Сепаратистите напуснаха някои от завзетите сгради в Луганск

В Донецк строят барикади
Обновена: 2 май 2014 16:21 | 2 май 2014 16:21,
141
Сепаратистите напуснаха някои от завзетите сгради в Луганск
Снимка: БТА

Поддръжниците на федерализацията на Украйна днес напуснаха заетите от тях сгради на кметството в Луганск и на областната телевизия и радио, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на украинския Пети телевизионен канал.

По-рано днес противниците на властите в Киев напуснаха и сградата на прокуратурата. В момента те продължават да окупират сградата на областната администрация, Украинската служба за сигурност и административния съд.
Украинското вътрешно министерство съобщи, че е успяло да убеди сепаратистите да напуснат днес две сгради в Луганск, предаде Ройтерс.

Още по темата
В същото време около 40 неизвестни лица са заели сградата на изпълнителния комитет в Стаханов, в Луганска област. Те са влезли в сградата със съгласието на кмета Юри Борисов, като не са предявявали искания. В Стаханов се появиха барикади още на 27 април. ИТАР-ТАСС съобщава, че местните жители са били принудени да предприемат тази стъпка, за да се защитят от действията на местните власти и радикалите от "Десния сектор".

Поддръжниците на федерализацията строят барикади около телевизионния център в Донецк, който предава от няколко дни четири руски телевизионни канала. "За да може това да продължава и хората да получават достоверна информация, трябва да се пази телевизията в Донецк", заяви Юрий Литовец, представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Противниците на киевските власти заеха сградата на телевизионния център на 27 април и подновиха прекъснатото излъчване на руските телевизионни канали. Обстановката в Донецк остава спокойна и не се строят други барикади. В областната прокуратура както и преди има поддръжници на федерализацията, добави Литовец.

Проруските сепаратисти са завзели и контролния център на донецките железници в град Ясинувата в Източна Украйна. Движението на влаковете е почти спряно, след като бунтовниците са прекъснали електричеството, съобщи говорител на донецките железници, цитиран от Ройтерс.

Чужденци участват в "наказателната операция" на централната власт, започната рано сутринта в източноукраинския град Донецк, съобщиха местните "сили за самоотбрана", цитирани от ИТАР-ТАСС. Данните от прехващането на радиокомуникации показват, че по различни канали противниците им разговарят на английски.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва настоява да се разследва информацията, че частната американска военна компания "Грейстоун" участва в конфликта в Украйна. В района е открит склад с американски оръжия, а при редица инциденти са били забелязани чужденци, спомена министър Лавров.

Представител на "силите за самоотбрана" на Славянск заяви, че централните власти са предприели "пълно прочистване" на града с участието на авиация и бронирана техника. Свалени са два украински хеликоптера, един е повреден. До момента е известно за трима загинали - двама военнослужещи и представител на "силите за самоотбрана".

Преди зазоряване журналисти на Ройтерс в Славянск, най-тежко укрепеният бастион на проруските сепаратисти в Източна Украйна, са чули стрелба и са видели хеликоптер да открива огън. Десет часа по-късно градът е притихнал. Магазините са затворени, а въоръжените сепаратисти контролират повечето улици. Напредващите украински сили са заели позиции близко до предградията, съобщават репортерите на Ройтерс. На площада пред общината в Славянск се събраха около 100 души. Те призоваха руския президент Владимир Путин да изпрати войски в тяхна подкрепа.

Украинската служба за сигурност заяви, че умелото използване на преносими зенитно-ракетни комплекси от страна на сепаратистите доказва, че в района действат "обучени, високо квалифицирани чужди военни специалисти". Те не може да са "местни граждани, както казва руското правителство, въоръжени само с пушки, взети от ловни магазини".

Сепаратистите заявяват, че имат преимущество. Според тях събитията не се развиват според желанията на централната власт, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Рашките да се поучат от янките как се убива Осама Бин Ладен."По добре да не се учат . Това беше най-нескопосаната операция - няколко вертолета с командоси срещи един старец с няколко жени и уж никой не знае къде живеел. И така се насметоха, че един пилот разби при приземяването един вертолет. И то на чужда територия - в Пакистан и пакистанците нищичко, ама нищичко не забелязват радарите а после протестира защо ни влизахте в територията - смях! Американците са наемници убийци, но не и войници.
11
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смокиновите листенца на миролюбието и хуманизма са захвърлени, защото вече са неудобни. Всичко онова, което срамуващият се Съветски съюз се опитваше да маскира, империята на Путин безсрамно излага на показ.Съвременна Русия не преследва световно господство и се задоволява с регионално "изправяне от колене". За самоутвърждаване се оказа достатъчно да тероризираш по-слабите си съседи и да се опияняваш от собственото си мъжество.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "Ние турците също искаме федерализация на България"Турците никой не ги е канил на Балканите, дошли са да провеждат геноцид и трябва да са благодарни, че българите са ги оставили живи.А руснаци са се били срещу нацистите, да спасяват Украйна.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"До Анонимен 4 Те не са никакви протестиращи. Не се протестира с калашник и РПГ."А сирийските протестиращи и борци за демокрация - та даже имат американска противъздушни оръжия да си протестират с тях - та протесиращи ли са или какво?
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рашките да се поучат от янките как се убива Осама Бин Ладен.Заради трима четирима изкрейзили украинци ще стане трета световна.
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Отдавна трябваше да с армията да се прекратят действията на сепаратистите, малко позакасняло, ама дано да е успешно. "Отнавна, не много отндавна преди няколко години един така прати грузинската армия и после си яде вратовръзката по CNN. Да не стане и сега да се чудят после какво стана и от къде им е дошло - те руснаците са воини а не петли - не прикзават и не дрънкат оръжия.
6
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Blqdovete samo ot boi razbirat...
5
15
 
5
 
! Отговори
NOrd преди 10 години
Отдавна трябваше да с армията да се прекратят действията на сепаратистите, малко позакасняло, ама дано да е успешно. Пък ако Русия навлезе, поне ще знаят че са си защитавали страната доколкото могат, то така или иначе вероятно ще нахлуе...
4
29
 
4
 
! Отговори
??? преди 10 години
До Анонимен 4Ние турците също искаме федерализация на България, искаме си Кърджали, Разград и Силистра.Ще си развеем гордо туското знаме..... ще ни подкрепиш ли в нашата борба.... или ще пратите армията срещу нас и ще ни обявите за сепаратисти?
3
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто трябва да се щурмува парламента и готово!Какви са тея граждански воини от нищото!Някакво назначено марионетче ще праща армията срещу протестиращите!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 1Научавам, че иранците имат поне една атомна бомба!Става заплетена играта!
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега са се оттеглили, после пак ще ги ударят в гръб. Руснаците имат богат опит във воденето на (досега винаги успешни) войни. Американците ги бива с джойстика да насочват дрони по мирни жители в изостанали държави.Ама срещу Иран и Русия, с дрони няма да мине номера!