За засилване на изучаването на български език в Япония призова Попова

Вицепрезидентът изнесе лекция в университета "Мейджи" в Токио
Обновена: 23 май 2014 11:01 | 23 май 2014 11:01, Елка Василева
8
За засилване на изучаването на български език в Япония призова Попова
Маргарита Попова. Снимка: архив, Булфото

Да бъде засилено изучаването на българския език в Япония, призова днес вицепрезидентът Маргарита Попова в лекция в университета "Мейджи" в Токио в рамките на посещението си в азиатската държава, предаде БТА.

Много бих искала да получи тласък развитието на българистиката в Япония, заяви пред студентите Маргарита Попова и добави, че по нейна инициатива българската страна е предприела активни мерки да бъде запазено и най-вече развито преподаването на български език в Университета за чуждестранни езици в Токио.

По думите на вицепрезидента тази стъпка е от изключително значение за поддържане на традициите на българистиката в Япония.

Мога да ви уверя в интереса и амбициите ни този процес на сътрудничество да се разпростре много по-широко на богатото и престижно академично поле в Япония, отбеляза Попова.

Тя добави, че България има желание за развитие на сътрудничество с Япония в областта на културата, образованието и науката, иновациите, сигурността и отбраната.

Имаме на какво да се опрем при развитие на отношенията ни в новите реалности - това са най-вече дългогодишните традиции на приятелство и сътрудничество, преминали през изпитанията на времето и запазили своята жизненост до днес, каза Маргарита Попова.

Вицепрезидентът, която е юрист по образование и бивш министър на правосъдието, запозна японските студенти с първите български правни документи, сред които "Закон за съденето на людете" - първи източник на българско право и най-стария славянски юридически паметник.

Тя посочи, че по едно и също време в културната история на Япония и България са създадени забележителни литературни произведения, които са ценен принос в националната и световна културна съкровищница. За Япония периодът Хейан /края на 9-и и началото на 10-и век/ се определя като класически период в развитието на японската култура, а за България по това време настъпва Златният век на българската култура, отбеляза Маргарита Попова.

Студент от университета "Мейджи", който досега познавал България само като страната на киселото мляко, посочи, че от днешната лекция е научил повече за българската писменост и нейната история.

Преди лекцията си Маргарита Попова се срещна с Кеничи Фукумия, ректор на университета, където в момента се обучават над 32 000 студенти. Попова и Фукумия заявиха готовност да работят за задълбочаването на сътрудничеството между университета "Мейджи" в Токио и Софийският университет "Свети Климент Охридски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Ястреб 7 преди 9 години
Боже, боже - тия лидери великобългарски с конкурс по тъпотия ли ги избирате? Две трети от населението на еврогейския бантустан на българите не може да говори български, тази пуХка иска японците да изучават български! Хубва работа ама българска!
7
0
 
1
 
! Отговори
men преди 9 години
що не го кажеш това на избирателите си *** бе маце а на японците. скоро оставате само ***, милиционери и политици в бугаристан. да видим тогава кой кого и дупе да ви е яко.
6
0
 
3
 
! Отговори
ан преди 9 години
познах я още като я избраха че е опасназа власт и четкане и център на внимание и майка си ще предадекато не е съгласна да си подаде оставка или да си говори директно с президентааз също не го харесвам но е институцияи това тя трябва да знае а не да се влачи по ласкателствата на едно неБръснато журналистче,видяло се в голямо огледало след предателство
5
0
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
POPOVA V MEDOVEC NA AHMED DOGAN NE ZNAYAT BULGARSKI V RAJONI RUEN KUM BURGAS,A IMA RAJONI KUDETO HLYAB NEMOJESH DA SI KUPISH NA BULGARSKI EZIK I NYAMA DA TI DADAT ZASHTOTO NE ZNAESH TURSKI V BULGARIA.TI LUDA LI SI V YAPONIYA???????????!?!!!SUVSEM SI ISKUKALA.VIJ NASHIA DVOR NE YAPONIYA.V JAPAN NE PODKREPYAT KOMUNISTITE I FESOVETE A MAI TOVA SI ZAPOCHNALA....UVI..
4
1
 
3
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Според науката эа човешкия характер, формата, дължината и цветът на косата на една жена много говорят эа нейния характер!!! Боядисването на посивялата коса също е една от опциите, които госпожата би трябвало да энае!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
МММ преди 9 години
МНОГО ТЪПО ПАРЧЕ-ГНУСНА БАБИЧКА
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
samo tova im triabva kolko hiliadi govoriat bylgarski???? 8 miliona da si otgovaria sama na glupavoto si iziskvane. patka.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ти защо служиш на мафията Бареков + Пеевски *** ***?