Обама не може да обедини Запада за обща позиция към Русия

Западната преса коментира европейската визита на US президента
5 юни 2014 09:05,
54
Обама не може да обедини Запада за обща позиция към Русия
Снимка: Reuters

Срещата на американския президент Барак Обама с украинския му колега Петро Порошенко и предупрежденията на Г-7 към Русия за нови санкции, ако напрежението в Украйна не намалее, са водеща тема за чуждите издания.

Срещата на Обама с Порошенко беше първата, откакто Украйна избра нов лидер - избор, който Обама определи като мъдър, отбелязва в. "Гардиън". След тази среща Обама отиде в Брюксел, където заедно с останалите западни лидери от Голямата седморка засвидетелства желанието си успешните президентски избори в Украйна да се използват като основа за уреждане на конфликта между Москва и Киев. Това означа, че макар Обама да продължава да е силно критичен към руския президент Владимир Путин, той ще използва европейската си обиколка, за да постави акцент върху възможността за възобновяване на доверието между Русия и Запада в зависимост от поведението на Москва в Украйна в идните седмици, отбелязва "Гардиън".

За подобна възможност намекна и Меркел. Според западни представители Обама и Меркел са до известна степен окуражени от реакцията на Кремъл към украинските президентски избори, допълва изданието.

Според вестник "Индипендънт" обаче Обама не е променил негативната си позиция към Русия, която вчера обвини в съживяване на мрачните тактики от миналото, за да запази влиянието си над Украйна.

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че и във Варшава по време на срещите си с редица лидери на страни съюзници на САЩ, и в Брюксел през първия ден от срещата на Г-7, Обама така и не успя да постигне онова, което желаеше - единна позиция за Русия.

Лидерите на Великобритания, Франция и Германия си уредиха двустранни срещи с Путин във Франция, което означава, че те не само не искат да обръщат изцяло гръб на руския лидер, за което настоява Обама, но и не одобряват идеята да продължат напред с усилията за изолиране на Кремъл. За пример се посочва френското правителство, което отново повтори, че ще продължи да работи по сделката за продажбата на военни кораби на Москва на стойност 1,6 милиарда долара, както и по плана си да обучава 400 руски моряци във Франция по-късно този месец.

В. "Вашингтон пост" поставя акцента върху речта на Обама във Варшава, която беше ключов момент от европейската му обиколка. В нея Обама обеща САЩ да защитават свободата в Европа и демократичните движения по целия свят. Това обещание идва в момент на дълбоката криза с Украйна. Обама така и не обясни какво ще направи неговата администрация в подкрепа на каузата за защита на свободата и демокрацията по света. А това както е известно е трудно предизвикателство за Вашингтон в момент, в който той се опитва да постигне напредък в други външнополитически области, като борбата с тероризма и и в областта на търговията.

Обещанията на Обама във Варшава дойдоха в момент, в който руският президент Владимир Путин разкритикува остро американския империализъм и подчерта, че най-агресивната политика е американската, обобщава в. "Фигаро".

Докато Обама твърдеше във Варшава, че украинците са наследници на полския синдикат "Солидарност", изиграл водеща роля в демократизацията на Полша, и докато лидерите на Г-7 предупреждаваха Русия с по-сурови санкции, руският президент Владимир Путин обвини Запада за случващото се в Украйна, отбелязва в. "Монд", по повод интервюто на Путин за френските медии Юроп 1 и Те Еф 1.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До писалия по-долу,Не те знам на колко години си и бил ли си изобщо в САЩ, но аз имам брат, който живее там, самият аз съм бил няколко пъти в САЩ и мога да ти кажа следното.Самите американци вече не вярват, че са световна сила N1, те обръщат погледи към Китай, Бразилия и други бързоразвиващи се икономики.Така че не заблуждавай младите хора, Америка не е това, което беше и ще върви още надолу.
18
2
 
41
 
! Отговори
Градския преди 9 години
Такива надежди тоя афроамериканец да върне мира в света , а то всичко било напразно !Янките са си същите агресори както преди!Русия си промени военната стратегия , която сега включва първи ядрен удар , подводниците и със смъртоносния заряд стоят на минута от Ню-Йорк и Вашингтон!Въпреки това тоя дългуч се навира за конфликт с Русия , като куцо пиле към лай....но!Ужас и отврат !
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинти звучиш като един хамериканец не като един българин
16
7
 
53
 
! Отговори
emo преди 9 години
западът е шайка престъпници от които най големия престъпник е сащ.русия е в правото си да се защити от тях защото украйна е руска земя.а обща позиция не могат да имат защото не всеки иска да играе по свирката и за интересите *** негърския *** и държавата му
15
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора,докога ще търпим плевела да ни излага така
14
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама , да се сръвнява с Путин все едно един *** от Столипиново да го сръвняваш с ядрен физик
13
4
 
54
 
! Отговори
детската болница преди 9 години
САЩ са прехвърлили в Европа три бомбардировача Б-52. Този път ще бомбардират детската болница в Славянск с атомни бомби!
12
5
 
76
 
! Отговори
безсилен преди 9 години
Оказва се, че санкционирания Путин носи на болка много повече, от колкото санкциониращият го Обама! Обамата е безсилен пред Путин!
11
4
 
77
 
! Отговори
днес преди 9 години
Има и един който застана твърдо зад Обама това е българския президент.Снощи по новините пак нахули Путин нашето шмекерче.
10
3
 
65
 
! Отговори
ОЦЕОЛА преди 9 години
Много скоро фашингтонската економика ще рухне!на тях им трябва голяма война за да могат да се спасят и само ядрената мощ на Русия ги възпира,за това се опитват да насъскват други страни срещу нея за да я обезсилят.и ако утре настане война и нашите деца започнат да страдат,то за това ще е виновен този папуас и тяхния политически и економически елит
9
4
 
78
 
! Отговори
Мамун Орангутан преди 9 години
Целия свят настроихте срещу себе си. Не разбрахте ли че колкото и кусури да има Русия, никой не ви иска, защото сте сто пъти по-голямо зло???Цирк Добрич, братче!
8
3
 
69
 
! Отговори
всеки момент преди 9 години
Най-голямата опастност за мира и стабилността в Европа представлява фашистката хунта в Украйна! Не Русия, а усилията на Ес, Нато и Сащ, да възродят фашизма в Европа, 70 години след Хитлер, са адската машина, която всеки момент може да избухне и да покрие цяла Европа с кафявата чума!
7
3
 
65
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
*** мислеше, че като прати женското *** да пие чай в Китай и Англия държавите ще си пратят всички армии срещу Путин. Не става само с банани моето момче и акъл трябва.
6
4
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безсилие и предсмъртна агония, това е диагнозата за запада!
5
3
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Лидерите на Великобритания, Франция и Германия си уредиха двустранни срещи с Путин във Франция, което означава, че те не само не искат да обръщат изцяло гръб на руския лидер, за което настоява Обама, но и не одобряват идеята да продължат напред с усилията за изолиране на Кремъл."Как е ***, нещата не се получават така, както ги мислеше, а? :D
4
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая кога слезе от клоните кога иска да вземе одеялото на белите хора?
3
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не мога да разбера тоя няма ли си континет да си седи там ами тръгнал да обединява страните от западна Европа , по -скоро да разединява страните от цяла Европа ,защото го е страх от обединение
2
0
 
65
 
! Отговори
аз съм българче преди 9 години
"обвини в съживяване на мрачните тактики от миналото, за да запази влиянието си над Украйна."Е, друго са си "светлите" тактики от настоящето, ползвани от янките- платена "революция", сваляне на правителството (ако не стане, тогава санкции и военни удари над държавата) и при всички положения- марионетно правителство, надупено към САЩ. То собствения му народ смята Путин за по-силен лидер от Обама, а той тръгнал да ми обединява Запада, ще се пукна от смях.
1
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и от кого ще ме пази ченьото , звучи ми като охранителите от ВИС и и СИКС навремето - ЩЕ ТЕ ОХРАНАВАМЕ