САЩ с предупреждение и към Китай

Причината: териториалните претенции на Пекин
31 май 2014 08:05,
173
САЩ с предупреждение и към Китай
Снимка: Reuters

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл предупреди, че САЩ няма да си затварят очите, когато страни като Китай се опитват да ограничават корабоплаването или пренебрегват международните правила и стандарти, предаде Асошиейтед прес.

На годишната конференция по въпросите на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион, известна като "диалога Шангри Ла"( по името на хотел в Сингапур), Хейгъл заяви, че териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море дестабилизират региона и че нерешаването на споровете с другите страни заплашва дългосрочния напредък в Източна Азия.

Шефът на Пентагона повдигна също въпроса за китайския кибершпионаж срещу САЩ по-малко от седмица след като Вашингтон обвини петима китайски офицери в хакерство срещу американски компании с цел кражба на търговски тайни.

Хейгъл използва речта си на конференцията, за да увери азиатско-тихоокеанските страни, че въпреки бюджетните трудности и увеличаването на нуждата от военна помощ в Африка и Европа САЩ остават силно ангажирани към Азия.

АП отбелязва, че страните от Азиатско-тихоокеанския регион поставят под съмнение сериозността на САЩ за т. нар. преориентиране към Азия, особено след като събитията в Украйна и терористичните заплахи в Африка получиха много по-голямо внимание.

"Ребалансирането не е цел, обещание или визия - то е реалност", увери Хейгъл и изброи дълъг списък от стъпки на САЩ в тази посока - увеличаване на войските, корабите и военните ресурси в региона, предоставяне на системи за ПРО на Япония, продажбата на съвременни безпилотни самолети на Южна Корея и разширяването на военното сътрудничество с Австралия, Нова Зеландия и Индия. Той съобщи, че САЩ планират да увеличат чуждестранното военно финансиране с 35 процента и военното обучение с 40 процента до 2016 г.

Призовавайки страните да работят за решаване на споровете си, Хейгъл каза, че САЩ ще продължат сближаването и с Китай въпреки различията им.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
14
 
! Отговори
huk преди 9 години
USA..NA KOLENE! BULGARIYA NAD VSICHKI!
46
1
 
33
 
! Отговори
От село преди 9 години
Война с Китай ? САЩ най-вероятно искат , защото Китай е един от най-големите им кредитори. По-скоро погледът трябва да е към арабските страни износителки на пертол и наложените им американски режими , както и спогодбата "черното злато" да се остойностява само през долара. Най-вероятно ЕАИС ще разклати това.Откачи ли се петрола от долара се очаква невероятка криза и фалит на щатите и недай боже невиждана гражданска война. Каквото повикало такова се обадило !
45
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ли бистрите световната политика смешковци? Та вие вашата *** не може да си сковете а сте тръгналли на хората в канчетата да гледате. Бай *** смешни за нищо не ставате!
44
0
 
0
 
! Отговори
Петър Вучков преди 9 години
Ами сега❓❓❓❓
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента се очертава САЩ и Виетнам да стана съзюници , не се учудвам , така е на всякъде където са стигнали американците за разлика от руснаците
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато в Украйна, Грузия, Египет, Афганистан се прави опит за сваляне на американския режим, лицата участващи в "анти-демократичния" процес са терористи и сепаратисти. Когато "демократични" процеси се случват в Сирия, Либия, Йордания, Косово, Босна същите герои са цитирани като освободители.Питам аз, всички тия терористи ли са или освободители? Ако са терористи, защо такава свободолюбива нация като американската подкрепя терористи? Ако са освободители, защо американците ги репресират?
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
prichinata za tezi preduprejdeniya sa che kitay i rusiya iskat da premahnat dolara kato razplashtatelno sredstvo. hora kato sadam hiusein i kadafi za tazi si rabota platiha s jivota si. problema stava mnogo seriozen zashtoto veche mnogo darjavi ne iskat dolari(toaletna hartiya) sreshtu svoite stoki.
40
3
 
32
 
! Отговори
Пънчо преди 9 години
Тия съвсем изперкаха!Царевицата не прощава!@ Румбо: САЩ са имали социална система?
39
1
 
46
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ще паднат и САЩ,като му дойде времето,ама не е добре!Хубаво щеше да е,ако се превърнеха в нормална държава,една от великите сили и водеща икономика.Да,ама не!Те си държат на световното господство,поддържано вече само с военна сила и печатане на пари.Икономиката върви надолу,социалната система се срива,но разходите за военни цели растат!Защо?Единствения начин да задължаваш всички да ползват долара вече е само силата.Който реши да се откаже-я преврат,я пряка агресия.Ама донякъде ще върви тая!
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ,хиляда пъти ти казвам да не си пънеш гурбетчийския мозък да коментираш неща, които са далече от емигрантското ти ежедневие!
37
2
 
34
 
! Отговори
ЗАпасен преди 9 години
"САЩ планират да увеличат чуждестранното военно финансиране с 35 процента..."---Казано с други думи - трябва да започнат война с някого, няма значение с кого или защо, за да могат да "усвоят" (ВПК на САЩ) тези 35% отгоре ефективно, че нещо напоследък започнаха да им изтъняват джобовете. Нищо не сплотява така, както "общия враг". Преди беше Асан-биль-Гляден, сега ще се номери някой китаец...
36
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ пътуват уверено към бунището на историята, откакто борбата срещу расовата дискриминация влезе в Белия дом!
35
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какъв го дървят САЩ на другата страна на земното кълбо?! Каква работа имат в Украйна, Ирак, Сирия, Русия, Афганистан, Африка, Европа?!
34
6
 
46
 
! Отговори
kreti преди 9 години
Жал ме е за китайците и Руснаците ще вземат да умрат от смях
33
2
 
38
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До стоян петров 28"гнусна работническа класа" ? - Това ли са за теб българите? Я вземи прочети "Пази боже сляпо да прогледа" - може пък да се познаеш в някой от героите...
32
4
 
25
 
! Отговори
7 преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯМай и тебе трябва да те контролира някой психиатър ...
31
5
 
58
 
! Отговори
ужас преди 9 години
Хора САЩ се превръщат в заплаха за човечеството,тази страна трябва да бъде спряна иначе всички ще загинем!
30
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стоян петров: Петров, от начина ти на изразяване нямам усещането, че си аристократ. По-скромно, момчето ми. По повод демокрацията -щатите са били някога най-великата демокрация. Като много скоро след войната за независимост, под лозунга на същата демокрация започват да преследват само парите, а много скоро след началото на процеса започват да го правят на всяка цена. Не знам дали не си платен, но ако не си, не ги слушай, а ги гледай какво правят и мисли. Мисли момче.
29
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На САЩ трябва да им дадат нобелова награда за безсилие
28
3
 
49
 
! Отговори
Денислав преди 9 години
Ще си ги затвори, ще си ги затвори. В Тибет хора и монаси се самозапалват, ама САЩ не може да види. Основният кредитор на САЩ е Китай. Китай има възможността (стига да поиска) да банкрутира САЩ (но явно няма изгода за момента).