Стрелков - главният руски агент провокатор според Киев

Призрачна фигура на сепаратистите в Украйна излиза от сенките
28 апр 2014 17:04, Елка Василева
95
Стрелков - главният руски агент провокатор според Киев
Снимка: YouTube

От седмици разузнавателните служби на Украйна следят тайнствен мъж с тънък мустак, който според тях е главният руски агент провокатор, натоварен със задачата да разпалва въоръжен бунт в Украйна, пише Ройтерс.

Най-подробното му описание, представено по-рано, беше нарисуван от художник груб портрет, разпространен от държавната служба за сигурност на Украйна. В събота той - или поне някой, отговарящ на неговото име - излезе от сенките.

Руски вестник публикува в интернет видеозапис, окачествен от изданието като интервю с Игор Иванович Стрелков – човекът, който според Киев и западни разузнавателни служби е руският агент под прикритие, ръководещ отряд от подкрепящи Москва бунтовници в източния град Славянск.

Още по темата

В интервюто мъжът, който, както изглежда, има същия мустак и черти като човека на рисунката, отрече Русия да е замесена в бунтовническите действия. Всъщност той се оплака, че Русия "не ни е дала и една пушка или един патрон".

Но казаното от него - ако той наистина е водач на въоръжения бунт в Славянск - е едно от първите подробни описания на това кои са бунтовниците, как действат и какво се надяват да постигнат.

В интервюто за в. "Комсомолская правда" той заяви, че отрядът му бил съставен в Крим - украинския регион, присъединен от Москва по-рано тази година.

Той каза, че около две трети от членовете на отряда са украински граждани, но не обясни какъв е произходът на останалите. Той не каза нищо за своята националност.

"Голяма част от хората имат боен опит. Мнозина, сред които украински граждани, са се сражавали в редиците на руските въоръжени сили; те са се били в Централна Азия. Има хора, които са се сражавали в Ирак и Югославия в състава на украинските въоръжени сили", заяви той.

Сирийска връзка

Той каза, че някои от тях са били в Сирия, но не даде подробности какво са правили там или чия страна са заемали в сирийския конфликт. Москва е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Той посочи също, че след пристигането в Славянск към ядрото на отряда му са се присъединили местни доброволци.

Мъжът на видеозаписа седеше на бюро. Зад него на стената беше окачена карта на Славянск, а на пода имаше нещо, което изглеждаше като тръба на гранатомет.

Той беше облечен в чисти камуфлажни дрехи и говореше меко, спокойно и точно, особено когато даваше подробности за военни подразделения и оборудване.

Той каза, че неговите хора събрали оръжия от завзети от тях поделения на украинската милиция и армия. По думите му те имали над 100 автоматични оръжия, няколко гранатомета, голямо количество боеприпаси и шест бронирани автомобила.

Той подчерта, че хората му не искат да убиват своите "братя" от украинските въоръжени сили, много от които според него били пратени в Славянск против волята им.

Русия отрича да е пращала войски или агенти под прикритие в Източна Украйна.

Недоволства

Умишлено или не, мъжът на видеозаписа даде проникновено описание на напреженията и разделенията в проруското сепаратистко движение, завзело дванайсетина административни сгради в Източна Украйна.

Той каза, че всички местни хора, присъединили се към неговия отряд, са против подкрепяното от Запада правителство в Киев, което според тях е нелегитимно, и са верни на самопровъгласената Донецка народна република.

Той каза, че около 80 процента от тях искат регионът им да стане част от Русия.

"Някои от тях вероятно не горят от желание да се присъединят към Руската федерация, но във всеки случай не искат да бъдат под властта на хората, завзели властта в Киев", заяви той.

Сепаратистките бунтове, осеяли Източна Украйна, са до голяма степен коренно различни.

Той заяви, че сепаратистите в Славянск са се съгласили да си сътрудничат с проруските бунтовници в регионалната столица Донецк, които казват, че представляват ръководството на Донецката народна република.

"Ние се споразумяхме за това, за да избегнем създаването на множество различни центрове на съпротива, които имат разногласия помежду си", каза той на видеозаписа.

"Споразумението не беше лесно за нас, защото в съпротивата имаме доста недоволства от ръководството на Донецката народна република, която не успява да направи почти нищо след завземането на губернаторството в Донецк", заяви той.
 

/БТА/

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мнозина, сред които украински граждани, са се сражавали в редиците на руските въоръжени сили....................................................Сред възстанниците тук там се намирали и украински граждани :)
20
5
 
17
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До *** глава затрива А тия в Киев ,които взеха властта по незаконен начин,как да ги наричаме? Те са си узурпатори,превратаджии . Точно те няма как да наричат другите сепаратисти. Пък и нарушиха 2 споразумения и въобще не им пука изобщо. Първото беше от 21 февруари,следващото беше Женевското
19
16
 
7
 
! Отговори
Чугун глава затрива преди 9 години
Сепаратист - произлиза от глагола separate, от англ. разделям, отделям! Зелените човечета (местни или вносни) искат отделяне на половин Украйна и присъединяването й към Русия... Как искате да ги наричат тогава, бе ***? Освободители ли? И защо обективна позиция задължително означава вашата? За богоизбрани ли се имате? Щото аз знам едни други такива и по ирония на съдбата, те са ви виновни за всичко на вас, пък на края излиза, че вие сте им лика-прилика!
18
5
 
22
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Според новото украинско управление около 20 милиона души в Украйна са руски агенти , ама аз бих ги нарекъл просто руснаци с украински паспорт!
17
3
 
14
 
! Отговори
Николай Челцов преди 9 години
Време е да си измислят нов Бен Ладен!
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна върви към Сирия, но с разменини роли на главните поддържници.
15
8
 
38
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Кога превратът на майдановската хунта стана легитимен, та и несъгласните да им се подчиняват станаха "сепаратисти"? Днес.БГ, хайде поизправете се малко и заемете малко по-обективна и достойна позиция.
14
1
 
10
 
! Отговори
! преди 9 години
Дали да вярваме на терористите от Киев или Президента на Русия?РТ"Путин:Глупости-няма руски войски,специални части в източна Украйна"rt/news/putin-qa-session-questions-084/
13
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ДОНЕЦК БЕШЕ ЗAДЪРЖAН AМЕРИКAНСКИ ЖУРНAЛИСТ, КОЙТО СНИМAЛ "ОПЛЧЕНЦИТЕ" И РAЗПОСТРAНЯВAЛ СНИМКИТЕ В ИНТЕРНЕТ . ОБAЧЕ СНИМAЛ ДОСТA ХОРA БЕЗ МAСКИ И КОГAТО ЦРУ РAЗГЛЕЖДA ЛИЦAТA УСТAНОВЯВA ЧЕ МНОГО ОТ ТЕЗИ ОКИЧЕНИ С ОРЪЖИЕ " ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТA "СA ВИЖДAНИ В ГРУЗИЯ ( ГОРИ, ПОТИ 2008 ), В КРИМ ПРЕЗ МAРТ И СЕГA В ДОНБAС. КОГAТО ГИ ДЕБНЕШ С ТЕЛЕОБЕКТИВ ТЕ СИ СВAЛЯТ ОТВРЕМЕ НAВРЕМЕ МAСКИТЕ .
12
2
 
8
 
! Отговори
! преди 9 години
Дали да вярваме на терористите от Киев или Президента на Русия?РТ"Путин:Глупости-няма руски войски,специални части в източна Украйна"rt/news/putin-qa-session-questions-084/
11
2
 
29
 
! Отговори
12345 преди 9 години
Американската машина за преврати: унищожение на демокрация от 1953 г.***.bg/view_article.php?article_id=1253428Усилията на САЩ за отстраняването на чуждестранни правителства правят света по-опасен и по-малко справедлив.Скоро след американския преврат в Хаити през 2004 година, когато бе отстранен президентът Жан-Бертран Аристид, имах възможността да чуя словото на адвоката му Айра Кързбен, произнесено в Маями. Своята рече той започна със загадка: "Защо във Вашингтон никога не е имало преврати?" И веднага даде отговора: "Защото във Вашингтон няма посолство на САЩ". Тази встъпи
10
2
 
18
 
! Отговори
Мура преди 9 години
Я, е нали ГЛАВЕН АГЕНТ е ТУРЧИНОВ!!!
9
19
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
АБЕ ТЕ руснаците СА МИРНИ хора , НЕ ПОДГОТВЯТ ТЕРОРИСТИ , ДОРИ И КЮРДСКИ СЕПАРАТИСТИ НЕ ПОДГОТВЯТ ! МНОГО ХУБАВИ хора са руснаците !
8
3
 
18
 
! Отговори
, преди 9 години
Тайнственият мъж с тънкия мустак...като в криминален роман.Не може да бие по загадъчност тайния мъж с брадата,който бил от специалните руски служби показан от украинските превратаджии 2014 зад събитията в Краматорск,Словянская, а се оказа фотошоп от войник в Грузия 2008.Или друг сценарий лъжи.BBS news"Украинската криза:Какво казват снимките на "руския войник"bbc/news/world-europe-27104904
7
2
 
19
 
! Отговори
Яяяяяяяяяя преди 9 години
Като махнеш мустаките, то Рейгън бе!
6
4
 
40
 
! Отговори
Главните провокатори преди 9 години
Главните повокатори са добре охранени и стоят на топло в Белия дом и плетат интрига след интрига. Тия тук са ГлаДни провокатори.
5
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тия тънки мераклийски мустачки как мяза на фюрерче.
4
4
 
33
 
! Отговори
да да....вярвам ви преди 9 години
Е, ако е агент на Москва,ще взимат ли интервю от него???? Абе много плоски станаха лъжите вече....Коя служба показва агентите си!?!?!?
3
4
 
33
 
! Отговори
titoti преди 9 години
Кой стои зад войнатаСлушам изказвания на руснаци и украинци по повод обстановката в Украйна.Всички са на едно мнение: 70 години живяхме заедно в мир и разбирателство.Някой има голям интерес явно, да сее разруха и унищожение в страната. И се очертава истината: Лелеяна мечта на САЩ е да разруши връзките на Русия с другите държави.И САЩ, с цената на живота на украинци, са готови на всичко за да се настанят в Украйна.А Крим е даден на Украйна от Хрусчов.
2
2
 
24
 
! Отговори
невидима заплаха преди 9 години
Украинскито разузнаване със съдействието на ЦРУ накаря обяваи:Пазете се от човека с мустака!