Мащабни икономически санкции срещу Русия са невъзможни!

Дянков: Налагане на санкции може да навреди на самия ЕС
Обновена: 24 апр 2014 18:53 | 24 апр 2014 17:00, Елка Василева
157
Мащабни икономически санкции срещу Русия са невъзможни!
Снимка: YouTube

Мащабни икономически санкции срещу такава голяма икономика като Русия са просто невъзможни. В това е убеден бившият финансов министър Симеон Дянков, който сега е ректор на Руската икономическа школа.

Русия заема много важно място на световната икономическа арена. Зависимостта например на ЕС от руските стоки е толкова голяма, че налагайки нови санкции срещу Русия, ЕС може да разруши своята икономика, заяви Дянков в интервю за руската телевизия „Россия-24“.
   
Ако бъдат наложени санкции срещу Русия, то откъде тогава западните страни ще купуват стоките, които сега купуват от Русия. При това не става дума само за такива традиционни стоки като нефта и газа. Под въпрос са много важни материални ресурси и стоки за световната авиопромишленост, автопромишлеността, химическата промишленост, които се произвеждат от Русия, обяснява Дянков.

Освен това в ЕС няма единно мнение за възможното налагане на санкции: преобладаващото мнозинство се обявява против санкции поради недоброто състояние на европейската икономика през последните 5-6 години, казва Дянков.

Той отговаря утвърдително на въпроса дали е съгласен с мнението, че санкции биха били неразумна стъпка, която може да се обърне срещу самия ЕС. Тъй като много отрасли на промишлеността в Европа, САЩ, Япония зависят от материали и стоки от Русия, то е много трудно да бъдат наложени такива санкции, които не биха навредили на промишлеността на западните страни, особено европейската, пояснява Дянков.

„Освен това Европа е единен регион, който трябва да излиза с единно мнение. Свика ли се обаче среща на финансовите министри за обсъждане, на нея около половината от участниците ще разберат вредите за собствените си интереси от подобни санкции“, споделя бившият български министър.

Дянков говори и за още един аспект, който не се обсъжда толкова – малките европейски страни са много чувствителни към санкциите. Той припомня санкциите през 1999 г. срещу Югославия. „Тогава редица страни, включително моята родна България, бяха засегнати от тези санкции. Тогава европейската икономическа общност обеща компенсации за щетите, но нищо не беше направено“, припомня Дянков.

Според него сега малките икономики като България, Кипър, прибалтийските страни, разбират, че ще бъдат засегнати в много по-голяма степен от например испанската икономика. „Компенсации? Те вече знаят отговора на този въпрос: такива няма да има, защото в ЕС няма такъв механизъм, независимо на бюджетно или юридическо ниво“, убеден е Дянков.

Затова според него е малко вероятно ЕС единен да се обяви за налагане на санкции. Защото някои страни ще пострадат много по-силно от останалите, категоричен е Дянков.

За ситуацията в Украйна той оценява, че по всички икономически стандарти страната вече отдавна е трябвало да бъде във фалит. През последните 25 години украинската икономика е в състояние на перманентна криза. Причината не е в настоящата политическа криза и не в събитията от последните 3-4 месеца, посочва Дянков.

Икономиката на Украйна отдавна трупа проблеми и накрая ситуацията „се нажежи“ до точка, от която задължително трябва да се случи нещо ново, обяснява той.

Дянков е убеден, че през годините Украйна е пропуснала възможността да проведе редица реформи и най-важната от тях е децентрализацията. Според него предвид предстоящите на 25 май президентски избори в страната едва ли настоящото правителство ще направи нещо за подобряване на ситуацията. Той прогнозира, че едва през есента са възможни някои интересни реформи в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
13
 
56
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Спрете да му давате думата на тоя!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Спрете!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
10
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слънчицето нa Дънерa....шляпурникa нa Русия, пицaря нa бюджетa...кaто отиде в Рaшa другa песен зaпя мишко герберскa...всичките герберушки сa тaкивa...фурнaджийски лопaти. Ветропокaзaтели, нaчело със зaслужилия мaйстор нa лъжaтa бaш бaй Тиквун
36
10
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха!Този не беше ли министър от ГЕРБ, от партията на Тиквун Банкянски?Нали щеше да пляска руснаците?Сега като гледам станал техен ***?!
35
11
 
47
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 9 години
ДЯНКОВ - ГНУСЕН И ЛИГАВ ГОЛ ***.ВЪПРОС: ЗАЩО ТОВА ЛИГОЛЕПКАВО ИЗЧАДИЕ НЕ Е В ЗАТВОРА??? ТАМ МУ Е МЯСТОТО И ТАМ КОСТИТЕ ДА МУ ИЗГНИЯТ, А ПРЕДИ ТОВА НА ВСИЧКИ БАБАИТИ ЛЮБОВНИЦА ДА ИМ Е!
34
12
 
52
 
! Отговори
ивко преди 9 години
Отвратителен икономист.Той може да доведе Русия до нова социалистическа революция.То не беше зет на еврейски банкери, не го ли гониха от Грузия и България.Дано си намери най-после мястото в изсточен Сибир
33
11
 
49
 
! Отговори
БГто преди 9 години
Ха ха руснаците намерили от кого да искат мнение. Големио икономист!
32
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков направи и добри неща във финансите, но и нарочно все приказваше за затягане на коланите и не подхвърляше жълти стотинки на пенсиите по Коледа, че да върне на власт пак комундрелите по сигнал от Москва. Затова се и запече толкова за ония пари за зърнарите. Оказа се поредният напазаруван от братушките, пфу
31
14
 
56
 
! Отговори
до Одисей преди 9 години
Всички не-гербери тук ви го обясняваха милиони пъти, че Дянков е пълен та*ак, ама не, герберугите фанатично си защитавахте докрай очилаткото.
30
10
 
49
 
! Отговори
ставри преди 9 години
А ДОБРО УТРО, ЧЕ ВИДИТЕ ОТ КЪДЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО ОТ ИЗТОК ИЛИ ОТ ЗАПАД
29
9
 
41
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Всички спасяват пенсиите и Сребърния фонд от Дянков.Европейската централна банка публикува критично становище по законопроекта на Дянков.ЕЦБ смята, че идеите за раздвижване на резервния пенсионен фонд може да отдалечат допълнително допускането на страната ни в еврозоната, защото създават риск от изкривяване на пазара на ценни книжа и на оценките за България. Сребърният фонд като мощен купувач на ДЦК, може да свали изкуствено лихвите по българския държавен дълг. Преди дни и БНБ разкритикува остро промените за Сребърния фонд.Дянков обаче приема само една забележка на ЕЦБ
28
12
 
62
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Ха ха ха! Как си бе, брато! До вчера пляскаше руснаците, днес ги защитаваш! Ще ги защитаваш ми, техният хляб ядеш! Е.....и и недоразумението! Разсипа държавата, окрадоха де що пари имаше в резервите и си "би камшика"!
27
11
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Дянков явно му писна от приказки и отиде в Русия да пляска наред руснаците. Вероятно ги е заплашил, че ще им стане финансов министър и руснаците са постигнали споразумение да го направят ректор, само и само да стои далеч от хазната. :Д
26
8
 
55
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
абе, тоя ли беше, дето искаше да пляска руснаците по врата:)?.... да не му се надява човек колко се е приземил, та чак май и малко под земята е отишъл в старанието си:)....
25
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санкциите може и да не ги закопаят, но ако от тоя акъл искат-икономическият им срив е неизбежен!Такава пица ще им извърти, че ни газ, ни нефт, ни нищо ще ги отърве!
24
9
 
51
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
Не е вярно Дянков!Вече това е сторено - по-мащабна санкция от тебе няма за Русия!Просто мащабно ще ги довършиш ...
23
8
 
51
 
! Отговори
Спеца преди 9 години
Тоя мръсен некадърен сатрап , каквото и да каже вече е без значение - напълно компроментирана личност!Няма смисъл да се опитва да си казва мнението ...видяхме го в Грузия , после в България , най-добре Мони да си цунка *** и да стои далеч от нас!!!
22
9
 
40
 
! Отговори
До 19 преди 9 години
Начи викаш да гласуваме за доганя пеевски дмитриевич и наркомана волен и ша са опраим а.
21
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ех, Дянков, и ти си един десен.
20
9
 
48
 
! Отговори
курч преди 9 години
До Измамникът 9"такива американо-руски антибългарски хамелеони"Пич, нали се сещаш, че американски агент НЯМА място в Руската икономическа школа, където е Моше Дянков, който е и в надзорния съвет на руската VTB. Нали се сещаш, че тези постове се заемат по заслуги. Към руският народ. Така че това за американския агент ни го спести.
19
11
 
52
 
! Отговори
Smurf преди 9 години
Този крадецвместо да седи на бул. Г. М. Димитров и да пише обяснения къде изчезнаха 1,5 милиарда лева от Здравната каса дава интервюта.България няма ли споразумение за екстрадиция на престъпници с Русия