ЕС: Русия и Украйна ще се разберат за газа до юни

Киев ще може да разчита на Брюксел и за в бъдеще
Обновена: 14 май 2014 07:03 | 13 май 2014 21:53,
52
ЕС: Русия и Украйна ще се разберат за газа до юни
Източник: Reuters

Европейската комисия разчита, че Украйна и Русия до края на този месец ще постигнат споразумение за газа, заяви днес председателят на комисията Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той даде съвместна пресконференция в Брюксел с гостуващия украински премиер Арсений Яценюк. "Ние сме готови за пазарен подход и Русия трябва да престане да използва природния газ като друго или нов тип оръжие", каза Яценюк, цитиран от Ройтерс. Той съобщи, че след по-малко от 20 дни Украйна "ще предаде делото за газовите си дългове за разглеждане в Стокхолмския съд, ако Русия не уреди този въпрос на пазарни условия".

Според Ройтерс "Газпром" иска предплащане от 1,66 млрд. долара от Украйна за предстоящите газови доставки през юни, като твърди, че газовите хранилища на Киев са пълни наполовина на необходимото за гарантиране на безпроблемно газово снабдяване през зимата.

Яценюк и висши служители на ЕС подписаха днес споразумение, според което ЕС ще предостави на украинското правителство помощ от 1 млрд. евро (1,37 млрд. долара), както и съдействие в изграждане на украинските институции. Служители на ЕС казаха, че тази финансова помощ може да бъде използвана за плащане на купения от Русия газ. Помощта на Брюксел е обвързана с ангажименти на украинското правителство за фискални и икономически реформи.

"Украйна може да разчита на Европейския съюз сега и за в бъдеще", каза Жозе Барозу след церемонията по подписването на споразумението. Той добави, че ЕС ще окаже и максимална подкрепа за произвеждането на президентските избори в Украйна на 25 май. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
8
 
! Отговори
сандо преди 9 години
тия украинци са малумни! руснаците им даваха 15 миляда и евтин газ, сега ще получават трохи от запада срещу икономически реформи. помните ли ги тия реформи у над? помните ли работните групи по ликвидация в правителството на Костов дето затриха цялата икономика и сега внасяме дори домати от Турция. е тва ги чака - един много дебел и чепат
39
1
 
1
 
! Отговори
до-48 преди 9 години
По спокойно да не получиш някои удар бе човек.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Русия Ви продаваше новото оръжие/газ/ НА ТРОЙНО ПО-НИСКИ ЦЕНИ ОТ ЕВРРОПЕЙСКИТЕ НЕ РЕВАХТЕ *** ДЕМОКРАТСКА!!!! Какво ИСКАТЕ в крайна сметка????ИСКАТЕ ЕС и НАТО,АМА АКО Е ВЪЗМОЖНО РУСИЯ ДА ПОКРИЕ МАСРАФА ПО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО ВИ!!!Е...ти НАГЛИТЕ ДЕМОКРАДИ-ЕВРОПЕЙЦИ!!!!!!
37
0
 
21
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
КАТО ЩЕ Е ПАЗАРЕН ПРИНЦИП ДА Е ПАЗАРЕН..ПЛАЩАШ В БАНКА В СТРАНАТА ИЗНОСИТЕЛКА НА СУРОВИНИ И ПОЛУЧАВАШ СТОКАТА ВЕДНАГАНИКАКВО АМА ЩЕ ПЛАТЯ СЛЕД 1 МЕСЕЦ СЛЕД 1 ГОДИНА...ТАКА СЕ НАТРУПВАТ ДЪЛГОВЕ И В КРАЙНА СМЕТКА ОСТАВА ИЗЛЪГАН НАРОДА В СТРАНАТА ИЗНОСИТЕЛКА НА СУРОВИНИ!
36
0
 
20
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименДОКОГА САЩ ЩЕ ВЗИМАТ СУРОВИНИ ОТ АФРИКА АЗИЯ И ЛАТ.АМЕРИКА НА БЕЗЦЕНИЦА ...ОТГОРЕ НА ВСИЧКО УЖ ПЛАЩАТ А ПАРИТЕ ОСТАВАТ В АМЕРИКАНСКИ БАНКИ..ПАРИТЕ В БАНКА НА СТРАНАТА ИЗНОСИТЕЛ НА СУРОВИНИ И ЕДВА ТОГАВА СТОКАТА ПЪТУВА КЪМ КУПУВАЧА..СВЪРША ОНАЗИ РАБОТА ДА КРЕДИТИРАМЕ АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКАИСКАМЕ ДА РАЗВИВАМЕ СТРАНИТЕ СИ..ДА ИНВЕСТИРАМЕ В НОВИ ЗАВОДИ, СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО.. ПЪТИЩА..НАУКА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ..ДА СЪЗДАВАМЕ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 40А братския принцип на Русия няма ли да ни кажеш? За братските народи 30% по скъпо, точно по пазарен принцип :)***
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 36Глупако, ЕС ли ти избираха 20 години комунисти на власт ве ***? Какво ти е виновен ЕС, че народа е *** и след като 4 години търпя тройната коалиция при която и спряха всички фондове простия народ пак гласува за тях? ЕС ли ти е виновен? *** проста, червена ***...
33
2
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименКАКВО ОЗНАЧАВА ПАЗАРЕН ПРИНЦИП....ИМАШ ПАРИ ПЛАЩАШ И ПОЛУЧАВАШ СТОКАТАТАКА Е ВЪВ ВСЕКИ МАГАЗИН..НИКОЙ НЕ ТИ ДАВА НА КРЕДИТТАКА ЧЕ И ЗАПАДА И УКРАЙНА И САЩ ТРЯБВА ДА СВИКВАТ С ТОЗИ НОВ ПРИНЦИППЪРВО ПАРИТЕ И ПОЛУЧАВАШ СТОКАТА ВЕДНАГА!
32
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква прекрасна снимка!Точно тези снимки бъркат отзад на кремълското недоразумение :)
31
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинци, като един братски народ на Русия трябва да плащате най-скъпо. Така правят братята на Русия. Питайте нас....
30
1
 
14
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Те това е пазарната икономика.Ако не ти изнася купувай от друг.Като станат европейци ще трябва и да плащат като такива.След тази пимощ от ЕС с колко ли ще им се увеличи цената на газта за битовите потребители.Нека отидат в която и да е ЕС държава и да кажат: нямам пари.Веднага ставаш неудушовен предмет.Не можеш ли да платиш никой не те смята за човек.Това е началото следват Водата, Тока, горивото Билла Лидъл Шел Макдонълдс Кентъки и още много западни " привилегии"
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците много са се обьркали ! ЕС ще ги нагласят като НАС ! Бедни,без икономика и т. н.
28
0
 
11
 
! Отговори
Ndnd преди 9 години
Украйна е каца без дъно.ЕС обещава, защото обещанието е безплатно.Всички имат сметка Украйна да бъде разделена.Руснаците ще плащат за едната, европейците за другата.Пак ние ще го духаме, защото в "нашата" ще останат 30 млн гладни гърла.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Остап,молодец!За останалите постващи добро начало на деня и Респект за авторите.
26
0
 
15
 
! Отговори
#$% преди 9 години
Разбира се, че ще се разберат.. вече на пазарни условия. Три млрд. дължат вече.. и сега с новите 'пазарни' условия направо ще им излезе без пари.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна със сигурност няма да плати. Русия увеличи цената със 100$ защото отпада наема за руската база в Крим след като Крим е руски. Ако Украйна плати тази цена значи признава че Крим е Руски. Ако Русия свали цената с тези 100$ значи признава че Крим е Украински. Така че е 100% сигурно - газта за Украйна ще я спрат в началото на Юни. Русия няма да пропусне тази възможност и с право. Вие давате ли подаръци на някой който ви ненавижда и оплюва?
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дано, ама на да ли!
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Латвийците са бесни на войниците от Нато, които са там за усилване на границите на пакта. Един техен кмет ги сравнява с хитлеристките окупатори, като казва че натовците се държат с местното население, като победена страна, а не с равноправен член.
22
0
 
3
 
! Отговори
I OT DVETE преди 9 години
До АнонименSTRANI NA BARIKADATA SA VIDNITE INTERNACIONALNI EVREI TAKA CHE NE SE PALETE OTKAK SARA EVREIKATA STANA JENA NA CAR IVAN ALEKSANDUR BULGARIA NAMALJAVA I POTUVA V ZABVENIE
21
0
 
2
 
! Отговори
DALI SHE SE преди 9 години
До КолкоRAZBERAT ZAVISI SAMO OT INTERNACIONALNITE EVREI