Путин: САЩ се опитват да провалят "Южен поток"

Фишер защити австрийското участие в проекта
Обновена: 25 юни 2014 08:27 | 25 юни 2014 08:27,
123
Путин: САЩ се опитват да провалят "Южен поток"
Снимка: БТА

Съединените щати се опитват да провалят проекта за газопровод "Южен поток", който заобикаля Украйна, за да достави газ на Европа. Това заяви вчера руският президент Владимир Путин на пресконференция във Виена след разговори с австрийския си колега Хайнц Фишер, предаде Асошиейтед прес.

На въпрос за американските критики срещу проекта Путин отговори, че "нашите американски приятели ... искат самите те да доставят газ на европейския пазар". "Те правят всичко, за да провалят този контракт. Тук няма нищо необичайно. Това е обикновена конкурентна война и в нея се използват и политически средства", заяви руският президент.

Още по темата
По-рано вчера ръководителя на Газпром Алексей Милер и главният изпълнителен директор на OMV Герхард Ройс подписаха във Виена споразумение за изграждане на разклонение на "Южен поток" до Австрия - твърд защитник на проекта, оспорван от Европейската комисия.

По този повод Путин заяви, че проектът "Южен поток" е целесъобразен и разумен. "Ако някой подлага
Австрия на критика заради нашето участие в този проект, тогава трябва да се винят и Унгария, и България, и Сърбия, както и други европейски компании, които участват в проекта", заяви Путин, цитиран в официалния сайт на президента на РФ.

"Тази философия, че страни членки на НАТО - България и Унгария, могат да участват в проекта "Южен поток", а Австрия не може, макар че от общо 1500 км 50 км ще минават през австрийската територия - тази философия ние в Австрия не споделяме. Това е мнението на австрийското правителството, това е моето лично мнение", каза руският президент.

Хайнц Фишер се съгласи с думите на руския си колега. "Никой не може да ми обясни и аз съответно не мога да обясня на австрийското население, защото един газопровод, който пресича държави от НАТО и ЕС, не може да бъде построен на австрийска територия. Петдесет километра са някъде два процента от дължината му. Това е факт", отбеляза австрийският президент.

"Южен поток", разбира се, се прави с условието, че ще бъдат спазени правните основи на Европейския съюз. Но това касае всички участници в проекта, не само Австрия", добави Фишер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
ХХ Л преди 9 години
До Анонимен 102Ако си мислиш, че ги разбираш нещата - аз ще ти кажа, че хич не си в час !
89
0
 
0
 
! Отговори
ХХ Л преди 9 години
До Анонимен 107Върни се и прочети повече книжки преди да се изказваш толкова глупаво !
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На прошлой неделе, 26 июня, ОАО Газпром публично объявило о своем желании разморозить тарифы на газ для российских потребителей (то есть попросту их поднять) в связи с тем, что газовому концерну нужны средства для строительства газопровода Сила Сибири, который должен обеспечить обслуживание нового, российско-китайского газового контракта. Об этом заявил начальник финансово-экономического департамента Газпрома Андрей Круглов
87
3
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ю.Поток е полезен за България и Европа-факт!И вреден за САЩ.Както и добива на шистовия газ е вреден за природата!Съвсем друг е въпросът за корупцията при тия сделки-тя си е традиция у нас,само посоките са различни-на Изток или на Запад.
86
2
 
1
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--95 ;Трябва да вземем пример от Китай. 10 г. протака и спечели $230.
85
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--93; Украйна почва да произвежда ГАЗ и ще го изнася за ЕС, така че Южен поток става излишен.
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 123Primera za tova koeto ostaviat firmi kato Chevron mojem da go vidim v amazonia v Ecvador. 2 miliona hektara otroveni ... izpolzvali sa 70 miliona litra toxini ...
83
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
до 100Фракинга е много вреден за Добруджански район. Той е много добре геоложки проучен с дълбоки сондажи. В дълбочина се намира Добруджански въглищен басейн, но пластовете му са силно накъсани вследствие многото разломи в района. Едно нагнетяване би разпространило отровите по разломите до водоносните пластове и би отровило както водата, така и почвата на повърхността. Проучване, каквото иска Шеврон не е нужно, те направо ще ни отровят. Така че пробата ще е фатална.
82
2
 
13
 
! Отговори
тупан преди 9 години
До АнонименАМи като е 100$ що досега не са ни предложили бе *** безродна....ами ни набутаха Мариците да им изкупуваме тока на преференциално високи цени...Чудно ми е кой ражда такива *** като тебе...и как още ходиш на два крака....скимтящо и квичащо недоразумение!
81
2
 
10
 
! Отговори
До 102 преди 9 години
Отворко , и си *** и си незнаещ, и си некомпетентен .Докарай американски газ по 100 $ до границата на Бг и ще ти дам тиквен медал. Защо никой , НИКОЙ в Европа не купува американски газ по 100 $, а се дупи на Путин с неговите тръби, бе? ПП Просташкият ми тон е взаимстван от теб.
80
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДО 91Аз НЕ искам да се дупчи Добруджа, докато има евтин руски газ!------ти не си в ред бе ***, евтин руски газ ????американския газ е $100 за 1000 кубика, руския $500вие не си знаете интереса бе тюфлеци прости, пак ва излъгаха с тоя южен поток който няма да се прави и алчната *** ще прилапа парите от неустойки.американския газ е най-евтиния в света
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗа линковете.Не съм професионален форумец, просто днес има малко време за губене , не знаех:)Сега разбрах. Тнкс
78
2
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
САЩ се опитват да провалят Русия бе Путин.
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
94 Не си запознат . Цената на газа за България е 390$. Беше 480. Вярно, за братска Германия е 320, но Германия сама си инвестира в тръбите на Северен поток. И нали се сещаш кога Германия ще се съгласи на Единен Европейски Енергиен Пакет - точно никога. Полета съм виждал само на снимки, но фактът, че такъв газ се добива само в редконаселени райони не можеш да оспориш. Пуснах линкове, но *** ,по неизвестна за мен причина ги изтри.
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна каза, че тя е поискала от ЕС да спре Южен поток, за да взема тя транзитните такси. Тук има хора , които защитават Украинските интереси, а не българските.
75
0
 
9
 
! Отговори
ДО 91 преди 9 години
Аз съм само 90. Колегата 89 е друг. Не искам да се заяждаме на дребно. Попитах те коректно - виждал ли си на снимки полетата за добив на шистов газ в САЩ ? Знаеш ли, че Полша се засили да добива , но се отказа. И друго - шистовият газ далече не е евтин като себестойност. Ето ти един линк, прочети и после може да кажеш , че това е руска пропаганда.Нямам против.Аз НЕ искам да се дупчи Добруджа, докато има евтин руски газ!
74
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
89-90 защото си един и същ ,а *** стой си така бе викай срещу американците и шиствия глас и си стой гладен , Европа през това време ще напредва а ти сис той в блатото , докато ревехе срещу фракинга Шатите изместиха Русия от първото място по добив на газ а Саудитска арабия по добив на петрол , вие си ревете бе продължавайте все така и не се оплаквайте .
73
1
 
9
 
! Отговори
ДО 88 преди 9 години
88, ти виждал ли си /на снимки/ полетата за добив на шистов газ в САЩ - това са полупустинни обезлюдени и изоставени райони. Няма добив на шистов газ в гъсто населени такива. Даже може да се замислиш защо има военни действия в източна Украйна ...там Шел трябваше да дупчи, но много руснаци бее...
72
0
 
4
 
! Отговори
до 88 преди 9 години
До АнонименДоста наивен и детски коментар....а за облъчването--то се вижда----НПО тата НЕ прощават.Бъди здрав и МНОГО повече се учи.
71
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
87 Естетвено че е най-добрия вариант аз не съм облъчен от Газпром и няма да чакам цяла Европа да започне да прилага този метод за да кажа че става, запомни го добре и след 5 години кажи пак същото ако искаш .