Европа независима от руския газ… Възможно ли е?

Украинската криза задължава да се търси алтернатива
4 май 2014 21:00,
216
Европа независима от руския газ… Възможно ли е?
Снимка: архив, Ройтерс

Всяка ескалация на напрежението в Украйна предизвика вълна от силно притеснение далеч отвъд границите на размирната страна, тъй като почти целият континент се опасява за доставките на руския газ.
 
Като се има предвид, че 1/3 от газа за Европа идва от Русия, а половината от тези 33% се транзитира през Украйна, притесненията изглеждат напълно основателни. Не са малко държавите, който разчитат изцяло на руския газ, изтъква БиБиСи в анализ по деликатната тема.
 
Неслучайно в последните месеци една фраза набира все по-голяма популярност: „Петролът е пари, но газът е власт”.
 
Ако санкциите срещу Русия заради Украйна продължат и станат по-агресивни, ще предприеме ли Владимир Путин „газово” отмъщение? Ще спре ли кранчето на Киев, който не иска да плаща по новите значително завишени цени?
 
И още един „висящ” въпрос – Ако конфликтът в Украйна ескалира още повече, няма ли да се наложи затварянето на тръбите от съображения за сигурност? 
 
Според анализатори Западът и Украйна от една страна и Русия от друга имат прекалено много да губят и затова газовите „страхове” нямат кой знае каква почва. В крайна сметка "синьото гориво" е най-ценният експортен материал на Русия и Западна Европа получава безпроблемно доставки дори и в най-лошите години на Студената война.
 
Но опасенията са налице. И истината е, че немалко европейски страни вече работят по въпроса за изолиране на зависимостта си от руския газ. За самата Украйна вариант е да купува от западни доставчици и някои газопроводи вече се модифицирани, за да приемат газ от „обратната” страна.

Така, например, Киев плаща за газ от германския концерн RWE, като горивото минава през Полша и Унгария. Словакия също се включи наскоро в тази схема, но големият проблем, както може да се предположи, е количеството. 
 
Някои се ориентират към алтернативния втечнен природен газ, който може да бъде доставян с кораби (да речем от САЩ). Литва вече бърза със строеж на терминал на едно от основните си пристанища – така че да може да получава гориво от целия свят.

За ускоряване на процеса, оборудването, което да превръща алтернативното гориво в подходящо за употреба, е инсталирано на специален кораб. Той трябва да бъде доставен в Литва през ноември.

Работата по изграждането на терминала е денонощна, броят на работниците е утроен в преследване на крайната цел – получаване на първата доставка до края на годината. 
 
Сходни идеи за алтернативна опция имат още Полша, Естония и Украйна. 
 
Трябва да се отбележи обаче, че след затварянето на японските атомни централи заради кризата „Фукушима”, цената на втечнения природен газ скочи изключително много. Така че алтернативният вариант може да се окаже доста по-скъп от руския. 
 
Съединените щати обещават да се намесят и да помогнат за стабилизиране на пазара чрез износ на шистов газ, но това ще се случи в по-далечното бъдеще. И затова желанията на редица евролидери за съдействие не могат да бъдат удовлетворени толкова скоро, колкото им се иска на Стария континент.

В интерес на истината най-доброто дългосрочното решение за Европа би било да развие собствени енергийни залежи. Норвегия, Великобритания и Холандия добиват газ отдавна и биха могли да опитат да увеличат количеството. Рязък скок обаче е твърде трудно постижим.

Друга опция е шистовият газ, но редица европейски страни не са склонни да прибегнат до този вариант от съображения за защита на околната среда.
 
В крайна сметка се оказва, че всеки „заместител“ на руския газ има своите недостатъци – по-висока цена, по-късна реализация, повече вреди за природата.
 
Но с развитието на ситуацията в Украйна изглежда все по-вероятно газовата „карта“ да бъде изиграна. Така Европа няма друг избор освен да продължи с търсенето на начини за спиране на руската хегемония върху ключовия енергиен ресурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
21
 
! Отговори
дядо преди 10 години
По последна информация във връзка с проблемите в Украйна,всички пластмасо-преработващи предппиятия в Китай ударно са започнали производство на туби и кофи,а Президента на България е бил избран единодушно от ЕС,за главен вносител на ГАЗ с туби от Катар!Guinness,е вписала като рекорд на всички времена опърдяните *** на Обама,като най-богатото находище на света.Фондация "Отровено общество" обещава да награди най-големите хейтъри русофоби с по пет надници!
13
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слава на Иран и Русия.
12
4
 
11
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
За мен най-разумният вариант е да ускорим строежа на газовите си връзки със съседите си и да започнем проучвания за находища на конвенционален газ на територията на страната и в акваторията ни в Черно море. Добивът на шистов газ чрез метода ,,хидравлично разбиване'' не е опция. Ако в бъдеще се намери по-безопасен метод, нека да пробваме, но да не сме сред първите, които си слагат главата в торбата, защото от ,,Шеврон'' така искат.
11
2
 
10
 
! Отговори
EU red energy преди 10 години
До EU green energy Я изброй тук на всички някои от тези "зелени енергии", че ако са като тези дето ни ги пробутаха герберите - пикаем ти на зелените енергии по 600-700 лева мегавата излиза.
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България и Румъния започваме добив на шистов газ и задоволяваме нуждите на европейците. Естествено започваме да мрем и да се разболяваме доста по интензивно но това няма чак такова значение защото сме втора ръка човеци. Че то иначе за какво ни взеха в евросъюза
9
10
 
39
 
! Отговори
TIMOFEI преди 10 години
ВЕДНАГА ДА СЕ СЪЗДАДЕ СЛАВЯНСКИ СЪЮЗ КОЛКО ТРЯБВА ДА ТЪРПИМ ДА НИ ТРЕПЯТ?
8
3
 
28
 
! Отговори
до EU green energy преди 10 години
Пич, прави конкурентна икономика с EU green energy, да видим докъде ще я докараш. Без ядрени реактори и руски газ, Гармания увяхва, а с нея и целия ЕС.
7
5
 
26
 
! Отговори
алтернативата е преди 10 години
про западните да се редуцират и да останат толкова колкото да могат да садят боб, после/с извинение/ да п.ърдят в кесии и да се топлят, ЗА ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ СЕ ТОПЛИМ С РУСКА ГАЗ, НА НАС ПЪРДЕЛИ НЕ НИ ТРЯБВАТ КАКТО И ***..
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европа ни дава газ на едни от най-ниските цени в Европа. Защо трябва да си *** клона само и само да угодим на Европа? И без това Европа до момента финансово ни е взела повече от колкото ни е дала. Да се научим да си гледаме нашите интереси.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да може. Ама на каква цена. И дали това което ще се произведе в Европа ще е конкурентно на това примерно произведено в Китай който ще ползва евтин руски газ
4
1
 
14
 
! Отговори
ivo преди 10 години
zna4i ne e problem ruskia gasa a ukaraina
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато икономиката стане подвластна на политиката, затъването в блатото е неминуемо... или както казваше баба ми "на инат дупе се насира"
2
2
 
16
 
! Отговори
Аз преди 10 години
НЕ !!!
1
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто трябва да се направи Южен поток и тия ***, украинците, да спрат да крадат. Защо Германия няма проблеми с Русия със Северен поток? Тогава няма да има Тимошенко, Яйценюк и цялата крадлива пасмина. Толкова е просто.