51% от руснаците: Ленин е изиграл положителна роля

Популярността му достига почти 40% сред хората под 30 години
185
51% от руснаците: Ленин е изиграл положителна роля
Снимка: Ройтерс

Повече от половината руснаци - 51 процента, са на мнение, че основателят на СССР Владимир Ленин е изиграл положителна роля в националната история, което е с 11 процентни пункта повече, отколкото през 2006 г., когато те са били 40 на сто, показва публикувано днес проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес.

За 38 процента от анкетираните Ленин е изиграл по-скоро положителна роля, а за 13% - изцяло положителна роля, разкрива анкетата, осъществена в края на март от независимия институт "Левада"-център с 1603-ма участници в 45 района на Русия.

Двадесет и шест процента от запитаните днес смятат, че ролята на Ленин е била по-скоро отрицателна или категорично отрицателна, при 36 на сто през 2006 г. Близо 60 на сто от руснаците на възраст над 55 години ценят Ленин, но популярността му достига почти 40 процента и сред хората под 30 години, отбелязва социологът от "Левада"-център Алексей Левинсон.

Кремъл иска да се опре на символите на съветската стабилност и се стреми да възобнови интереса към Ленин, допълва той.

Балсамираното тяло на бащата на болшевишката революция, чиято 144-та годишнина се отбелязва днес, може все така да се види в мавзолея на Червения площад, където е положено след смъртта на Ленин през 1924 г.

Дебати за погребването му се водят от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Първият президент на постсъветска Русия Борис Елцин не посмя да вземе такова решение, тъй като комунистическата партия и многобройните й привърженици от различни поколения, тачещи паметта Ленин, бяха реална опозиционна сила в страната.

Владимир Путин - бивш агент на КГБ, който окачестви разпадането на СССР като най-голямата геополитическа катастрофа в историята и съчета символите на царска Русия с тези от съветската епоха, също не е направил това досега.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: ЛенинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
3
 
! Отговори
езичник преди 10 години
истината е дъщеря на времето. не напразно преди да се пише за някое историческо събитие трябва да са изтекли повече от 50-100 години за да може да се погледне от неутрална страна.п.п. въпреки че тоя хазарин не го харесвам
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина Ленин е изиграл много положителна роля: доказал е, че на маргинали с връзки в Германия не трябва да се вярва. Комунизма в Русия Е СЪЗДАДЕН И ФИНАНСИРАН ОТ ГЕРМАНИЯ.
131
2
 
11
 
! Отговори
Пожелание преди 10 години
Ех, да им се върне сега на тези 40% млади Ленин, та ще видят интернет, дискотеки, попове и рапове. Ще слушат Йосиф Кобзон и ще гледат "Кубански казаци".
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 168Ленин е бил криптоюдейска лимонка!
129
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
спрямо Сталин е бил светец
128
1
 
4
 
! Отговори
един дол дренки преди 10 години
Турчинов също е висш партайгеносе
127
5
 
4
 
! Отговори
ГУЛАГ преди 10 години
Противницити на ленин физически са унищожени
126
1
 
1
 
! Отговори
Ефесяни 6:10-18 преди 10 години
Последно,заради останалите.Новата световна сатанистка религия има стари корени-паганизъм и,че много пътища водят до Бог,така сатаната иска да отреже единственото спасение за душите ви,чрез вяра в Исус като единствен Господ.Сатанизмът ще учи,че"Христос"е титла(Спасител)а Исус е един от многото просто учители като Мохамед,Буда и други.Единственият начин да укрепвате вярата си и спасението си е като си четете Новия завет и не вярвате на "интерпретации" на антихристите!
125
4
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До славянин С кого искаш да си равен и да имаш равно разпределение, ти си един озлобен гад. Къде изобщо се буташ при нормалните хора?
124
0
 
4
 
! Отговори
ева преди 10 години
Защо не оставите Господ да си гледа работата, а вие своята? Само с писания във форумите ще си сътворите смъртоносния гняв от жената.
123
1
 
2
 
! Отговори
, преди 10 години
До до 155 от славянинИсус е Господ и единствен Спасител и всички,които не го го приемат за Спасител нямат друго име чрез което да се спасят,това включва и сатанисти като теб,ако не се разкаят.Виж Деяния на апостолите 4:12
122
1
 
2
 
! Отговори
Откровение 20 преди 10 години
До АнонименГледам, някой е споменал за Огненото езеро. Само да попитам - това от Индиана Джоунс ли е?...-----------------------------------------------"Като знаеш не е оттам и също нито си духовит,нито оригинален,нито смешен.Съветвам те да прочетеш Откровение 20,там е обяснено какво чака сатаната,антихриста,фалшивия пророк и слугите им,които се присмиват на кръвта която Исус проля за спасението на всички хора.Дишаш,следователно имаш време за разкаяние .
121
0
 
4
 
! Отговори
от Норвегия преди 10 години
До до 129 от славянинНе очаквам одобрение, ама пък като питаш ще ти кажа. По бедни и по- богати се разбира тук за тези които получават ниски или високи заплати. За твоя инфорация съм жена. Минималната ставка за час тук е 38лв на днешния курс. Нашите данъци в семейството са над 50%, но на наши близки е 22%. Ако си с ниска ставка ти връщат от данъците-социално подпомагане от държавата. Това важи за всички, които работят тук. Моралът си е като навсякъде-има ***, но повечето са свестни.
120
3
 
2
 
! Отговори
' преди 10 години
До до 147 от славянинМоите "изтъркани църковни клишета"са вяра в Бог на небето и единствения Спасител Исус Христос.А ти си сатанист ,чиито "преживявания"слабо ме интересуват,по-добре си помисли за последното си преживявание когато Исус се върне и се разправи с хора като теб хулещи Бог и тровещи душите на хората с лъжи и сатанизъм,ако не се покаеш .
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До само Исус е ГосподГледам, някой е споменал за Огненото езеро. Само да попитам - това от Индиана Джоунс ли е?
118
1
 
5
 
! Отговори
Исус е Месията преди 10 години
До до 140 от славянинКогато се отворят небесата и Исус Господа се появи с небесната си армия на бял кон и с меч,тогава словото на сатаниста Дънов няма да ти помогне,защото лъжата и злото ще бъдат унищожени.Тези,които казваха,като теб преди 2000г хулите за Божия син ги казват и днес.Никога Христовите предсказания не са били по явни както днес.
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайдеее, дойдохме си на думата!Не е в руснаците проблемът - обичаме ли ги, мразим ли ги - те са си хора като хора. Не е в американците проблемът - и те са си хора. Не е славянство; нито религия; нито икономика.ето това е което ни разделя - комунизъм срещу анти-комунизъм!Ленин - добро ли е, зло ли е?! Всичко опира до това!
116
3
 
4
 
! Отговори
, преди 10 години
Дъновизмът е чист сатанизъм,както и новата световна религия която ще учи,че има много пътища към Бог,но има само един път до Него"Аз съм пътят,истината и животът.Никой не достига до Отца освен чрез мен"казва Исус в Йоан 14:6,
115
1
 
3
 
! Отговори
само Исус е Господ преди 10 години
До до 141 от славянинЗлото е възгордяването и опита да застанеш над Бог,както сатаната.Злото ще бъде унищожено само когато Исус Христос се завърне,ти си чист сатанист,но си жив имаш време за разкаяние,а сатаната,антихриста и фалшивия пророк,както и слугите им ще бъдат хвърлени в огненото езеро.
114
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В теологията на лъжепророците им викат слуги на дявола.Това е за всички религии.Та анализаторите по-кротко!