Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ

Газ за Украйна няма: Плащането е нула, съответно – нула
Обновена: 16 юни 2014 10:49 | 16 юни 2014 10:49, Елка Василева
149
Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ
Снимка: архив, Reuters

Газпром съобщи, че е уведомил Европейската комисия за възможни прекъсвания на транзита на газ поради преминаването на Украйна към режим на авансово плащане.

"ЕК е уведомена за възможни прекъсвания на газа, в случай че Нафтогаз Украйна неправомерно отклонява газ от транзитните потоци", се казва в съобщението на руския газов гигант.

Още по темата
Руският газ за европейските потребители се доставя в пълен обем, посочи пред телевизия Россия 24 говорителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточни, че обемите газ, предназначени за Европа, постъпват в пълно съответствие с договорите. Нафтогаз е длъжен да осигури непрекъснатите им доставки до предавателните пунктове, допълни говорителят.

Газпром заявява, че вече е предприел и ще предприема в бъдеще максимално възможни усилия, насочени към предотвратяване на потенциални прекъсвания на транзита на газ за европейските потребители, пише БТА.

До този момент Нафтогаз не е превел средства на Газпром за газовия си дълг. Нафтогаз ще получава газ при платени обеми. "Плащането е нула, съответно – нула", заяви Сергей Куприянов.

Междувременно стана известно, че Газпром е сезирал арбитражния съд в Стокхолм за газовия дълг на Украйна на стойност 4,5 милиарда долара, съобщи руската газова компания, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
13
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До СТРАНДЖАТА 34Дори няма да ти сложа минус - толкова явни са глупостите ти.
26
2
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
ОСТАВЯМ ВИ ЗА МАЛКО, Г-ЖА РИЙС ТОКУ ЩО МИ ЗВЪННА ДА МИНА ПРЕЗ ПОСОЛСТВОТО ДА СИ ПРИБЕРА ХОНОРАРА. ОБЕЩАЛИ СА МИ СЪЩО ТАКА И СОЛИДЕН ПРОЦЕНТ, В СЛУЧАЙ, ЧЕ СЕ ПРОВАЛИ РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК.
25
1
 
17
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До СТРАНДЖАТА Така ли??? Аз пък си мислех,че сме бананова република,без бананите,благодарение на платени ку*ви като тебе .
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо страни членки на ЕС трябва да не получават газ заради Украйна????Ами като не искат да плащат и отклоняват газ,да се построи друг газопровод който да заобикаля Украйна.Какво ги интересува тези страни,че на Украйна(САЩ) това не им е изгодно????Значи Северен поток за Германия и Франция може,но Южен поток не,щото ще обслужва малките държави в ЕС???!!!Я да си ********,защото за какво ни е ЕС, ако ЕК ще продължава да действа само и единственно в интерес на Украйна,Германия и Франция.
23
1
 
30
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
"И като го спрат, ще го построи Турция и пак ще стигне до другия край на Европа, турците ще намажат, а нашите анти-южен поток ***, ще се радват на собствената си простотия."Много точно казано приятел. А примерът от близкото минало е Син поток който мина през Турция, защото ония *** Костов и той се бореше срещу "имперска" Русия. Вземи единия та удари другия все има за какво.
22
4
 
29
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАПрощаваме ти, защото явно не знаеш какви глупости ръсиш. НАй-добрата социална защита в омента е в Европа, за разлика от САЩ, където правата на работниците са орязани до минимум. Защо мислиш, че има толкова синдикати в САЩ? За забавление? Това, което не разбираш е, че с подготвяното споразумение между ЕС и САЩ искат да премахнат регулациите т.е. защитата на труда в Стария континент. Ако това се случи, е тогава ще видиш колко "социални" са твоите "другарчета" в САЩ.
21
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПИРАЙ ТОЯ "ЮЖЕН ПОТОК"!!!СПИРАЙ РУСКИТЕ РУШВЕТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ПОРЪЧВАТ "ВЗАИМНО" ЗА УБИВАНЕ ...КАТО Д.ПЕЕВСКИ И Ц.ВАСИЛЕВ!СПИРАЙ ПАРИТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ ГАДОВЕ---САМО ТАКА ЩЕ СПАСИМ БЪЛГАРИЯ!ВЕЧЕ НЯМАТ ПАРИ--СЪБИРАТ ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ...ЗА ДА ИЗПЛАЩАТ ПЕНСИИТЕ!!
20
2
 
18
 
! Отговори
до СРАНДЖАТА преди 9 години
"АМИ ДРУГАРЮ, АКО НЕ СА ЕС И САЩ ДА ВЪВЕДАТ СОЦИАЛЕН СТАНДАРТ КОЙ ДА ГО ВЪВЕДЕ?"За африканския стандарт ли говориш? Спокойно, след като закрием атомните си реактори и отрежем газовите проекти, скоро наистина ще живееш като в Африка. Те затова явно африканците идват у нас, заедно с бежанците.
19
11
 
4
 
! Отговори
VDCH преди 9 години
Пишете, че трябвало ЮП да се ускорява. Ама да се ускори нещо, то трябва да се движи. А такова животно Южен поток па нема. Има т. нар. Южен коридор, който да праща газ до Краснодар. Останалото е международен комунистически блъф.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАВярваш ли си на всичко, което пишеш?
17
1
 
24
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Анонимен 20Не се знае. Зимата ей-сега ще дойде и ако се случи да е студена - а тя вероятно ще е - друга песен ще запеят от ЕС. Без осветление може, но без топло - не. Ще видим тогава кое е по-скъпо за Стара Европа - новите евроукраинци, интересите на САЩ, или собственото благополучие. Очертава се интересен конфликт - САЩ с мераците да сложат ръка на транзита през Украйна, срещу Европа с желание за сигурност на доставките на руски газ.
16
1
 
32
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
И като го спрат, ще го построи Турция и пак ще стигне до другия край на Европа, турците ще намажат, а нашите анти-южен поток ***, ще се радват на собствената си простотия.
15
1
 
32
 
! Отговори
циганин преди 9 години
Газпром каза че изпълнява задълженията си по договора за доставка на газ на своите европейски партньори , а ако ТЕнедополучават газ то трябва да си я търсят от Украйна . А България е зависима от украйнските търби то ако не постъпва газ у нас то политиците да вземат "газови бутилки " и да отидат в американското посолство за газ .)
14
4
 
21
 
! Отговори
до СРАНДЖАТА преди 9 години
Ама "другарю", ЕК и САЩ реално въвеждат соц стандарта, за който говориш.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Газ за Украйна няма: Плащането е нула, съответно нула--------hahahaЕй така трябва да се отговаря на дупетат като си взема заплатата - ти си свършил работа която може да се оцени на НУЛА - съответно получаваш - НУЛА
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди минути излезе горещата новина--Европейският Парламент се е обърнал към Газпром с молбата да не спират газта.Европа щяла да даде пари на Украйна- 10 милиарда долара да си плати.А сега познайте откъде ще вземат парите--пак ще "затягаме коланите" и ще има още санкции за "европейците"--демек за нас.....пак ще скочат цените......и пак ние ще плащаме чужди сметки--този път на Украйна и САЩ.....
11
1
 
32
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Анонимен 7Какъв рекет те гони теб, бе? Някой насила да те кара да купуваш газ??? Ако цената ти се вижда скъпа - ами не купувай!
10
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май ЕС ще трябва да ускорят строежа на Южен поток, защото иначе няма да има газ за Южна Европа.
9
1
 
46
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До И какво станаНе само ЕС, а НИЕ трябва да рпемислим какви ще са следващите ни действия. Украинския посланик си призна, че те са настоявали ЮП да бъде спрян. "Вълкът кожата си мени, нрава - не". Украйна не може без газ. Сега за пореден път ще започнат да крадат газ от предназначения за Европа. И ние пак няма да имаме .Ако ЮП бе факт, нищо такова не би било възможно. Е, какво ще направим ние сега - това е главния въпрос за нас. Или пак ще се оставим да ни пре.бат - по "партньорски"?
8
1
 
41
 
! Отговори
от Германия преди 9 години
Благодаря ти чичо Сам.....че заради твойте интриги ще ядем дървото......