Русия и Китай против намеса във вътрешните работи

Двамата президенти апелират за отказ от едностранни санкции
Обновена: 20 май 2014 11:26 | 20 май 2014 11:26, Елка Василева
171
Русия и Китай против намеса във вътрешните работи
Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: Reuters

Русия и Китай ще се противопоставят на намесата във вътрешните работи на други държави и апелират за отказ от езика на едностранните санкции. Това се посочва в съвместно изявление на лидерите на двете страни, прието след днешните разговори между Владимир Путин и Си Цзинпин в Шанхай, предаде ИТАР-ТАСС.

Държавните глави на Русия и на Китай призовават да не се финансира или насърчава дейност, целяща да се промени конституционният строй на друга държава.

Те отбелязват "неотклонно засилващата се взаимна зависимост между страните и народите в общия свят", приканват "да бъде пазена стабилността в международните отношения, мирът и сигурността на регионално и глобално равнище" чрез уреждане на кризисните ситуации, борба срещу тероризма и трансграничната престъпност, мерки срещу разпространението на оръжия за масово унищожение.

В съвместната декларация се отправя призив към всички региони и обществено-политически организации в Украйна да започнат диалог и да изготвят нова конституция, отчитаща правата на гражданите. Русия и Китай изразяват загриженост по повод продължаващата украинска криза и настояват за намаляване на напрежението, проявяване на сдържаност и търсене на мирен изход от нея, заявяват двамата президенти.

Двете страни са обезпокоени от използването на технологиите за информация и комуникация във вреда на държавния суверенитет и неприкосновеността на личността. Те призовават за разработване на правила за поведение в информационното пространство, се казва още в изявлението на двата президенти, разпространено след срещата им в Шанхай.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
2
 
! Отговори
до 76 преди 10 години
не ,няма да е китай сащ. на китай му предстоят времена на промяна в държавно политическия строй.сегашното вътрешнополитическо статукво в китай ще бъде променено.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това да не и е България и каквито цени ни кажат на такива да плащаме
68
5
 
9
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Охоо,НПО писачите са се скъсали да пишат глупости Китай е в задочна кибер война със САЩ ако не ви е ясно. В последните години китаиците извършват здраво технологично крадене от САЩ. Неслучайно се увеличават нападките от Белия дом ,към Пекин,че ги е шпионирала. А Китай без подкрепата на Русия ,няма да се справи. Неслучайно с това посещение се затвърждава съюза между Китай и Русия. А за територии,китаиците имат претенции към Япония ,имаше и кризи и ще има
67
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще продават на половин цена защото иначе ще трябва да си я пият тая газ. играта я спечели китай
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 69Сблъсъкът ще е Китай-САЩ. Русия е второразрядна сила, но и Китай и САЩ биха искали да се докопат до нейните ресурси, за да им помогнат за основния сблъсък. Засега Китай е крачка напред, защото използва по-умело идеологическите тъпотии, на които руснаците вярват.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почти 20 год. Китай и Русия не могат да се договорят за газопровод.Сега Путин е унизен, защото бърза да сключи споразумение. И е принуден да отиде в Шанхай.Но Китай иска цени под европейските. Европа се опитва да постигне по-голяма независимост от руския петрол и газ в средносрочна перспектива.В подобна безизходна ситуация за Русия, Китай е нещо като спасителна сламка.По отношение на газовите доставки китайците отдавна са си осигурили алтернативи и не са зависими от Русия. Лошо, путинофили.
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
печелившия играч е китай.губещия е русия. по малко губещ е запада. цените на които русия ще продава трябва да са по ниски от тези на Туркменистан или под 280 долара. европейския пазар беше за русия 320 евро за 1000 куб метра.
63
3
 
3
 
! Отговори
! преди 10 години
Ами изтеглете си диверсантите и чеченските главорези от Украйна тогава!
62
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия против намесата във вътрешните работи, МОЛЯ ??? ми изтеглете се от Украйна тогава наглеци долни
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай може да вземе газ от русия само ако цената е на половина Руснаците сега са прикарани и нямат добри ходове
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
китаиската агентура в русия си свърши перфектно работата както навремето британската и щатската когато СССР беше изпързалян да влезне в Афганистан.
59
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
големия сблъсък няма да е сащ русия както някои си мислят.тези две държави в историята си никога не са воювали,напротив,били ска съюзници. сблъсъка ще бъде между китай и русия.той е неизбежен.огромно китайско население и огромно празно пространство в Сибир плюс стари териториални спорове
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До не син"Русия и Китай против намеса във вътрешните работи"--т.е. казват на САЩ, ЕС и РУСИЯ да престанат да се бъркат в Украйна ! (Поне китайците го казват :))
57
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
китайци заселват Сибир.скоро ще са мнозинство и руско население няма да има
56
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко трябва да си зле за да ходиш и да се молиш на Китайците да ти купят газта
55
3
 
21
 
! Отговори
не син преди 10 години
"Русия и Китай против намеса във вътрешните работи"--т.е. казват на САЩ и ЕС да престанат да се бъркат в Украйна !
54
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
китайските дипломати в оон в прав текст са заявили на руските че си искат отнетите им територии в далечния изток
53
1
 
24
 
! Отговори
Мдааа ... преди 10 години
Ядрена сила 1 се обединява с най-мощната икономика в света !Има от какво да се притеснявате, господа псевдодемократи, *** и хамериканофили ! :)
52
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо не пише за подписан договор за газ Нещо пак червените кратуни си фантазират
51
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в безизходицата си русия е приела всички условия на китай