Защо големият учен Никола Тесла никога не се е женил

"Стремейки се да стане равна на мъжа, жената всъщност е жертва"
3 юни 2014 19:35, Елка Василева
79
Защо големият учен Никола Тесла никога не се е женил
Паметник на Никола Тесла в родното му село Смилян, днешна Хърватия. Снимка: архив, Reuters

Съвременната жена смята, че успехът в живота е да бъде възможно по равна с мъжа – с тези думи големият учен Никола Тесла /името му се използва за мерната единица за магнитно поле/ обяснява защо никога не се е женил.

През август 1924 г. в ексклузивно интервю за „Галвестън дейли нюз“ Тесла разказва защо никога не е бил женен.

Тогава на 68 години, той казва, че „нежната жена с благ глас, която обожавах, практически е изчезнала. На нейно място дойде жената, която смята, че нейният главен успех в живота е в това да стане възможно по равна на мъжа – чрез дрехите си, гласа и постъпките си, в спорта и постиженията от всякакъв вид“, обобщава гениалният учен причините, поради които е останал неженен.

„Жените“, казва Тесла, „стават по-силни от мъжа – и физически, и умствено. Светът е преживял много трагедии, но според мен най-голямата от всички трагедии е сегашното икономическо положение, при което жените се състезават с мъжете и в много от случаите наистина успяват да заемат мястото им в различни професии и индустрията. Тази нарастваща тенденция при жените да хвърлят сянка върху мъжествеността е знак за пропадането на цивилизацията“, казва Тесла.

Ученият твърди, че „решителното конкуриране на жената с мъжа в деловия свят“, руши едни от най-добрите традиции.

„Практически всички големи постижения на мъжа досега са били вдъхновени от неговата любов и посветеност на жената. Мъжът е бил вдъхновяван за големи неща, защото една жена е вярвала в него, защото е искал да заслужи нейното удивление и уважение. Защото се е борил за нея и постоянно е рискувал живота си“, обяснява позицията си Тесла.

Според него стремежът на жената да стане равна на мъжа означава, че „самата жена е жертва, вместо, както си мисли, е победител. В нейния живот няма удоволствие. Амбициозна е, често над природните си способности, да постигне всичко, което иска. Много често забравя, че не е възможно всички жени да са примадони и филмови звезди“.

Според Тесла „нашата цивилизация ще потъне в състояние, подобно на пчелите, мравките и другите насекоми, където мъжките безпричинно се убиват. В тази матриархална империя ще бъдат наложени женските правила“, предсказва бъдещето ученият.

Френската актриса Сара Бернар, която е била 12 години по-възрастна от Тесла, години наред безуспешно се е опитвала да се сближи с него, пише сръбският вестник „Блиц“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Никола Теслажена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Прав е! Жена, която да не е *** не съм срещал, а мъжете са обвинявани, че са такива.
32
4
 
18
 
! Отговори
До 30 преди 9 години
Ти изпадаш в крайности, без дори да си осмислил написаното по горе! Тесла казва не говори за права, той не поставя жената в по-ниска категория, той не се стреми да я унизи и т.н., той просто не мисли за редно жената да се стреми да води мъжки живот! Мъжа и жената винаги ще са различни. Няма значение какво харесваме или не харесваме ние с теб, важното е какъв ще е резултата от феминизма. Ако жените вече не раждат и гледат деца, а носят панталони какво ще стане с обществото ни?
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърби и хървати са един народ с един език, но с две писмености (кирилица и латиница) и към различни църкви (православна и католическа). Западнярите много обичат да разделят и да владеят. Справка украинци и руснаци. Справка "македонци" и българи. Справка "помаци" и българи...
30
14
 
12
 
! Отговори
тити преди 9 години
Ако една жена не работи,а си ,,гледа семейството,, ,то когато се разведе с мъж си-50 процента от браковете завършват с развод-тя реално ако няма собствено жилище,пак щото не работи,отива буквално на улицата.Агенция ,,Закрила на детето,, автоматично и взема децата,поради липса на условие за отглеждане.Факт.Нали така.Скъпи приятели,ако жената не работи,обществото ни ще загине,а не обраатното.Само човек,който се е сблъсквал с жестоката действителност,му е ясно за кво става въпрос.
29
1
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
До РеспектДа не кажа 1000
28
4
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 9 години
Действително днес всеки може да живее както пожелае и това е чудесно, но не е там проблема! Проблема е че ние като разумни същества би следвало да искаме да живеем възможно най-добре, да изградим възможно най-доброто общество - например ти в какво общество искаш да живееш в демократично или тоталитарно, в общество с нисък или висок морал, в богато и проспериращо или бедно и западащо общество и т.н.? Когато разбиеш семейството, ти разбиваш обществото, то няма основа и деградира.
27
7
 
10
 
! Отговори
Келешите мислят така преди 9 години
До Tulski Но никога няма да признаеш че много добре е знаел какво представляват жените. И заради тези им качества не им е обръщал внимание.
26
3
 
11
 
! Отговори
До 25 преди 9 години
Добре посочи къде бърка Тесла? Какво невярно е казал? И вземи да прочетеш Библията, за да видиш какво пише там по темата.
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 23Е, патриархалното семейство не е забранено, като искаш патриархат, намери си подходяща жена и практикувай вкъщи.
24
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво и да си говорим днес 40% от жените са нацупени кифли, чиято единствена цел в живота е да обикалят молове и да въртят гюбеци в кръчми, барчета и дискотеки, още 40% са високо извисени фригидни кариеристки, които обичат единствено себе си и евентуално котката си и все още се намират 20% нормани жени.
23
7
 
32
 
! Отговори
Даа преди 9 години
Той дори и не е подозирал колко много е бил прав в направеното си заключение... И се оказа напълно вярна поговорката --- гениите са скромни,титаните са самотни...!!
22
12
 
14
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Доста елементарно мислене! 90% от великите умове, големите учени или не са забогатявали, или никога парите не са водеща сила за тях! Самия Тесла умира в мизерия, Алфред Нобел завещава цялото си състояние на науката, Фарадей дори не патентова откритията си и т.н. В едно патриархално общество, семейството е най-голямата ценност, след като обаче се появиха жените с панталоните, патриархално общество беше разбито и логично семейството вече не е основна ценност.
21
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може и просто да е бил гей.
20
4
 
30
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
Ти на колко си? 15? Когато пораснеш ще разбереш, че не всичко е секс, че има доста по-важни неща от него! Въпросната Бернар е била типичната примадона за която говори Тесла - сменила е доста мъже през живота си официално и още толкова неофициално, така че не е много далече от цитирам "проста чалгарка"! Баба ти и ***, животни за разплод ли са "умнико"? Това че жената е преди всичко майка не я прави животно, не я принизява по някакъв начин, напротив най-великото нещо е да създадеш нов живот!
19
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тесла е е гении. И като един истински гении се е досетил, че брака не е нещо добро
18
3
 
33
 
! Отговори
xray преди 9 години
До Анонимен N16Тесла е ненадминат гений. Можеш само да му се поклониш.
17
21
 
10
 
! Отговори
Че кое е направено? преди 9 години
Аз не се сещам за постижение, измислено от любов или са много малко. Основата на всички открития на мъжете е страстта към парите, властта и доминацията над останалите. Тестостерон, какво да го правиш... и не познавам разумна и образована жена, която да разчита само и изцяло на мъжа си да я издържа. Като си вдигне чукалата един ден по по-млада шантонерка, какво правим тогава? Просим, защото сме решили, че няма смисъл да работим и да сме равни на мъжа?
16
5
 
22
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Колко е прав!Матриахатьт ще унищожи света.!Ами да.Така се прькват и триполовите и ще има и четириполови.
15
45
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква мадама му се е сваляла а той да не я иска.Сара Бернар.Наричали са я божествената жена.Дори и на нискокачествена снимка се вижда ,че е била доста сексапилна.Със сигурност достатъчно за да бъде желана от много европейски принцове и монарси.А те няма да си легнат с някоя проста чалгарка.Мадамата е била на ниво.Просто оня най-вероятно е бил импотентен или хомосексуалист.Подходящата жена може да бъде радоста и удоволствието на един мъж в тоя свят.А той е мрънкал що не е животно за разплод..
14
4
 
40
 
! Отговори
нона преди 9 години
Гениален! Светъл, неземен ум!