Русия: Подписахме за "Южен поток" преди Третия енергиен пакет

Опитите да се приложат нормите му са юридически несъстоятелни
Обновена: 9 май 2014 15:53 | 9 май 2014 14:20,
13
Русия: Подписахме за "Южен поток" преди Третия енергиен пакет
Снимка: архив Reuters

Опитите на Европейския съюз (ЕС) да приведе „Южен поток“ към правилата, записани в Третия либерализационен пакет за енергетиката, нямат правна сила, защото договорите с шестте страни от общността, през чиято територия минават тръбите, са сключени преди влизането в сила на правилата.

Това коментира пред журналисти в Брюксел постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, пише рускоезичната версия на Euronews.

“Основният принцип на международното право е, че законите не могат да имат обратна сила, така че опитите да се приложат нормите (на Третия енергиен пакет – бел. ред.) са юридически несъстоятелни“, допълни още той.

Още по темата
Чужов припомни още, че Русия е подала иск в Световната търговска организация (СТО), свързан именно с либерализационните правила в енергетиката. Искането е международните магистрални газопроводи и нефтопроводи да бъдат извадени от законодателството, защото те не са вътрешноевропейски.

Руският представител в Брюксел поясни още, че „Южен поток“ цели „намаляването на монопола на Украйна като транзитна страна“.

„Това обаче не означава, че газът, който ще преминава през „Южен поток“, ще бъде същият, който сега преминава през територията на Украйна“, заяви Чужов. Според него развитието на Европа свидетелства за това, че потреблението на природен газ ще расте.

Припомняме, че в момента експертна група от ЕС и Русия обмисля начините "Южен поток“ да бъде „пригоден“ към европейското законодателство. Заради кризата в Украйна политическите разговори по темата прекъснаха, но на техническо ниво работата не е спряла, гарантира преди седмици българският енергиен министър Драгомир Стойнев.

Според него проектът е много важен за България, но реално той е за Европа, а страната ни трябва да се възползва максимално от ситуацията. Затова и Стойнев коментира, че правителството няма да се откаже от реализацията на „Южен поток“ и ще работи за неговата защита в Брюксел.

На този етап обаче няма много реални постижения, дори напротив – София подразни Брюксел с проект за промени в Закона за енергетиката, които, според вносителите си Таско Ерменков и Явор Куюмджиев дават определение на морски газопровод, прилагайки европейското законодателство. Реално текстовете обаче изключват от европейските норми морската част на магистрални газопроводи, макар и те да преминават през българските териториални води, т.е. – част от територията на ЕС.

Заради тази хипотеза Драгомир Стойнев беше извикан на среща с комисаря Гюнтер Йотингер, на която да даде обяснения за готвените промени. След срещата от ЕК уточниха, че цялата територия на България, включително и акваторията й, е част от ЕС и не може да бъде правено изключение за магистралните газопроводи.

Преди тази среща законопроектът на Ерменков и Куюмджиев мина на първо четене в Народното събрание и беше одобрен от депутатите.

Повече икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
1
 
! Отговори
ал преди 9 години
май малко хора тука мислят с главата си....поитиците напират да се направи Южен поток понеже вече са зели рушветите от руснаците.Когато Европа казва не на южен поток и ние въпреки това го направим няма да доживеем следващите 15 години, когато ще започнем реално да печелим от този проект. Ще ни изхвърлят, као мръсни балкански тарикатчета от съюза. И..да, ако бяхме усвоили и 70% от помощите по европейските програми, нямаше да усетим и затварянето на блоковете на АЕЦ-а а щяхме да сме на печалба.
10
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Ей мислите като *** политици. Мислете като клиенти.Дай боже да се направи и Набуко и Южен поток. Да си прибираме транзитните такси. Ще имаме газ от производител без посредници. Ако искаме да се пазарим за цена ще изградим интерконекции с Турция и Гърция и ще се пазарим.
9
5
 
11
 
! Отговори
РУСОФОБИТЕ преди 9 години
са едни от най-тъпите Хомо Сапиенс на Земята
8
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме *** на Европа, ние не искаме да използваме ЮП, който минава през нашата територия, ние искаме Русия да си прави ЮП където реши и за каквото реши, ние само искаме да даваме територия и да плащаме и да слушкаме Русия, а тя да си папка на воля !
7
16
 
17
 
! Отговори
Не намь, не намь..! преди 9 години
Излиза, че троянските коне от Позитано вече са включили българските териториални води към тези на Крим !
6
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
У нас газове и ***..ве влязоха в неочаквано добра комбинация,
5
8
 
20
 
! Отговори
Заради УКРАЙНА преди 9 години
няма да има газ лятото, а иде зима след това. Хайде да спрат първо СЕВЕРЕН ПОТОК. Колокото по-бързо се строи - толкова по-добре
4
13
 
27
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 9 години
е за ЮЖЕН ПОТОК. Еврогейската комисия да върви на майна си
3
7
 
9
 
! Отговори
CS преди 9 години
ahah Rusnacite bqha hvanati po beli ga6ti barabar s Sergei gey .Nai skupiq gaz ni prodavat uj bratcki narodi .Kradut ni ot 44g uj osvobojdenie bilo .Ot , kakvo i ot kogo ?Nit ob6to s carska Rusiq
2
24
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че е Европа иначе *** пак щяха да ни лъзнат
1
28
 
30
 
! Отговори
*** преди 9 години
Пелтека и другите *** на съветски *** да се разстрелят!