Обратът в политиката на Путин спрямо Украйна

Как да тълкуваме желанието на Русия да намали напрежението?
Обновена: 9 май 2014 21:44 | 9 май 2014 21:30,
417
Обратът в политиката на Путин спрямо Украйна
Снимка: Reuters

Характерна черта на дипломацията на руския президент Владимир Путин е да кара всички да тънат в догадки - така той може да използва съмнението, за да засили заплахите си, да прикрие слабостите си и да не губи инициативата. Такъв беше ефектът и от думите му на 7 май, едно от редките му публични изявления, в които говори официално за кризата в Украйна.

Путин призова проруските сепаратисти в източната част на страната да отложат референдумите, които планираха за този уикенд. Каза, че смята президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май, за "стъпка в правилната посока", влизайки в противоречие със собствения си външен министър, който многократно ги нарече абсурд. Освен това Путин обяви, че е наредил руските войски да се изтеглят от границата с Украйна.

Неколцина приветстваха това като повратна точка в кризата, ескалирала вече до нискоинтензивна война. Да се надяваме, че са прави. Много повече обаче са онези, включително това издание, които ще посрещнат изказването на Путин с оправдан скептицизъм.

По време на цялата криза Русия говори едно, а върши друго. Дори дипломацията да свърши работата си, Западът трябва да продължи да оказва натиск върху Русия и да подкрепя Украйна.

Провокации и пак провокации

Изходната точка е да се прецени дали Путин наистина възнамерява да направи това, за което говори. Той обеща изтегляне на руските войски, но не каза, че този път изтеглянето ще трябва да е недвусмислено. Това, което се случва в Украйна, също влиза в сметката. Вместо да продължава да насърчава проруските сепаратисти, Путин трябва да използва влиянието си за постигане на мир. Но искреността му ще проличи най-вече по руските медии, които помагат на Кремъл, бълвайки антиукраинска пропаганда. Сега те трябва да престанат да подстрекават към война.

Да предположим, че Кремъл мине успешно тази проверка, какво ще последва? Досега Путин изглеждаше твърдо решен да разпалва конфронтацията с Украйна - пазейки заплахата за руска инвазия като резервен вариант. Той има две причини да отстъпи. Едната са все по-тежките санкции, които започват да се отразяват на руската икономика. Но вероятно още по-притеснителен за него е растящият брой жертви в Източна Украйна.

Сблъсъците набират ужасяваща инерция, саботирайки възможността на Путин да използва влиянието си в Източна Украйна, за да удари по управлението в Киев. Вместо това Русия рискува да бъде засмукана в конфликта, за да изпълни гаранциите за защита, които е дала на поддръжниците си. Макар заплахата за нахлуване да й е изгодна, една реална окупация би имала прекалено висока цена. Ако руски и украински войски започнат да се избиват, това ще се отрази пагубно на популярността на Путин у дома. Много по-добре е напрежението в Украйна да тлее, отколкото страната да избухне в пламъци.

Путин изглежда се надява признателният свят, който отчаяно се стреми да избегне този конфликт, да се съгласи с нещо, към което той винаги се е стремял: Украйна да е федерация, което ще попречи на Киев да се сближи с Европейския съюз и НАТО и няма да се оспорва анексирането на Крим. Светът не бива да се съгласява. Украйна ще трябва да даде по-голяма автономия на областите си, но не и право да налагат вето върху външната политика. Западът трябва да оказва на Украйна помощ и максимално да съветва правителството й.

Тази криза далеч не е приключила. Путин може да засили натиска върху Украйна толкова лесно, колкото изглежда, че го е отслабил. Той не се е отказал от Крим, а отношението му към Украйна издаде същността на неговия режим. Затова Западът би трябвало да запази настоящите санкции, както и заплахата за нови. Той трябва да се стреми да ограничи зависимостта си от руските енергийни източници и да приеме факта, че докато Путин е на власт, да се прави бизнес с Русия ще е рисковано. В края на краищата, ще се доверите ли на човек, запалил пожар в съседната къща само защото изведнъж ви е предложил кофа вода?

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
12
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
В днешния работен ден, Путинкофилите не са свършили за пет пари работа в своите фирми или държавни учреждения. Разбирам рускоговорящите, на тях фашисткото правителство от Кремъл им внушило, че са Богоизбрани, ама Позитанци не ги разбирам. Пънат се да изберат Съселчетата за евродепутати, пък плюят против ЕС.
234
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А иначе самата методика на хибридната война е добре позната на военните експерти. Тя съвместява класическите военни средства с прийомите на партизанската война и кибервойната, а отговорността задължително се стоварва върху действащите на терен неясни формирования и някакви бандеровци или фашисти.
233
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путиновите зелени човечета, които сега действат в Крим и в Източна Украйна, имат зад гърба си солидни руско-съветски традиции.Новото е в политическата подплънка на днешното руско имперско начинание. В това че една голяма световна държава, възползвайки се от разнобоя в международната общност, си позволява открито да прибегне до тактиката на т. нар. хибридна война (Hybrid warfare), с чиито методи си служат организации като Хизбула или държави в санитарния списък на демократичния свят.
232
11
 
4
 
! Отговори
мдаа.. преди 10 години
Г-7 вече се споразумяха да ограничат покупките на суровини от руссия( за незнаещите има нефт в изобилие на световните пазари)....втечнения шистов газ от САЩ и новите газопроводи до Европа ( без патока) ще решат проблема с газта в ЕС до 2 годиниБез парите от тоз пазар путин води руссия до ново поражение, респективно мизерия за руснаците....но от тъпо ченге толкова
231
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-точно става дума за воденето на въоръжен конфликт отвъд всякакви правила гадна смесица между гражданска война, диверсионна дейност и метеж, с която нито една днешна държава не би се ангажирала публично, независимо от имперските си амбиции. Все пак са изковани някакви правила в международната общност, които Съветът за сигурност на ООН би трябвало да прилага.
230
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така беше в бивша Югославия, така е в арабския свят (не само в Сирия), същата *** война днес се води в Украйна. Досущ според съветските наръчници за партизанска война, по които инструктори от социалистическия лагер десетилетия наред обучаваха бойци във Виетнам, Латинска Америка или Палестина.
229
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес войната е без разлика между фронт и тил: тя се води от лица с качулки, от всякакви групировки или опълчения (в Славянск, Крематорск или другаде), нанасящи удари в тила, докато се прикриват като с жив щит с жени и деца от своите.
228
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Какво говори и какво върши Русия?"Може ли тези т.нар.политически наблюдатели да не засипват обществото с общи приказки, да посочат доказателства,но не такива изработени в ценралата на ЦРУ.Русия изпратила ли е наемници в Украина?Не.Наемници изпрати държавния департамент на САЩ,за да подпомогне неофашистките групировки,на които дори /по техни признания/са платили повече от 5 милиарда долара,за да създадат хаос в тази държава под предлог,че щи се борят с корупцията.Дали в САЩ тя е ликвидирана?
227
3
 
24
 
! Отговори
ПСПК преди 10 години
Сутринта по ТВ7 Александър Йорданов каза, че хората в Одеса са се САМОЗАПАЛИЛИ за да има провокациа!!! Ако накой е гледал узасните снимки - там се вижда труп на жена без дрехи от кръста надолу , изгорена, има една бременна жена ,убита на бюро, другите са с ожъглени глава и ръце, панталонитре на са изгорени.ПОЗОР ЗА АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ и такива , като него!Възмутителна гавра с жертвите!
226
4
 
24
 
! Отговори
кайлас преди 10 години
Господин Путин иска да избегне Третата световна война, иначе до сега да е организирал "тайфата", която е на старт. А чичо Сам, който отдавна е сам, иска точно това, за да си оправи финансите, понеже е останал без пари. Затова ограбва и унищожава навсякъде по света, живее за чужда сметка. Украинците не знаят какво ги очактва, ако се сприятелят с чичо Сам - колониално робство.
225
3
 
18
 
! Отговори
ПСПК преди 10 години
Под угрозата базата на черноморския флот на Русия след време да стане база на НАТО и САЩ /нали никой не се съмнява,че САЩ щяха да приемат Украйа в НАТО?/ под носа на Москва и оставяйки Русия без база, Путин органзира референдум , подкрепен от 90% от населението, без нито един изстрел, мнозина украински военн минават на страната на Русия. Анексията е посрещната с традост и тържества в Крим. Стана дълго и непълно , но е все пак нямакъв отговор на питащия КОЙ...
224
3
 
21
 
! Отговори
ПСПК преди 10 години
Следва погром над силите за сигурност - Беркут. Все някой е гледал как са ги карали да падат на колене под бухалките на ПС .Четох,че двама отказват и са ЗАПАЛЕНИ живи в едно мазе.Новата власт е призната веднага от САЩ и ЕС.И всичко това на фона на бясна антируска пропаганда въвъ всички възможни медии, вкл и в Бг. След няма и две седници всичкото злато на Урайна е превозено тайно в САЩ. Руското население в Крим се надига. Крим е със специален статут в рамките на Украйна.
223
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен
222
3
 
18
 
! Отговори
ПСПК преди 10 години
Празидентът Янукович изпълнява ангажиментите си, оттегля сислите за сигурност, а Правия сектор, кой знае как въоръжен и здраво организиран, нахлува в Радата и палата на Янукович и принуждава депутатите ,под заплахата от линч и убийство да гласуват посочените от САЩ т,нар,изпълняващ президент и премиер. Гласуването става при ЛИПСА НА КВОРУМ!!!. В правителството влизат 5 министри от Прави сектор- Бандеровци. Първия закон е за забрана на руския език / в т.ч, и на българския.../
221
1
 
17
 
! Отговори
ПСПК преди 10 години
Та на мегдана се изреждат америкнаски официални лица - то не беше Байдън,Нюман, онзи сенатор... ЕС емисари, докарват Правия сектор. НЕ позволяват на законната власт да спре безредиците. Мегдановците започват с коктейлите ***, появява се снайперист - убива хора и от двете страни. Президентът, с подписите на 4 външни министри от ЕС - Германия, Полша и ...не се сещам в момента, подписва споразумение с опозицията да оттегли милицията от мегдана, промени в консттуцият и президенстки октомври
220
2
 
19
 
! Отговори
ПСПК преди 10 години
Отговарям на въпроса на Анонимен "Кой запали войната в Украйна?" Кратка хроника: Украйна е пред фалит. Янукович води преговори едновременно с ЕС и Русия накъде да върви Украйна, ЕС дава 600 МЛН и сума ти условия, едно от тях - безмитен внос на субсидирана селскостопанска продукция от ЕС в Укр. /за резултатите - справка БГ земеделие/ , Русия дава 15 млрд без условия ,първите 3,2 веднага реално. САЩ и Ес подклаждат протест-отначало изглежда спонтанен. Постепенно на магдана се изреждат:
219
6
 
6
 
! Отговори
Неуспял поляк преди 10 години
Братя българи,аз като съвременик на събитията от есента на 1943г.,когато във Волин-Подолие,клахме полските ***-окупатори на Родината,искам да ви кажа,че и Полша има пръст във всичко което се случва у нас,не е само Путин.Злото за Украйна идва по две направления - от изток с посока Москва и от Запад в посока - Варшава.
218
2
 
11
 
! Отговори
pastoral преди 10 години
287. какво общо има вашето изказване със свободното слово на другарката захариева? или искате да ни накарате да ви поверваме, че вие сте добрите, след като ни посочите най-лошите? трябваше да споменете и хунтата в чили и как тя доведе до прогрес. след откриването на омп в ирак и намесата на "здравите сили", тази държава не спира да цъфти... от атентати.
217
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Два примера: Западна Германия - Източна Германия; ( до 1989г.) ;Южна Корея - Северна Корея;Какво да говорим повече: Един и същ народ под влияние на едни те просперира, а при другите вегетира! Трети пример: НРБ прези 1989 и РБ след контраруволюцията - То бива просперитет, ама чак пък толкоз!
216
3
 
21
 
! Отговори
ни съ знай преди 10 години
Предлагам на тази, която е написала тази статия, да се замисли малко повече за съдбата на стотиците хиляди смесени семейства(между руснаци и украинци)-раната, която причини майданът, никога вече няма да зарасне.Без,разбира се, да го пожелавам същото на нея.Вероятно гладни дечица чакат от нея да ги нахрани..................