Социалистите в ЕП нe подкрепят спиране на Южен поток

Те са и против санкции срещу Русия
Обновена: 17 апр 2014 12:27 | 17 апр 2014 11:17, Елка Василева
55
Социалистите в ЕП нe подкрепят спиране на Южен поток
Снимка: архив, Reuters

Групата на социалистите и демократите няма да подкрепи резолюцията на Европейския парламент за Украйна, която ще бъде гласувана по-късно днес в Страсбург в навечерието на започващите в Женева преговори ЕС-САЩ-Русия-Украйна, съобщи пресофисът на евродепутата Ивайло Калфин.
 
„Преценихме, че Европейската народна партия /ЕНП/, Зелените и либералите, които са съвносители на документа, заемат много крайна позиция, зад която не можем да застанем”, съобщи Ивайло Калфин след заседанието на групата. Социалистите имат възражения срещу използвания в проектодокумента език, който според Калфин напомня „най-острите моменти на студената война”.
 
„За мен най-същественият недостатък на тази резолюция е, че тя призовава за налагане на мерки, които не са осъществими. Това олекотява позицията на ЕС”, каза българският евродепутат. 
 
В изказването си пред парламентарната група Калфин се позова на искането за незабавни икономически санкции, които според него не могат да се наложат, тъй като липсва съгласие между страните от ЕС. Няма и оценка на ефекта от санкции върху европейската икономика, чието възстановяване от кризата е още твърде крехко.
 
Той възрази и срещу искането за спиране на изграждането на газопровода Южен поток. „Южен поток не увеличава зависимостта от руски газ, а дава алтернативен път за доставката му. България вече се е парила от спирането на кранчето през Украйна, затова е от наш интерес да има и друг път, през който да се доставя газ”, поясни той.
 
Калфин добави, че България би трябвало да подкрепи създаването на европейски енергиен пазар, както и да поднови позицията си за общо договаряне от страна на ЕС на условията за доставките на руски газ, която е поддържала по-рано.
 
„Спирането на доставките на газ от Русия за Европа не е реалистично, а за България то би означавало и значително поскъпване на горивото от други източници”, смята Калфин. „Разбира се, ЕС трябва да помисли за мерки и за аргументи, с които да подсили позицията си, но те трябва да бъдат осъществими”, добави той.
 
Сред другите мерки проектодекларацията на парламента призовава за мерки срещу руски енергийни компании и техните дъщерни фирми в ЕС, както и срещу руски инвестиции в европейски активи. Настоява се за преразглеждане и евентуално прекратяване на всички договорености между ЕС и Русия. Апелира се за спиране на различни проекти, включително на минаващия през България газопровод Южен поток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
15
 
! Отговори
БОКЛУК преди 10 години
СПРЕТЕ ЮЖЕН ПОТОК РАЗРУШИХМЕ ТКЗС ФАБРИКИ ЗАВОДИ АЕЦ ДАДОХМЕ ЕНЕРГОТО МЕДЕТ РАФИНЕРИЯ ЗАРАДИ ЕС СЕГА МИ ЯЩЕ К....РА. ПУКАИТЕ ОТ ГЛАД ЗАРАДИ ЯНКИТЕ И ЕС
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ставащото в момента не е по вина на Русия, тя просто се възползва от неправилната и недалновидна западна политика, от прилаганите двойни стандарти. Косово беше ОГРОМНА грешка (дали грешка), ОПАСЕН прецедент с предвидими още тогава последици, които почват да се случват. И не ми се слуша пропаганден вой, че било различно. А Путин неправилно се демонизира. Както и да го определят, той просто е един човек. Глупаво е и да се превъзнася. Зад него стоят хора, сам не може да направи нищо.
5
7
 
12
 
! Отговори
111 преди 10 години
Браво! Важни са нашите интереси. Всякакви други потоци се изграждат, ама точно през нас трябва да мине санкцията.. Така ще си купуваме през Турция или Европа, руски газ.. или ще приемем условията на шистовите лобисти!
4
23
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Кога русия ще ни обезщети за геноцида, който върши срещу българския народ и държава в последните 70 години.
3
9
 
18
 
! Отговори
До Доктор Сър Пичук преди 10 години
Предполагам имаш предвид ЕНП, които играят по свирката на американските си господари?
2
7
 
23
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Ако проектът спре по какъв начин ще бъдем компенсирани от ЕС?
1
18
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Предатели, дано горят в ада!!!