Камерън няма да се оттегли, ако Шотландия избере независимост

"Постъпих правилно, като разреших провеждането на този референдум"
10 май 2014 09:14,
10
Камерън няма да се оттегли, ако Шотландия избере независимост
Снимка: Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма да подаде оставка, ако Шотландия гласува да обяви независимост от Обединеното кралство на референдума през септември, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Камерън заяви, че независимо от резултата си, референдумът на 18 септември няма да определи бъдещето му като премиер или лидер на Консервативната партия, което ще се реши на британските парламентарни избори през май догодина. "Вярвам, че като премиер постъпих правилно, като разреших провеждането на този
референдум, но гласуването е дали Шотландия да остане в Обединеното кралство, или да се отдели", заяви Камерън пред радио Би Би Си.

"Въпросът не е за моето бъдеще, а за бъдещето на Шотландия", отбеляза той.

Изявлението на премиера беше направено, след като беше съобщено, че той е казал същото на съюзниците си в опит да гарантира, че шотландците няма да използват референдума, за да се опитат да накажат него лично или Консервативната партия, която е непопулярна в голяма част от Шотландия. И трите големи британски политически партии водят кампания за запазване на 307-годишния съюз между Шотландия и Англия.

Камерън вероятно ще понесе повечето от обвиненията, ако Шотландия напусне, тъй като той одобри референдума през 2012 г., вярвайки че референдумът ще се провали.

Последните проучвания показаха, че подкрепата за обявяването на независимост постепенно нараства, стопявайки голямата преднина на кампанията за запазването на съюза. Националистите обаче все още имат да наваксват.

Проучване на Ай Си Ем миналия месец показа, че 42 процента от гласоподавателите са решени да гласуват с "не", а 39 процента ще гласуват за независимост. 19 процента не са взели решение. Други проучвания показаха по-голяма разлика.

Консервативната партия на Камерън има само едно място от Шотландия в британския парламент. Премиерът заяви, че според него е показал уважение към шотландските избиратели, като им е предложил "законен, решителен и честен" референдум.

"В крайна сметка не можете да задържите насила хората в някоя организация. Затова мисля, че взех правилното решение да се отговори на тези въпроси за бъдещето на Великобритания, вместо да ги избягвам", заяви Камерън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Дейвид Камерън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако шотгландия се отделят законно имат пълното право да се присъединят към швеция.Но ако им изпращаш армия и им пречиш да провеждаш ререфендум ти си масов екзекутор.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Камерън - де и тимошенко и Обама да разсъждаваха като него.....
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предстои синдрома на доминото.По богатите провинции все повече ще увеличават опитите сотделяне от Бедните роднини.Барселона на баските и Венеция от Италия.Бомбата която ще избухне в бъдеще е че най-богатата и динамично развиваща се част от Европа и света има планове за отделен регион.Това е част от Швейцария и Франция и се нарича grand-Geneve.orgКаво представлява вижте в vimeo/66826814#embed
7
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,Обама, Меркел, Путин, Оланд и Кралицата са КРАЙНИ НАЦИОНАЛИСТИ! Те защитават интересите на нацията си, независимо от кръвта и сълзите на другите нации... И ТОВА Е ДОБРО за народите им иЛОШО ЗА НАС!Д. Камерън заяви, че няма да подаде оставка, ако Шотландия обяви независимост от Обединеното кралство на референдума през септ., предаде Ройтерс.Значи това била европейската демокрация ЗА ШОТЛАНДЦИТЕ РЕФЕРЕНДУМ, ЗА УКРАИНЦИТЕ - ЧАСТНИТЕ УБИЙЦИ на ЦРУ!!!- ТЕ ТОВА Е ИСТИНСКИЯ ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИ МОРАЛ!!!.
6
4
 
1
 
! Отговори
TrollTerminator преди 10 години
До Анонимен 2Има една ключова разлика! Шотландия гласува за независимост а не за присединяване към Швеция например!
5
0
 
3
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Хайде после и Уелс да "спретнат" едно референдумче и да се отделят от окупатора. Да спрат да им плащат луди такси на хора който още живеят със средновековно мислене, все едно са още в 13 век.
4
0
 
3
 
! Отговори
макето преди 10 години
требе веднага да се земат мерки срещу шотландските сепаратисти
3
0
 
13
 
! Отговори
Уилям Уолъс преди 10 години
Независимост за Шотландия!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАААА за шотландия можело значи а за измислената украйна не можело.Що за двойни географски ширини.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е и нас да ви забият клин в г...! Гадни имперски копе....!