ЕК може да подкрепи "Южен поток", заяви Йотингер

Това ще е възможно, ако бъдат отстранени нарушенията
Обновена: 16 юни 2014 15:33 | 16 юни 2014 15:30, Елка Василева
185
ЕК може да подкрепи "Южен поток", заяви Йотингер
Гюнтер Йотингер. Снимка: Reuters

Европейската комисия може да подкрепи руския проект за газопровод „Южен поток“, заяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Още по темата

"Към този момент този проект нарушава европейското законодателство, но (ако бъдат отстранени нарушенията) аз мога да подкрепя този проект“, изтъкна Йотингер.

Аргументите за законността на газопровода „Южен поток“, който се изгражда от Газпром за доставяне на газ директно за Европа, заобикаляйки Украйна, усложниха трудните преговори за цените на руския газ за Украйна, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Преговорите между ЕС и Русия за „Южен поток“ ще бъдат възобновени при първа възможност, заяви пред ИТАР-ТАСС еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Ще направим това, когато има време. Сега сме заети с Украйна, но при следваща възможност ще обсъдим това с Новак (руския министър на енергетиката)", изтъкна Йотингер. По думите му отначало Европейската комисия възнамерява "да сондира мнение с руската страна какво намерение има по отношение на иска в Световната търговска организация (СТО)" срещу третия енергиен пакет на ЕС.

Европейската комисия откри на 4 юни наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС в споразуменията за проекта "Южен поток".

Премиерът Пламен Орешарски заяви на 8 юни, че е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на газопровода „Южен поток“ в страната, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията.

Ден по-късно министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че "Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран, посочи министърът.

На 13 юни стана ясно, че преговорите между Европейската комисия и Русия за строежа на газопровода "Южен поток" са спрени. Това беше потвърдено от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Позицията на ЕК, подкрепена и от държавите от ЕС, е че трябва да се спази действащото общностно законодателство. Това законодателство важи за всяка енергийна инфраструктура, както и за доставчиците. На първо място този въпрос е свързан със законодателството за конкуренцията, а също и за околната среда и обществените поръчки, поясни Йотингер.

На пресконференция във Виена днес Йотингер посочи още, че Украйна възнамерява да изпълни транзитните си задължения за доставка на газ за Европейския съюз и че е уверен, че Русия ще изпълни своите газови ангажименти към ЕС, след като по-рано днес Газпром обяви, че въвежда режим на авансово плащане за Нафтогаз Украйна.

Йотингер отбеляза обаче, че ЕС може да има проблем, ако не напълни газовите си хранилища и призова Русия да преразгледа компромисното предложение на ЕС, евентуално с малки корекции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
27
 
! Отговори
Достоен отговор преди 9 години
След като Европейскя съюз спира икономиката на страна членка на този Евросъюз, заради икономическите интереси на страна нечленка на този Евросъюз, то страната членка няма работа в този Евросъюз и трябва обезателно да напусне или най-малкото да заяви напускането си. Поведението на Евросъюза е незачитане на правата на страната членка, като членка на Евросъюза. Това трябваше да заяви Орешарски, а не да приема безпрекословно условията. Само че няма кой да го направи, всички партии са ***.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние БЪЛГАРИТЕ сме за "Южен поток", а не за "Паток" !
48
1
 
10
 
! Отговори
до СРАНДЖАТА преди 9 години
"МНОГО ЩЕ Е ИНТЕРЕСНО ДА СЕ ГЛЕДА СРЕЩАТА МЕЖДУ АМЕРИКАНСКИ КОМАНДОСИ И ТУКАШНИ ЧЕРВЕНИ МУТРИ."Сранджа, казах ти да си пиеш хапчетата навреме, виж сега докъде го докара да се излагаш по форумите.
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, мисля,че това вече е прекалено. Ако се отстранят нарушенията, които всъщност не са констатирани. Насрахте ли се ? Сега ще давате заден, но не само Йотингер и ЕК трябва да дават отговори. Отговори трябва да дават и Гербаджиите, които поискаха и наложиха спирането на тръбата. Ако не ми вярвате,четет днешното интервю на Банкянския ***, как сам се хвали,че са направили всичко това. Съд за родоотстъпниците!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало Джи-вритата да не ви се поиска да продадете находището Хан Аспарух на някакъв си Барух,хайде,хайде,продавахте откак ни спряхте ***-Алпина,значи има още още много щом се сбихте,хайде връщайте всичко що сте крали без да се въртите вокруг да около находището.
45
1
 
17
 
! Отговори
Южен Паток преди 9 години
Недей така, бе, Гюнтер. Кажи си истината, а тя е много простичка: Украйна се опитва да изнудва Русия, което обаче няма да мине и от днес кранчето беше спряно. ЕС не може да остане без руски газ и остава единствена алтернатива "Южен поток". Всичко е само пари и интереси, останалото са фалшиви приказки за принципи и имагинерна справедливост.
44
5
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До СТРАНДЖАТАИ аз си пазя партийната книжка и кофа с червена боя, за всеки случай.Може пак да трябва да се пребоядисвам.
43
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 9 години
Западните тикви ще поумнеят накрая. А къде са янките, дето щяха да помагат с техния shit-ов газ?
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***. И то анонимен. Тези хора наистина ли нямат на представа каква сила стои срещу тях. Това е Русия.
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
7. "Украйна призна: Ние поискахме ЕК да спре Южен поток. Проектът противоречи на интересите на страната."
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1."интереси да придобият дял в украинската газова мрежа имат европейски и американски компании.Реализацията на Южен поток обаче ще сведе стойността на активите на газовата мрежа на Украйна до нула"2."Яценюк призова ЕС да блокира "Южен поток""3."По думите на Барозу, енергийната сигурност на Украйна е приоритет."4."Трима американски сенатори идват в България"5."Орешарски спря Южен поток след среща с Маккейн"6 "EK поздрави Орешарски за спирането на "Потока""7."Украйна призна: Ние поиск
39
0
 
14
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
До СТРАНДЖАТАТи искрено вярваш в Капитан Америка , Батман и чичко Рудолф а?
38
0
 
14
 
! Отговори
макето преди 9 години
южен поток се спира щот накърнява интересите на уса-то а не поради нарушено законодателство от наша страна тва требе да е ясно на сите(уса-то приватизира газопровода на Украйна и ако нема газ по него нема и мъни) после ако ес одобри проекта влиза в друг сериозен конфликт и так далее омагиосан кръг Милер го каза неколко пъти на пресконференцията
37
4
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До 89г бях с партийна кжика, но дойде демокрацията и сега съм с жълта.
36
0
 
15
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
А така !!!Сега да не го питате този къде беше когато скоростно заобиколиха Украйна и Полша за да получава Германия най-евтината газ директно от Путин ? Ние сега сме за втория аршин щото трябва да пълним гушата на финансовите пънкари който ще придобият Нафтогаз , за това ако обичате не се обаждайте!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече няма да се поствам като пирин - трият ме . Да живее Странджата.
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ахахахах тоя Странджата е 1 и същ многоников психопат.Който води монолози с някакви въображаеми другари и комунисти.
33
1
 
13
 
! Отговори
ДО 51 преди 9 години
Ние затова сме комунисти, бе, Странджа - ще водим партизанска война, не си ли чек за нас ?
32
2
 
28
 
! Отговори
до СРАНДЖАТА преди 9 години
Унищожиха Киев, Украйна се разпада като държава, а той ми приказва, че унищожили "рубладжиите"... като искаш да живееш в такъв "рай", си стягай багажа за Украйна.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всеки си има цена