток
Снимка: архив, Reuters

Групата на социалистите и демократите няма да подкрепи резолюцията на Европейския парламент за Украйна, която ще бъде гласувана по-късно днес в Страсбург в навечерието на започващите в Женева преговори ЕС-САЩ-Русия-Украйна, съобщи пресофисът на евродепутата Ивайло Калфин.
 
„Преценихме, че Европейската народна партия /ЕНП/, Зелените и либералите, които са съвносители на документа, заемат много крайна позиция, зад която не можем да застанем”, съобщи Ивайло Калфин след заседанието на групата. Социалистите имат възражения срещу използвания в проектодокумента език, който според Калфин напомня „най-острите моменти на студената война”.
 
„За мен най-същественият недостатък на тази резолюция е, че тя призовава за налагане на мерки, които не са осъществими. Това олекотява позицията на ЕС”, каза българският евродепутат. 
 
В изказването си пред парламентарната група Калфин се позова на искането за незабавни икономически санкции, които според него не могат да се наложат, тъй като липсва съгласие между страните от ЕС. Няма и оценка на ефекта от санкции върху европейската икономика, чието възстановяване от кризата е още твърде крехко.
 
Той възрази и срещу искането за спиране на изграждането на газопровода Южен поток. „Южен поток не увеличава зависимостта от руски газ, а дава алтернативен път за доставката му. България вече се е парила от спирането на кранчето през Украйна, затова е от наш интерес да има и друг път, през който да се доставя газ”, поясни той.
 
Калфин добави, че България би трябвало да подкрепи създаването на европейски енергиен пазар, както и да поднови позицията си за общо договаряне от страна на ЕС на условията за доставките на руски газ, която е поддържала по-рано.
 
„Спирането на доставките на газ от Русия за Европа не е реалистично, а за България то би означавало и значително поскъпване на горивото от други източници”, смята Калфин. „Разбира се, ЕС трябва да помисли за мерки и за аргументи, с които да подсили позицията си, но те трябва да бъдат осъществими”, добави той.
 
Сред другите мерки проектодекларацията на парламента призовава за мерки срещу руски енергийни компании и техните дъщерни фирми в ЕС, както и срещу руски инвестиции в европейски активи. Настоява се за преразглеждане и евентуално прекратяване на всички договорености между ЕС и Русия. Апелира се за спиране на различни проекти, включително на минаващия през България газопровод Южен поток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Въпреки приказките на Калфин, против спирането на Южен поток са гласували около 10% от депутатите в ЕП - 70-80 души, при група на социалистите и демократите двойно по-голяма. Разлика между десни и леви в ЕП по кардиналните проблеми на Европа - отношенията със САЩ и Русия почти няма! ЕС е окупиран от САЩ, НАТО и техните мозъчни тръстове и докато не се измъкне от тях няма да има истинска обединена Европа!
46
1
 
3
 
! Отговори
разумен преди 10 години
Не се сърдете на ожесточените русофоби и анти-социалисти.Това са дълбоко закомплексирани люде,на които винаги някой им е виновен,че не са постигнали своите цели.За тяхното незнание,неумение,липса на постоянтво и воля другите са виновни.Това са хора с болна психика, но и жалки.Ярки примери-ББи герб, както и пищящия "хор" на тн.реформаторски блок,а около такива маргиналии винаги се събират ***.По-лесно е да крещиш,отколкото да строиш!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Георги ИвановТака е в целия свят: като видиш змия на пътя я заобикаляш или смачкваш. Мноого години преди тъпака Г.Иванов да напише пост в "Днес", хората са се сетили да заобиколят проблемното място наричано Украйна и са изградили "Северен поток" до Германия, после "Син поток" до Турция и накрая започнаха преди 5 години "Южен поток" през България. Но ето че се появи *** Г.Иванов и съсипа проекта, защото малкото му изкривено от гнусни мисли мозъче не можеше да разбере изгодата от проект
44
4
 
8
 
! Отговори
me преди 10 години
Браво на Калфин! Един от малкото български евродепутати, който знае точно какво прави. Той и Кадиев са сред малцината български политици, които не се занимават само с компромати и разтягане на локуми, а с истинска работа в полза на обществото.И подкрепям позицията му за Русия. Тъпо е ЕП да приема решения, които не могат да бъдат изпълнени и които не са и адекватни на обстановката. Защото Северна Европа си има Северен Поток, ние ще останем на сухо при евентуална криза, не те.
43
7
 
3
 
! Отговори
Георги Иванов преди 10 години
Как ли пък не... Русия от години се чуди как да заобиколи Украйна. Режимът Орешарски стана гарант за изграждането на "Южен поток", който ще бъде алтернативна входна точка за руския газ в Европа и ще позволи на Путин най-сетне да се разправи с украинците. Нищо от случващото се в момента не е случайно; ЕК не напразно спъва изграждането на проекта а правителството ни увърта под натиска на Путин. Обещават ни 5000 работни места по проекта в замяна на смазването на цяла Украйна. Червени ***...
42
0
 
4
 
! Отговори
СИРИЛ преди 10 години
В своя доклад, изнесен на пленум на ЦК на БКП на 11.11.1989 г., той казва в прав текст: "В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка сходна с феодалното управление () главната причина за създалото се положение бе неизживяната сталинска командно-административна система, монополът на властта, фактическият тотален контрол върху производството и разпределението, намиращ се в ръцете на бюрократичната върхушка (стр.3 от доклада). "Прогресивно се увеличава делът на напълно амортизираните производствени фондове, който в края на 80-те години достигна
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На шопа само като му видя ника и ми идва да му се изхода на лицето
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не сме народ ний, а ***...казвам го и ще завърша
39
4
 
1
 
! Отговори
и преди 10 години
Това каза Сер Гей
38
7
 
2
 
! Отговори
KKK преди 10 години
Калфин като типичен предател защитава интересите на чужди държави, в това число и европейските цоциалисти, да не омаловажавам и техните напъни да ни направят живота по труден
37
6
 
5
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименСтига с тези бомбардировки, бе! Все едно София е единствения бомбардиран град в света през ВСВ?! Виж Дрезден! Виж Лондон! Виж другите градове, пострадали далеч повече от София! И - все пак - жителите им днес (помнят, разбира се, бомбардировките) гледат напред и търсят съюз със бившите противници - за да не се повтаря отново войната! А не ходят да анексират територии. Помни бомбардировката - но и си свали превръзката от очите и виж кой ти е съюзник днес и кой- враг!
36
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 37А ще ни кажеш ли за нападението на Русия над България, русуфилистична утайко????????
35
1
 
3
 
! Отговори
anoi преди 10 години
До Шоп Да виж каква хубава държава е Косово днес, пак и колко добре се държат албанците в Македония...
34
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименНЕ Е ВЯРНО - или си лъжец, или някой теб те е излъгал! Южен поток НЕ МОЖЕ да не мине през турска територия - морска, разбира се! Просто защото по трасето му в морето има турска територия! Но, понеже е малка и няма съществено отражение на проекта - до сега не се говореше за това. Турците са казали, че ще си помислят, ако руснаците поискат да прекарат тръбата през турска територия - МОРСКА, разбира се! Странен е факта, че руснаците не са ги питали още?! Явно се съмняват в проекта!
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Доктор Сър Пичукти си категорично луд
32
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 34 Доктор Сър ПичукЧЕСТИТ ТИ ПРАЗНИК,РУСОФОБЕ!!!!!!Днес 17.04.2014 СЕ НАВЪРШВАТ 70 ГОДИНИ от БОМБАРДИРАНЕТО на мирна София ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ/СЕГАШНИ ПАРТНЬОРИ/!!!!!!!!ДА НЕ ЗАБРАВИШ ДА ПОДНЕСЕШ БУКЕТЧЕ ИЛИ ВЕНЕЦ ПРЕД ПАМЕТНИКА В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО,БЪЛГАРОФИЛЕ!!!!!!!!!
31
3
 
9
 
! Отговори
МАНГО ФАКУЛТЕТСКИ преди 10 години
ТЕЗИ САНКЦИИ срещу Русия ще бъдат на практика санкции срещу България. Те ще задълбочат още повече бедноста и мизерията, в която и сега тъне огромна част от българския народ. А Русия ще намери изход. Още сега Турция вече предложи на Русия да пренасочи \"Южен поток\" към западната част на Турция, където тя има грандиозни планове за развитие на икономиката, и предвижда да усвои цялото количество газ, което беше предназначено за Европа. Да не забравяме, че Русия намали с 20% цената на газа за България, когато дадохме съгласие за \"Южен поток\" Това намаление сега ще отпадне.
30
13
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
До Анонимен 28Подаряваме еднпосочен самолетен билет за нищожествата, лелеещи пред руския народ, да ходат да го прегръщат от близо. България няма нужда от русофилни *** а от БЪЛГАРОФИЛИ И РУСОФОБИ! Няма никаква разлика между турския/руския поробител и двете чужди държави избиват българския народ безогледно. русия избива около 150 хил. невинни българи в геноцида на москва срещу българския народ.
29
3
 
2
 
! Отговори
Бургас преди 10 години
те така и войната спечелиха.Колко водка се изля край Сталинград.
28
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И в Европа социалистите са предатели.