Европа независима от руския газ… Възможно ли е?

Украинската криза задължава да се търси алтернатива
4 май 2014 21:00,
216
Европа независима от руския газ… Възможно ли е?
Снимка: архив, Ройтерс

Всяка ескалация на напрежението в Украйна предизвика вълна от силно притеснение далеч отвъд границите на размирната страна, тъй като почти целият континент се опасява за доставките на руския газ.
 
Като се има предвид, че 1/3 от газа за Европа идва от Русия, а половината от тези 33% се транзитира през Украйна, притесненията изглеждат напълно основателни. Не са малко държавите, който разчитат изцяло на руския газ, изтъква БиБиСи в анализ по деликатната тема.
 
Неслучайно в последните месеци една фраза набира все по-голяма популярност: „Петролът е пари, но газът е власт”.
 
Ако санкциите срещу Русия заради Украйна продължат и станат по-агресивни, ще предприеме ли Владимир Путин „газово” отмъщение? Ще спре ли кранчето на Киев, който не иска да плаща по новите значително завишени цени?
 
И още един „висящ” въпрос – Ако конфликтът в Украйна ескалира още повече, няма ли да се наложи затварянето на тръбите от съображения за сигурност? 
 
Според анализатори Западът и Украйна от една страна и Русия от друга имат прекалено много да губят и затова газовите „страхове” нямат кой знае каква почва. В крайна сметка "синьото гориво" е най-ценният експортен материал на Русия и Западна Европа получава безпроблемно доставки дори и в най-лошите години на Студената война.
 
Но опасенията са налице. И истината е, че немалко европейски страни вече работят по въпроса за изолиране на зависимостта си от руския газ. За самата Украйна вариант е да купува от западни доставчици и някои газопроводи вече се модифицирани, за да приемат газ от „обратната” страна.

Така, например, Киев плаща за газ от германския концерн RWE, като горивото минава през Полша и Унгария. Словакия също се включи наскоро в тази схема, но големият проблем, както може да се предположи, е количеството. 
 
Някои се ориентират към алтернативния втечнен природен газ, който може да бъде доставян с кораби (да речем от САЩ). Литва вече бърза със строеж на терминал на едно от основните си пристанища – така че да може да получава гориво от целия свят.

За ускоряване на процеса, оборудването, което да превръща алтернативното гориво в подходящо за употреба, е инсталирано на специален кораб. Той трябва да бъде доставен в Литва през ноември.

Работата по изграждането на терминала е денонощна, броят на работниците е утроен в преследване на крайната цел – получаване на първата доставка до края на годината. 
 
Сходни идеи за алтернативна опция имат още Полша, Естония и Украйна. 
 
Трябва да се отбележи обаче, че след затварянето на японските атомни централи заради кризата „Фукушима”, цената на втечнения природен газ скочи изключително много. Така че алтернативният вариант може да се окаже доста по-скъп от руския. 
 
Съединените щати обещават да се намесят и да помогнат за стабилизиране на пазара чрез износ на шистов газ, но това ще се случи в по-далечното бъдеще. И затова желанията на редица евролидери за съдействие не могат да бъдат удовлетворени толкова скоро, колкото им се иска на Стария континент.

В интерес на истината най-доброто дългосрочното решение за Европа би било да развие собствени енергийни залежи. Норвегия, Великобритания и Холандия добиват газ отдавна и биха могли да опитат да увеличат количеството. Рязък скок обаче е твърде трудно постижим.

Друга опция е шистовият газ, но редица европейски страни не са склонни да прибегнат до този вариант от съображения за защита на околната среда.
 
В крайна сметка се оказва, че всеки „заместител“ на руския газ има своите недостатъци – по-висока цена, по-късна реализация, повече вреди за природата.
 
Но с развитието на ситуацията в Украйна изглежда все по-вероятно газовата „карта“ да бъде изиграна. Така Европа няма друг избор освен да продължи с търсенето на начини за спиране на руската хегемония върху ключовия енергиен ресурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е да се откачим от тази червена напаст
133
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
162"17 трилиона външен дълг могат да се изплатят" Никой няма намерение да изплаща тази сума, плащат се само лихвите и това е нормална практика. Нещо не сте доразбрали. По същия начин България има 1 млрд главница сигурно от 1985, и плаща само лихвите, но няма намерение да изплаща главницата. Разбира се, лихвите досега са превишили главницата. Това е нормална практика, стига сте говорили несериозни неща.
132
5
 
2
 
! Отговори
просто бизнес преди 10 години
17 трилиона външен дълг могат да се изплатят само чрез огромно разширяване на американския пазар. Такова пространство може да даде само европейският пазар, единственият изход е Евроатлантически съюз (Европа и САЩ заедно, Русия отрязана); американците ще си продават не само шистовия газ но и промишлените стоки - това е невероятен тласък за тях! Всякакви връзки между Русия и Европа трябва да се отрежат, нова студена война и т.н. Катар и Саудитите не са проблем, от тях може да се купува всичко.
131
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС е единственият клиент на Русия за газ, което поставя Русия в много неизгодна ситуация. Който има само един клиент - това е началото на края.
130
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
разбира се,че е възможно,тръбите са отживелица от миналия век. даже китай строй 15 кораба за втечнен газ. скоро между Европа сащ и канада ще има енергиен пазар. след включването и на гигантското находище в източното Средиземноморие Европа ще е енергийно осигурена
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европа няма достатъчно политическа воля да откаже на САЩЦялото: bulgarian.ruvr.ru/2014_05_03/Evropa-njama-dostatchno-politicheska-volja-da-otkazhe-na-SASHH-9151/
128
2
 
8
 
! Отговори
тито преди 10 години
До belousrvТо за САЩ и Е.Съюза цял свят знае--А защо хората в Одеса само се питат???Защо гражданите ги е страх да излезат ВСИЧКИ на улицата?Нима 2000 бандеровци поставиха на колене цяла Одеса??Нима не виждат как хората в другите градове отстояват исканията си и сами решават бъдещето си???А относно това че Турчинов е баптист-запомни--Православието е единствената права вяра.Затова и запада се стреми да ни унищожи...
127
0
 
1
 
! Отговори
belousrv преди 10 години
До титоДобре, Тито благодаря ти много за компания, честно ти казвам, стана ми много по-леко и спокойно на душата! Сега пак ще ходя да работя! :) България за мен е винаги като балзам на душата! :) Обичам Ви много! :)
126
2
 
4
 
! Отговори
belousrv преди 10 години
До титоТо много хора във Одесса сега се питат защо Путин не пусне няколко истребитела да разбие поне военни части край Донбас, но във тези чвсти сега се намират украински момчета, които там по законния призъв а не по собственна воля, то се получава, че Путин е много по човечен от лидерите на САЩ и ЕС... А за нашите украински мръстници просто нямам дума... Аз не мога да разбера Турчинов, нали е баптист, как ще живее с тази кръв на ръцете си?
125
1
 
7
 
! Отговори
тито преди 10 години
До belousrvТова за СССР и амбициите на Путин- са весникарска лъжа и западна пропаганда.Ако беше вярно-как мислиш-нямаше ли да започне с по-слабите държави??? Например Киргистан-големи залежи на газ и нефт?Узбекистан-Таджикистан-евтина работна ръка и безпрекословно подчинение!??! Мисли малко.А това че сте се почнали да говорите на украински,си е ваша грешка-трябва да помните и почитате миналото си и дедите си-защото народ НЕ почитащ своето минало, е народ БЕЗ бъдеще---готов за заколение...
124
0
 
9
 
! Отговори
belousrv преди 10 години
До КироИ в края на живота си искам да дойда да живея във България, толкова приятни, истински и добри хора като във БГ не съм срещал никаде! Между одессити и варненци *** бургазлии има има някаква духовна връзка това забелязвам не само аз, но и клиентите ми от Одесса, всички се впечаиляват от това, че се чувстват се в БГ като в къщи, като дошли при семейството си...
123
0
 
5
 
! Отговори
belousrv преди 10 години
До КироКоро аз живеех във София от 97 до 2001 година, бях приятел да доста известни хора като Елена костова (правили социални проекти), *** Соколова и нейния клуб на интелигентни жени, Бистра-Невена Костова (сестра на Владо Костов) просто видях с какво надежда те гледаха на ЕС и много се радвах на българи! Сега пак продавам имоти на руснаци, украинци и казахстанците на черноморския бряг във България, аз виждам, че нищо не се променило в БГ... Аз много обичам България и Българи!
122
0
 
7
 
! Отговори
belousrv преди 10 години
До титоРазбираш ли, аз не искам Россия да стане пак необъятна като СССР, ние във Одеса от 1929 года живеели под власт УССР, и не си изгубили идентитета си като русско говорящи одессити, от 1990 ни караха да спрем да говори на русски език и да започнем да говорим по украински, не го искахме, ама като и де горе-долу научили сме украински език, разбираме всичко, но говорим развалено... Сега пак започнаха да ни убиват, защото не смятаме УПА за герои... Къде е края?
121
2
 
8
 
! Отговори
Киро преди 10 години
До belousrvПриятелю,забрави за мечтата си за Е.Съюз--защото това което се случва в Украйна сега,след встъпването в Е,С. ще е двайно по-лошо....бъди сигурен.Нима НЕ виждаш България??? Глад и мизерия...опашки пред бюрата по труда и пред социялните кухни. Преди да влезем в Е.Съюза това го нямахме в България...Ти такава Украйна ли искаш???
120
1
 
8
 
! Отговори
belousrv преди 10 години
До АнонименВиждаш ли всичко каквото е в новините никак не е подкрепено със факти, украински СМИ пишат, че СБУ е хванало десетки руснаци във Одесса! Къде са им имената? Аз знам, че това е пълна лъжа... Знам защото съм одессит, знам защото лично познавам голяма част от протестиращи... Те след портокалова революция протестират против НАТО във Одесса... До 2 май и аз мечтаех Украина да встъпи във ЕС, но да встъпи а не подпише съглашение което да развали економика на Украина!
119
0
 
7
 
! Отговори
belousrv преди 10 години
До ШопКъсно вечер ми се обадил моя приятел от Южный то е на 40 километра от Одесса, казал, че във Одесса сега имало нови сблъсъци, пак имало жертви... Аз не мога да заспя, гледам всичките новини, и много се надявам, че това е ложна тревога и във Одесса никой не е загинал повече. А на български сайт, защото на украински няма новини, само лъжа и винаги постфактум... Гледам и тях разбира се, но ...
118
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САщ са световните убийци. От 1914 год. до 2009 год. провокират и участват във 92 войни във над 60 държави по-света.Приблизителни данни за жертвите--350-380 мильона човека.ФАКТИ и нищо друго.
117
2
 
6
 
! Отговори
до шопа преди 10 години
Абе ти ,в последно време черният банан не го вадиш бе....
116
1
 
5
 
! Отговори
8888 преди 10 години
До ШопШопе-още веднъж потвърди приказката за --дървените глави....
115
4
 
4
 
! Отговори
тито преди 10 години
До belousrvЕто за такива гондони-като тоя под теб писах...Тези *** само пари са им в главата... А това което се случи в Одеса- е трагедия...и тази трагедия,ще стане проблем по-целият свят.Докато фашизма властва в САЩ и Брюксел--винаги ще има смърт по-света.Личното ми мнение--време е пак да се развее руското знаме над Европа,по-точно над Брюксел...