Сепаратистите напуснаха някои от завзетите сгради в Луганск

В Донецк строят барикади
Обновена: 2 май 2014 16:21 | 2 май 2014 16:21,
141
Сепаратистите напуснаха някои от завзетите сгради в Луганск
Снимка: БТА

Поддръжниците на федерализацията на Украйна днес напуснаха заетите от тях сгради на кметството в Луганск и на областната телевизия и радио, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на украинския Пети телевизионен канал.

По-рано днес противниците на властите в Киев напуснаха и сградата на прокуратурата. В момента те продължават да окупират сградата на областната администрация, Украинската служба за сигурност и административния съд.
Украинското вътрешно министерство съобщи, че е успяло да убеди сепаратистите да напуснат днес две сгради в Луганск, предаде Ройтерс.

Още по темата
В същото време около 40 неизвестни лица са заели сградата на изпълнителния комитет в Стаханов, в Луганска област. Те са влезли в сградата със съгласието на кмета Юри Борисов, като не са предявявали искания. В Стаханов се появиха барикади още на 27 април. ИТАР-ТАСС съобщава, че местните жители са били принудени да предприемат тази стъпка, за да се защитят от действията на местните власти и радикалите от "Десния сектор".

Поддръжниците на федерализацията строят барикади около телевизионния център в Донецк, който предава от няколко дни четири руски телевизионни канала. "За да може това да продължава и хората да получават достоверна информация, трябва да се пази телевизията в Донецк", заяви Юрий Литовец, представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Противниците на киевските власти заеха сградата на телевизионния център на 27 април и подновиха прекъснатото излъчване на руските телевизионни канали. Обстановката в Донецк остава спокойна и не се строят други барикади. В областната прокуратура както и преди има поддръжници на федерализацията, добави Литовец.

Проруските сепаратисти са завзели и контролния център на донецките железници в град Ясинувата в Източна Украйна. Движението на влаковете е почти спряно, след като бунтовниците са прекъснали електричеството, съобщи говорител на донецките железници, цитиран от Ройтерс.

Чужденци участват в "наказателната операция" на централната власт, започната рано сутринта в източноукраинския град Донецк, съобщиха местните "сили за самоотбрана", цитирани от ИТАР-ТАСС. Данните от прехващането на радиокомуникации показват, че по различни канали противниците им разговарят на английски.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва настоява да се разследва информацията, че частната американска военна компания "Грейстоун" участва в конфликта в Украйна. В района е открит склад с американски оръжия, а при редица инциденти са били забелязани чужденци, спомена министър Лавров.

Представител на "силите за самоотбрана" на Славянск заяви, че централните власти са предприели "пълно прочистване" на града с участието на авиация и бронирана техника. Свалени са два украински хеликоптера, един е повреден. До момента е известно за трима загинали - двама военнослужещи и представител на "силите за самоотбрана".

Преди зазоряване журналисти на Ройтерс в Славянск, най-тежко укрепеният бастион на проруските сепаратисти в Източна Украйна, са чули стрелба и са видели хеликоптер да открива огън. Десет часа по-късно градът е притихнал. Магазините са затворени, а въоръжените сепаратисти контролират повечето улици. Напредващите украински сили са заели позиции близко до предградията, съобщават репортерите на Ройтерс. На площада пред общината в Славянск се събраха около 100 души. Те призоваха руския президент Владимир Путин да изпрати войски в тяхна подкрепа.

Украинската служба за сигурност заяви, че умелото използване на преносими зенитно-ракетни комплекси от страна на сепаратистите доказва, че в района действат "обучени, високо квалифицирани чужди военни специалисти". Те не може да са "местни граждани, както казва руското правителство, въоръжени само с пушки, взети от ловни магазини".

Сепаратистите заявяват, че имат преимущество. Според тях събитията не се развиват според желанията на централната власт, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
geladaris georgios преди 9 години
тази продажна и бедна страна ! zaschto tova mi se struva mnogo poznato!>
91
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Сепаратисти не са само тези които искат да се отделят от новата държава Украйна, сепаратисти са и партийните лидери незаконно превзели властта в Киев. Тогава защо САЩ и ЕС обвиняват едните искащи самостоятелност и ги наричат сепаратисти, а другите незаконните в Киев им плащат и ги боготворят ? Е, няма да ви мине номера, като вие провокирате, руснаците ще турят ред в тази продажна и бедна страна !
90
1
 
2
 
! Отговори
До Спонги преди 10 години
Няма ги милионите от Майдана, защото са по-малки градове и с по-лоша организация. Вместо командоси и тежко снаряжение (което така се набляга по българските медии, а то може и да е от украински казарми и складове) имаше снайперисти наемници и агенти на ЦРУ (колкото и командоси в момента) . Струва ми се че за тебе монетата няма 2 страни. :\
89
6
 
2
 
! Отговори
st преди 10 години
Хич не ми дреме за русия украйна и тн просташки страни.
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
два баталиона с тръгнали от крим да помагат на източна украина , казаха жените да си приберат синовете от десния сектор че нямало да има милост
87
10
 
16
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Представяте ли си ако и Кремъл се намеси каква сеч на педроатлантици ще има ХАХАХХА
86
19
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
краинската служба за сигурност заяви, че умелото използване на преносими зенитно-ракетни комплекси от страна на сепаратистите доказва, че в района действат "обучени, високо квалифицирани чужди военни специалисти". Те не може да са "местни граждани, както казва руското правителство, въоръжени само с пушки, взети от ловни магазини".АМИ МНОГО ЯСНО ,ЧЕ СА ХОРА НА *** !!! ИЗГОНЕТЕ руското малцинство,ТО НЯМА ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ ! русия Е ДОСТАТЪЧНО ГОЛЯМА ,ЩЕ НАМЕРИ МЯСТО ЗА СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ !
85
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Путин стратег - о невместо да прехвърли добре обучени ветерани от войните и да разрилее тила на Украинската армия---------------- Как мислиш да прехвърли войска в независима държава, и то за да защитава едни терористи-убийци? И колко хора трябва да прехвърли, за да "разпилее" 16 000 ? И как точно да стане, като ще го опукат още на границата. Май наистина сте си въобразили, че Путин е всесилен.
84
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 110ЕС и САЩ - едните тръгнаха да я приемат в ЕС,другите да вкарат на нейна територия войски на НАТО! Та къде е обещаният СУВЕРИНИТЕТ?Защо не я оставят на мира сама да си избира с кого ще се сдружава? ---------------------И защо да не можело да я приемат в ЕС? Ето, хората сами си се оправят, никой никакви войски на НАТО не е вкарвал, макар че трябваше. И ако Русия вкара войски, САЩ и Великобритания също ще трябва да вкарат, за да си изпълнят задълженията.
83
10
 
6
 
! Отговори
Путин стратег - о не преди 10 години
Путин е много бавен. Знаеше от сателитните снимки, че Славянск е обкръжен от 16 хилядна добре екипирана армия срещу 1500 опълченци. Русия разиграваше Кримския вариант със зелените човечета, вместо да прехвърли добре обучени ветерани от войните и да разрилее тила на Украинската армия, когато все още са сбирщина. Сега вече е невъзможно. Военните действия са в ход и частите са нащрек. Слаб стратег е Путин, даже много слаб. Оттук нататък Русия ще е агресор срещу редовна армия. След Украйна е Русия
82
6
 
19
 
! Отговори
Лимона преди 10 години
Същата ситуация като преди няколко месеца на Мейдана. Сега обаче по медиите вместо революционери хората биват представяни като терористи и сепаратисти. Всеки си гледа интересите, а историята се пише от победителите.
81
7
 
4
 
! Отговори
Veli преди 10 години
Puka mi za ukrayna......neka da mrat vsicki...
80
3
 
8
 
! Отговори
майстора и костовита преди 10 години
евреите, ревяши за собствения си холокост... а в ссъщност мислещи за бъдещите си печалби. еврите са пълен *** на мислещите хора! за това- евреите на ***! както те ни пратиха нас! справедливо не е, но е съръзмерно!
79
2
 
3
 
! Отговори
майстора и костовита преди 10 години
какво мказват костовашките баши-бозук не ни интересува! смятаяжте са за баннати от живота оттук нататък, така е справедливо, защотон разумът не е костов, нито хитлер, а още по-малко евреин! това е истината!
78
5
 
16
 
! Отговори
До 110 преди 10 години
"В замяна на този акт Великобритания, САЩ и Русия стават гаранти за суверинитета и териториалната цялост на Украйна" А сега ми обясни, ***, КОЙ ПРЪВ НАРУШИ ТОВА СПОРАЗУМЕНИЕ? ЕС и САЩ - едните тръгнаха да я приемат в ЕС,другите да вкарат на нейна територия войски на НАТО! Та къде е обещаният СУВЕРИНИТЕТ?Защо не я оставят на мира сама да си избира с кого ще се сдружава? Ще ми говориш, че руснаците са виновни.Та там живеят РУСНАЦИ,а не западни клошари.Едно ме разва, че Путин си знае работата
77
14
 
7
 
! Отговори
110 преди 10 години
Искам да кажа че руската дума-ДОГОВОР не струва и 5 копейки.Руснаците не си спазват собствените споразумения и натрошават собствените си договори за целостта на Украйна.Ако спазваха договорите щяха да откажат най напред автономия на Крим.
76
2
 
9
 
! Отговори
майстора и костовита преди 10 години
11. на мен парите отдавна не са ми в долари!!!както е казал икономиста костов: кради и разпилей! долара не е валута!
75
2
 
3
 
! Отговори
майстора и костовита преди 10 години
110. какво иска да ни каже твоя възвишен *** разум? поясни се! или потъни в азорско миоте, но може и в мъртво мора. там юдете са на власт! сол и мъртво море. това е! юдеи! Факт!
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички са големи експерти, въпроса е къде са ви парите като знаете толкова много =]
73
7
 
7
 
! Отговори
Русия-шарлатани преди 10 години
През 1994 г. в Будапеща под председателството на Ядрения клуб, Украйна доброволно се съгласява да се откаже от ядреният си арсенал, останал й в наследство от СССР и да го върне на юридическия наследник на Съветския съюз - Руската федерация. В замяна на този акт Великобритания, САЩ и Русия стават гаранти за суверинитета и териториалната цялост на Украйна.Чети бе ***,първо ще изритат теб и после да сложат украинец,за това си толкова настръхнал.