Социалистите в ЕП нe подкрепят спиране на Южен поток

Те са и против санкции срещу Русия
Обновена: 17 апр 2014 12:27 | 17 апр 2014 11:17, Елка Василева
55
Социалистите в ЕП нe подкрепят спиране на Южен поток
Снимка: архив, Reuters

Групата на социалистите и демократите няма да подкрепи резолюцията на Европейския парламент за Украйна, която ще бъде гласувана по-късно днес в Страсбург в навечерието на започващите в Женева преговори ЕС-САЩ-Русия-Украйна, съобщи пресофисът на евродепутата Ивайло Калфин.
 
„Преценихме, че Европейската народна партия /ЕНП/, Зелените и либералите, които са съвносители на документа, заемат много крайна позиция, зад която не можем да застанем”, съобщи Ивайло Калфин след заседанието на групата. Социалистите имат възражения срещу използвания в проектодокумента език, който според Калфин напомня „най-острите моменти на студената война”.
 
„За мен най-същественият недостатък на тази резолюция е, че тя призовава за налагане на мерки, които не са осъществими. Това олекотява позицията на ЕС”, каза българският евродепутат. 
 
В изказването си пред парламентарната група Калфин се позова на искането за незабавни икономически санкции, които според него не могат да се наложат, тъй като липсва съгласие между страните от ЕС. Няма и оценка на ефекта от санкции върху европейската икономика, чието възстановяване от кризата е още твърде крехко.
 
Той възрази и срещу искането за спиране на изграждането на газопровода Южен поток. „Южен поток не увеличава зависимостта от руски газ, а дава алтернативен път за доставката му. България вече се е парила от спирането на кранчето през Украйна, затова е от наш интерес да има и друг път, през който да се доставя газ”, поясни той.
 
Калфин добави, че България би трябвало да подкрепи създаването на европейски енергиен пазар, както и да поднови позицията си за общо договаряне от страна на ЕС на условията за доставките на руски газ, която е поддържала по-рано.
 
„Спирането на доставките на газ от Русия за Европа не е реалистично, а за България то би означавало и значително поскъпване на горивото от други източници”, смята Калфин. „Разбира се, ЕС трябва да помисли за мерки и за аргументи, с които да подсили позицията си, но те трябва да бъдат осъществими”, добави той.
 
Сред другите мерки проектодекларацията на парламента призовава за мерки срещу руски енергийни компании и техните дъщерни фирми в ЕС, както и срещу руски инвестиции в европейски активи. Настоява се за преразглеждане и евентуално прекратяване на всички договорености между ЕС и Русия. Апелира се за спиране на различни проекти, включително на минаващия през България газопровод Южен поток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Социалист = пиян руснак.
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Доктор Сърп и чукНе говори от името на българския народ кого мрази и кого обича,говори от твое име ,защото аз обичам руския народ и ненавиждам САЩ и ЕС,защото те върнаха страната ни десетки години назад и още нещо прокудиха младите българи от родната им страна.
25
5
 
4
 
! Отговори
Бургас преди 10 години
Пари ли сме се много от политици като Путин и приближени.Никоя нормална държава няма бъдеще ако тези пиявици те използват за личните им интереси.Това е система още от времето на Сталин.Аз не мразя руснаците,дори обратното,братушки са,но не харесвам политиката им чрез Путин който си е Цар вече и ги мачка,мачка и разбива и унищожава другите републики.Що за човек си да мачкаш собственият си народ?Да го обираш и да му изхарчваш парите?Нали "уж" сме единни,уж се поддържаме,а?помислете върху това. :))
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алоооо,ДЕМОКРАТИТЕ!Не ми пишете извадки от историята и записките на овчарчето от Котел,защото има и ДРУГА ИСТОРИЯ,която може би не знаете или нарочно не цитирате:Когато 1925 г.влезе в България ген.Пангалос от Гърция и Румъния струпа своите войски на северната граница,КОЙ СТРУПА КАВАЛЕРИЯТА на границата с Румъния?МУСТАКАТИЯТ ЧИЧКО СТАЛИН И БЪЛГАРИЯ ОСТАНА ЦЯЛА!1940г ОКУПИРА БЕСАРАБИЯ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОВА СИ ВЪРНАХМЕ ДОБРУДЖА!!И ЗАПОЧНАХМЕ ОТ БЛАГОДАРНОСТ ДА ВНАСЯМЕ ВЕСТНИЦИ И КНИГИ РУСКИ ОФИЦИА
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички социалисти в Магадан !
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 20Отчаян опит да не връща комисионната - още един циркаджия!
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция иска да се строи Южен поток, но така че да не минава през Черно море, а през сушата и. Като избиколи България. За това и бързат да осъществят интерконекторната връзка с нас, за да ни продават руски газ от Южен поток, но по техни цени! Оставка на това продажно правителство, което сляпо изпълнява разпореждането на сащ.
20
4
 
3
 
! Отговори
Гурко преди 10 години
До Анонимен 8Да, ще ви се на всички да си бехте още под турско! Скоро, скоро ще ви се случи! Ще се съберете и ще празнувате с тъпани и ***, начело с ходжата, освобождението от руско робство! В близката джамия, бившата православна църква, ще удряте и по едмно темане на рождените и смъртни дати на видните български борци за турско присъствие Хр. Ботьов, Г. Раковски, Л. Каравелов и пр. и пр....Скоро...
19
13
 
6
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
До БългаринНие нямаме никакъв интерес от русия и никога не сме имали, недейте да заблуждавате хората. Ние българите мразим руския поробител не по-малко от турския.
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес агенция Фокус ни информира,че Турция е изявила желание да се строи южен поток на нейна територия,ако това стане ,то нашенската продажна управляваща про ционистка и про американска класа трябва да бъде съдена за национално предателство и пропуснати ползи за държавата.
17
4
 
14
 
! Отговори
Матей преди 10 години
До Доктор Сър ПичукЕдинствено по времето на геноцида на руснаците срещу българския народ, българският народ почти стигна 9 млн. население - образовани, здравно и пенсионно осигурени и работещи! Даже внасяхме виетнамци, че имахме работа за още една България!Мухъл русофобски!
16
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Сега ЕП ще почнат да плюят още повече България. Това са анти-българи и се радвам, че поне вече политиците почват да осъзнават грешката си - на чия страна да застанат. Досега обслужвахма само чужди интереси, без да се замислят за своята родина.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарю Калфин,а КОЙ ще връща комисионните?
14
6
 
7
 
! Отговори
Бургас преди 10 години
Предатели!
13
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистическата *** Калфин говори от името на всички социалисти в ЕП.Този е супер нагъл лъжлив ***. Свърши ви играта бе червени ***. Вземайте си цървулите и отивайте при мужиците. Ние си искаме нашата българска България!
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Социалистите са си чиста проба руски болшевики, на командно управление от Москва!Както казваше покойната М. Тачър - Социалистите и комунистите са най-безсрамните хора на света!
11
8
 
8
 
! Отговори
ЩЕ ГЛАСУВАМ преди 10 години
за тази партия или личности, които заемат твърда АНТИАМЕРИКАНСКА, АНТИ НАТОВСКА позиция. Който издигне лозунга: НАПРЕД С РУСИЯ! - Той ще спечели моя глас.
10
5
 
9
 
! Отговори
neutrino преди 10 години
Ако Русия не може да заобиколи с "Южен поток" размирната Украйна, не Й остава друго, освен да я превземе (най-вероятно отвътре), и бившият президент да се върне в Кийв. За-падна Евтропа да решава кое е по-изгодно за Нея... Май второто, иначе трябва да извади 15 билиона Евро и да Ги хвърли в източ-на посока. Та Южен поток вероятно ще стигне най-много до около Варна, но поне до Турция. И оттам братска Турция ще доставя Газ за нас, Италия и др. Дали няма да станем зависими и от Турция, ще видим.
9
2
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Тези ще се борят с хепатита като не си мият ръцете.
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.Русчук, 1-й Март 1886 г.Захари Стоянов