Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ

Газ за Украйна няма: Плащането е нула, съответно – нула
Обновена: 16 юни 2014 10:49 | 16 юни 2014 10:49, Елка Василева
149
Газпром е уведомил ЕК за възможни прекъсвания на транзита на газ
Снимка: архив, Reuters

Газпром съобщи, че е уведомил Европейската комисия за възможни прекъсвания на транзита на газ поради преминаването на Украйна към режим на авансово плащане.

"ЕК е уведомена за възможни прекъсвания на газа, в случай че Нафтогаз Украйна неправомерно отклонява газ от транзитните потоци", се казва в съобщението на руския газов гигант.

Още по темата
Руският газ за европейските потребители се доставя в пълен обем, посочи пред телевизия Россия 24 говорителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточни, че обемите газ, предназначени за Европа, постъпват в пълно съответствие с договорите. Нафтогаз е длъжен да осигури непрекъснатите им доставки до предавателните пунктове, допълни говорителят.

Газпром заявява, че вече е предприел и ще предприема в бъдеще максимално възможни усилия, насочени към предотвратяване на потенциални прекъсвания на транзита на газ за европейските потребители, пише БТА.

До този момент Нафтогаз не е превел средства на Газпром за газовия си дълг. Нафтогаз ще получава газ при платени обеми. "Плащането е нула, съответно – нула", заяви Сергей Куприянов.

Междувременно стана известно, че Газпром е сезирал арбитражния съд в Стокхолм за газовия дълг на Украйна на стойност 4,5 милиарда долара, съобщи руската газова компания, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
36
 
! Отговори
НА БАЙДЕН СИНЧЕТО преди 9 години
се нагласи да става шеф в американската фирма, готвеща се да лапне тръбата през УКРАЙНА, строена по време на СССР с парите на 300 млн съветски граждани, струваща десетки млилиарди долари и пълна с РУСКА ГАЗ. САМО ЧЕ НАЕСЕН ИЛИ ТРЪБАТА ЩЕ Е ПРАЗНА, ИЛИ РУСНАЦИТЕ ЩЕ СА В КИЕВДАНО ДА ВТОРОТО, че иначе ще стоим на студено след няколко месеца
46
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето защо ни е нужен Южен Поток, кой сега е зависим от Русия, Украйна, САЩ, и неевропейските капризи на ЕК?
45
0
 
23
 
! Отговори
макето преди 9 години
май свърши песничката печаташ шума получаваш материални услуги хи хи хи нали така другариесенеска ке гласувам за комунистите ама истинските
44
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Милер, спрете газта за 2 месеца. След това ни ЕК, ни американските лакеи във форума ще говорят за спиране на Южен поток.
43
2
 
8
 
! Отговори
vdch преди 9 години
До Ст.анджата и сиеПрочетете интервюто на инж. Валери Симеонов "Южен Поток никога няма да стане" и ще видите, че да говорите за провал на ЮП е все едно да говорите за провала тази вечер на Бербатов срещи Германия. Всъщност не е нужно да си инженер, за да разбереш, че това е технически невъзможно. Друг е въпроса защо от запад също се правя на интересни и не го казват
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че е форумния клоун СТРАНДЖАТА, да ни забавлява с неадекватните си тъпизми.
41
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как сте рубладжии?
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идва култовата дата 22.06.
39
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние така и така плащаме газ по цени над международните, така че ни е все едно откъде ще внасяме.
38
3
 
30
 
! Отговори
до СРАНДЖАТА преди 9 години
Винаги съм намирал за смешни, пъпчиви еврогейчета като тебе, дето борят комунизма 30 години след края му.
37
2
 
22
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
"C сегодняшнего дня, 16 июня, в России вступает в силу запрет импорт картофеля из Украины. Об этом сообщает Россельхознадзор."А утре като спрат салото и горелката...
36
2
 
32
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Освен спирането на газа,иска за над 4 млрд долара,то Русия е забранила вноса на украински картофи А това е само началото После ще забранят второ и трето. А Украйна,никой няма да им ги вземе тия картофи . Малко по-малко ,Украйна е преебавана икономически Наистина зимата ще е много весела там. А да,забравих.Имат запаси от газ до есента
35
5
 
26
 
! Отговори
варненец преди 9 години
българия трябва час по скоро да поиска излизане от нато и ес.само така ще спасим крехкото си политическо и икономическо здраве.
34
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отдавна предупреждавах, че проекта "Южен Поток" е оръжие. Оръжие, което убива и разорява страни.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е в бизнеса - фалираш когато нямаш клиенти.
32
0
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
Срамът е и за общество, което позволява не просто да държи на власт циничен към хората и корумпиран политически елит, а и позволява подобно отношение към себе от страна на държави, мислени доскоро като идеал за демокрация!
31
0
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Анонимен 42Комунизъм има и той в момента съществува на практика. Само че трябва да погледнете малко по-далеч от носовете си, за да го видите. А той не е толкова далеч, колкото може да предположите.
30
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските политици са национални предатели!!!!За пореден път го доказа Б.Борисов с едноседмичния си инструктаж от Бзежински и Сие в САЩ."България изглеждала отвратително отстрани"-и това го казва човек,който беше министър-председател на точно тази "отвратителна" държава 4 години.Ние спираме Южен поток заради САЩ,но Германия и Франция Северен поток НЕ!!!!*** европейските демократични атлантически ценности!!!!!!
29
3
 
31
 
! Отговори
Народен преди 9 години
Така е бизнеса - няма ли пари, няма стока ! Русия отдавна трябваше да спре газта, но Путин беше толкова туткав и нерешителен, че цял свят започна да му подиграва. Нека сега нашите родни американски *** да говорят против необходимостта от Южен поток ! САЩ с всички средства се стремят да унищожат ЕС, като турят ръка на тръбите през Украйна и ни насилят към шистовия газ. Гласувайте за лакеите на САЩ - ГЕРБ, СДС, Деформаторите !
28
21
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Европa дa зaбрaни нa русия дa продaвa *** си нa Европейскa земя!!! Никaкви преговори! Укрaйнa е нaшa земя!