Държавните средства на Русия - лесна плячка за олигарсите

"Системата в Русия - преплитане на публични услуги с частни интереси"
Обновена: 23 май 2014 14:05 | 23 май 2014 12:38,
80
Държавните средства на Русия - лесна плячка за олигарсите
Болницата в Перм, открита през 2012 г. като част от програмата на руското правителство за подобряване на здравеопазването. Снимка: Ройтерс

Незаконното забогатяване в Русия процъфтява, откакто СССР се разпадна, като за това спомага лошото законодателство, уреждащо взаимоотношенията между бизнеса и държавата, които са се превърнали в огромна схема за източване на държавни средства, пише Ройтерс.

През 2005 г. лично президентът на Русия Владимир Путин инициира мащабна програма за подобряване на намиращите се в много лошо състояние здравни заведения в страната. Пет години по-късно властите разкриха, че доставчиците на оборудване са го продавали на два, а в някои случаи дори на три пъти по-високи цени на болниците.

Дмитрий Медведев, президент на Русия по това време, обяви разкриването на измамата по националната телевизия и я заклейми като „крайно цинична, груба кражба на държавни пари“. Той призова висшите руски правоприлагащи органи сурово да накажат всички участници в измамата.

Бяха задържани заподозрени от всички краища на Русия и през 2012 г. полицията обяви, че 104 души са били обвинени в надуване на цените на медицинско оборудване. Няколко местни държавни служители и представители на бизнеса бяха осъдени за измама и пратени в затвора.

Разследване на Ройтерс обаче показва, че двама богати сподвижници на Путин са участвали в схемата и не са получили наказание.

Те са продали медицинско оборудване за поне 195 млн. долара на Русия и след това са превели общо 84 млн. от постъпленията в банкова сметка в Швейцария, показват банкови отчети. Става ясно също така, че поне 48 млн. долара от тях са били преведени на компания, която впоследствие е участвала в изграждането на луксозен имот в близост до Черно море, наричан „Дворецът на Путин“, откакто бизнесмен заяви, че имотът е построен за президента. Путин отрича да има каквато и да е връзка с имота.

Незаконното забогатяване в Русия след разпадането на Съветския съюз е добре известно на широката публика. По времето на първия постсъветски лидер Борис Елцин олигарсите поеха контрола над държавните дотогава индустрии и забогатяха неимоверно.

При Путин повечето от най-печелившите индустрии на страната, като газовата и петролната, бяха върнати под държавен контрол, като за много руснаци сегашната ситуация е огромен напредък в сравнение с пълния хаос по времето на Елцин. Путин успя да въдвори ред, а растящите цени на петрола донесоха икономически растеж. Под неговото управление икономиката се е разширила почти двойно като доход на глава от населението.

Корупцията обаче остава много сериозен проблем. Пътят към богатството днес преминава не през присвояването на държавни активи, а през източването на огромния бизнес между държавата и частния сектор, смятат икономистите.

„Системата в Русия не се основава на корупция в традиционния смисъл на думата, а на пълното преплитане на публичните услуги с частните интереси“, каза икономистът Владислав Иноземцев, директор на Института за постиндустриални изследвания.

Хлабавите и лошо прилагани правила създават възможност на държавните органи да сключват договори с компании, чиито собственици остават в сянка или не отговарят на дадените координати. Руското законодателство не забранява изрично тайни споразумения или връзки между конкурентни страни на публични търгове. Точно в тази сива зона, а не чрез незаконните кражби, процъфтява нечистото забогатяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
защото мечтата на същите тези другари е да ни върнат пак в съветските реалности, когато пак ще избираме тях и само тях с резултат 99,9%, а те ще господаруват от люлка до гроб. Затова им пречи евросъюзът, защото там влиянието им е минимално и нямат сигурността, която искат.
47
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия винaги е билa империя нa злото и товa скоро нямa дa се промени!
46
3
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Сега опорните точки на всички ***, ***, чебурашки и прочие са: "виновен е еросъюзът. заради него сме бедни". А не тези дето крадоха 25 години, дето пропиляха пенсионните и здравните фондове и сега ни обясняват как нямало пари за пенсии и лечение и затова трябва да работим, докато умрем на работното си място, дето ни обясняват, че сме произвеждали толкова малко, че не можели да ни плащат повече от 150 евро на месец.... България няма да се оправи докато те ги отстраним всичките от властта
45
6
 
10
 
! Отговори
ПАК ГЛУПОСТИ преди 9 години
Те банкерите от Wall Street ограбиха цял свят,а някой да беше осъден????????? ............. сега цял свят плаща за техните игрички..............
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EVALA KIRE KAJI IM GO V OCHITE.ZAPADA E ZATYNAL V *** DO SHIQ AMA PLIUQT RUSIQ DA VIDQT SEBE SI PYRVO.
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A BANKOVATA KRIZA V USA,KOQTO PLSHTAME CELIQT SVQT KVO DA KAJEM A?
42
7
 
10
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Английската пропаганда бълва срещу Русия неща, които се случват постоянно навсякъде. В Англия всичко ли е наред, че Шотландия иска да се отдели? Тук във форума някакви лилипути скачкат срещу Русия, слугуват на английски интереси, без капка мисъл или срам. За мен такива активисти са *** на дребно.
41
4
 
7
 
! Отговори
ВАРНЕНЕЦ преди 9 години
Щото при нас в ЕС всичко е честно и почтено... САЩ съвсем се изчерпаха откъм "опорни точки", щом опряха до такива пасквили...
40
2
 
3
 
! Отговори
Тя новината преди 9 години
става и за България-само трябва да се замени Русия с България. Ние случайно сме готови за Евразийския съюз.
39
3
 
4
 
! Отговори
бaт Здрaвко преди 9 години
Зa товa, не трябвa дa имa нищо държaвно, освен зaкондaтелнa, съдебнa и изпълнителнa системa!
38
3
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Системата е същата като у нас. Нека не забравяме, че икономиката ни беше раздаде по руски модел на кадрите на бившите тайни служби, образовани и възпитани да бъдат верни на компартията. Това, че България никога не се прочисти от тези хора, както направиха в Чехия, Полша Германия и др. бивши соц-държави даде своите плодове. След 25 години "преход", ние продължаваме да сме силно зависими от Русия, с разбита от некадърност икономика и корупция, която задушава всеки порив за промяна.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DO 32 BEZKRAINO ELEMENTAREN SI.PISNA MI OT OPREDELENIQ RUSOFIL ZNA4I KOMUNIST, BOLSHEVIK, ANTIBYLGARIN.A RUSOFOB PYK ZNASHI AMERIKANOFIL, FASHIST, EVREIN OSHTE PO-GOLQM ANTIBYLGARIN.TAKA LI SE RAZSYJDAVA BRE GLUPACI OGRANICHENI.DA IMASHE I XAPCHE ANTIGLUPAK SHTESHE DA E SUPER.
36
1
 
5
 
! Отговори
men преди 9 години
в америка, еврогейския (германия), швейцария и т.н. пък изобщо не се плюска на държавната софра.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SHTO LI MI PRILICHA NA SISTEMATA V BYLGARIQ.BKP, DPS, DS, MAFIQ, OLIGARXIQ.NQMA OPRAVQNE MAMKA MU.AKO NQKOI ZNAE DA KAJE RECEPTATA.NO OT 25 G SME ZAGUBENI TOTALNO I ZAVINAGI.
34
0
 
5
 
! Отговори
ааа преди 9 години
"Няколко местни държавни служители и представители на бизнеса бяха осъдени за измама и пратени в затвора."Когато това се случи и в България ,продължавайте с разсъжденията...
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То защото в България, а и навсякъде по света държавните пари не са най-бързия начин за забогатяване. Всички искат държавна/общинска/ пара и държавни поръчки. Ако са на надути цени още по-добре. Обикновено контрола го няма никакъв и парите направо валят. :-( За съжаление всички ние плащаме, че правата на чиновниците са толкова големи и могат да се разпореждат с нашите пари. Освен това могат и да ни увеличат данъците или да вземат кредит, когато си поискат без да нипитат, ако парите не им стигат.
32
1
 
5
 
! Отговори
ьььььььььььььььььььь преди 9 години
До БрaнникАбе ти откъде ги взимаш тези данни ,,бе човече-----ставаш вече смешен----а ако продължаваш така ,ще станеш и жалък..........
31
4
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
И *** така каза, ама ми пусна :)))Е не бъди разочарован, почерпих я една ракийка след това :))))от е грамотна и знаят как стават тия работи.ПП: нае и как стават и други работи :))))
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 28 Кaто цункaш дирникa нa руския ***, сaм стaвaш тaкъв! Aнтибългaрин и русофил сa синоними брaтчет. Путин- борец срещу олигaрхиятa мухaхaхaхa, трепaш олигaрсите нa пияницaтa Елцин и слaгaш нa местaтa им свои крaдци, товa те прaви " борец" срещу олигaрхичния режим в лицето нa бг. руските мaрионетки! Олигaрхиятa и престъпносттa в русия трябвa всячески дa се подкрепя от Европa и светa. Дa крaдaт още повече другaрите от Любянкa, всекa петилеткa ( мaндaт зa ***) още повече крaжби от преднaтa
29
0
 
5
 
! Отговори
до Бранник 26 преди 9 години
ТИ си прекалено глупав, за да проведеш елементарен спор, защото всичките ти твърдения са една помия съставена от любимите ти медии. И аз нямам намерение да споря с такъв елементарен тип."Ще ти кaжa сaмо".... до там четох.Не си прави труда да ми "казваш само" защото няма да дочета остатъка от твоя коментар.Като нямаш достойнство да защитиш думите си и да си кажеш доводите, нямам намерение да ти дочета коментара или да споря с теб.Елементарен си.Дали съм прав или не ти - не можеш да решиш.