В отношенията със Запада повече не може да отстъпваме

Доверието между Москва и Вашингтон е загубено, смята Путин
Обновена: 17 апр 2014 20:26 | 17 апр 2014 20:26, Елка Василева
271
В отношенията със Запада повече не може да отстъпваме
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия иска добри отношения със Запада, но няма да позволи на никого да спекулира с това, каза Владимир Путин в отговорите си на зададени му въпроси по открита линия в пряк ефир.

"Ние сме част от общата християнска цивилизация. Искаме добри отношения, но не можем да си позволим някой да спекулира с това, че за това добро отношение трябва постоянно да отстъпваме от своите интереси", каза руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС. За да може просто да поседим един до друг, "ние трябва да отстъпваме там, да отстъпваме тук, там да премълчим, тук нищо да не направим и изобщо да си кротуваме, сякаш нищо не забелязваме. Това е невъзможно", продължи той. Такава политика ни доведе до чертата, зад която повече не можем да отстъпваме. "И казахме какви са нашите аргументи", отбеляза Путин.

"Ние не се стремим да развалим отношенията на Русия с Европа. Надявам се, че това не влиза в плановете и на нашите европейски партньори", добави той.

Още по темата
"Трябва да се стремим - и много пъти съм говорил за това - да създаваме Европа от Лисабон до Владивосток. Ако направим това, имаме шанс да заемем достойно място в бъдещия свят. Ако тръгнем по друг път и започнем да разделяме Европа, европейските ценности и европейските народи, да се занимаваме със сепаратизъм, то всички ние ще се окажем малозначими, неинтересни играчи и няма да можем да окажем никакво влияние върху световното развитие, и даже върху своето собствено", каза руският лидер.

Рестартът в отношенията между Русия и САЩ приключи не във връзка с Крим, а след събитията в Либия, заяви още Путин.

"Въпросът не е в това, което сега приключи, във връзка с Крим. Това приключи по-рано, във връзка със събитията в Либия. Тогава президентът Дмитрий Медведев подкрепи западните партньори и подкрепи резолюцията за Либия", припомни Путин. "Но в нея (резолюцията) ставаше дума за прекратяване на полетите на бойната авиация на либийското правителство. А до какво реално доведе това? До удари по територията (на Либия), до свалянето от власт на самия Кадафи, до убийството му, до убийството на посланика на Съединените щати и до разпад на страната. Оттам възниква и недоверието. Затова и приключи рестартът".

Путин подчерта, че "Русия е заинтересована от развитие на отношенията със Съединените щати и ще направи всичко, за да се възстанови това доверие".

В изказването си руският президент призова световната политика да се избави от лъжите и двойните стандарти.

Путин се съгласи, че "доверието между Москва и Вашингтон е загубено в значителна степен". "Защо се случва това? Ние смятаме, че тук нямаме вина. Защо ли? Защото постоянно ни разочарова подходът на двойния стандарт. Какво се получава? Да се действа така, както Съединените щати действаха в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, може, а на Русия не е позволено да си защитава интересите", заяви руският лидер. В тази връзка той спомена и Косово. "Няма никаква логика в тази позиция, абсолютно никаква", каза Путин по повод политиката на САЩ.

По негово мнение, "за да се повиши доверието, трябва да отчитаме интересите си, да говорим на един език, да избавим международната политика от двойния стандарт и лъжите и повече да отделяме внимание, да придаваме по-голямо значение на международното право, а не на политиката на силата".

Путин изрази надежда, че това ще е възможно и увери, че Русия със сигурност ще се стреми към такъв подход, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако срещнеш гладен комунист - нахрани го. Ако срещнеш жаден комунист - дай му вода. Ако срещнеш гол и бос комунист - облечи го и го обуй. Но никога, никога, никога не давай на комуниста власт, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси. Ако комунист тръгне да взема власт - трепи го ! Народна мъдрост от периода след 1917 г
59
2
 
11
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До От Истинска Европа;До От Истинска Европа;тези сърми още ли неможахте да ги свиете,от три месеца слушаме че сащ това,ес онова,нато готови а накрая едно голямо нищо.путин исреля 1-2ракети уж за учение и вашите западни герои се нас*аха от страх
58
0
 
5
 
! Отговори
От Истинска Европа преди 10 години
То се гейове са ви в главите. Да не би да е от препълнините публични тоалетни с "нормалните" мъже на път за вкъщи?
57
0
 
4
 
! Отговори
evgobul преди 10 години
Evalla Mu!..
56
8
 
4
 
! Отговори
От Истинска Европа преди 10 години
Додо 81 от славянинХа,ха,ха поклоника на старият бледолик гей икона.Когато яхна полугол коня се превърна в гей символ тук в белият свят.Стар пергич който се репчи с изсъхнали мускули срещу ограмната сила НАТО. Ха,ха,ха.
55
1
 
0
 
! Отговори
Г преди 10 години
Сър пичук Хахахаха на какви наркотици сте хахахаххахахахахахахаха....лелеле ще ме уморите ...едно правилно нещо не казахте а камо ли истината
54
1
 
0
 
! Отговори
Г преди 10 години
2 до76Хаха...я кажи какви наркотици вземаш...че много як сценарий на филм си измислил
53
25
 
5
 
! Отговори
От Истинска Европа преди 10 години
Самозабрави се това нещастно бледолико джудже. Скоро ще му свият сърмите от цивилизованият свят.Типичен алчен калмук, дадоха му едно парче земя и сега започва да се облизва за още. Броени му са дните на руското.
52
4
 
38
 
! Отговори
Дотук с филмите преди 10 години
Янките са една куха реклама по телевизията и нищо повече, шоу, реплики, нагласени екшъни - просто филмова площадка от най-висок тип, нищо повече, нашите политици час по-скоро трябва да станат от американския киносалон, вече 25 години ни прожектират Рамбо и Умирай трудно...Путин е друга манджа, истински и добряк по душа, нищо общо с киното от последните години
51
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин си гони интереса ...това, което е отвратително в случая са българските роби - русофили ...готови да разменят и чест, и достойнство срещу *** хляб.
50
3
 
18
 
! Отговори
Stamat преди 10 години
Respect!!!
49
1
 
17
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Анонимен; ами изберете си когото искате и да видим какво ще направите.русия ви смачка
48
4
 
47
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Не ми пука дали Путин е най-големия добряк на света, или е безчувствена буца сняг. Факт е, че е гениален политик, който от една разбита страна, каквато беше Русия след Елцин, направи световна сила. И то такава сила, че целия педроатлантически блок се съобразява с нея.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 65,пишеш глупости.чети повече и тогава пиши,
46
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е една жалка история- след Горбачов Русия е развалина. Те го знаят.Запада иска да заграби суровините, за да оцелее. Путин не е лидер на висота - кой му пречеще ,за да ходи да зе развежда. Пимет Сталин - не е еталон за висок морал. Корупцията там е страшна- говорил съм руснаци. Слаб мъж, с комплекси. Велика Русия няма да му го позволи . Очаквам революция до 2-3 месеца......
45
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лъже през 1 минута.
44
5
 
53
 
! Отговори
Хороший человек :) преди 10 години
Владимир е добър и достоен политик, защото е добър човек преди всичко. Човек с достойнство, даже аристократ! Следя го откакто е президент на Русия, от 2000- та година, и ми е един от любимите личности. Е....то в Санкт Петербург са родени най-будните и стойностни руснаци! Обичам онази Русия - велика, аристократична....на велики композитори и поети...на духовно богати хора
43
0
 
1
 
! Отговори
... преди 10 години
До БългаринТи си болен,ходи се лекувай сериозно !
42
1
 
11
 
! Отговори
сталинист преди 10 години
молодец витяз за по авторитетно издръкаи ги със 50 мегатонни хуманитарни ядрени заряда и ще станат много добрички и хуманни
41
3
 
42
 
! Отговори
Турчин!!! преди 10 години
Ейвалла мистър Путин :)