Путин: САЩ се опитват да провалят "Южен поток"

Фишер защити австрийското участие в проекта
Обновена: 25 юни 2014 08:27 | 25 юни 2014 08:27,
123
Путин: САЩ се опитват да провалят "Южен поток"
Снимка: БТА

Съединените щати се опитват да провалят проекта за газопровод "Южен поток", който заобикаля Украйна, за да достави газ на Европа. Това заяви вчера руският президент Владимир Путин на пресконференция във Виена след разговори с австрийския си колега Хайнц Фишер, предаде Асошиейтед прес.

На въпрос за американските критики срещу проекта Путин отговори, че "нашите американски приятели ... искат самите те да доставят газ на европейския пазар". "Те правят всичко, за да провалят този контракт. Тук няма нищо необичайно. Това е обикновена конкурентна война и в нея се използват и политически средства", заяви руският президент.

Още по темата
По-рано вчера ръководителя на Газпром Алексей Милер и главният изпълнителен директор на OMV Герхард Ройс подписаха във Виена споразумение за изграждане на разклонение на "Южен поток" до Австрия - твърд защитник на проекта, оспорван от Европейската комисия.

По този повод Путин заяви, че проектът "Южен поток" е целесъобразен и разумен. "Ако някой подлага
Австрия на критика заради нашето участие в този проект, тогава трябва да се винят и Унгария, и България, и Сърбия, както и други европейски компании, които участват в проекта", заяви Путин, цитиран в официалния сайт на президента на РФ.

"Тази философия, че страни членки на НАТО - България и Унгария, могат да участват в проекта "Южен поток", а Австрия не може, макар че от общо 1500 км 50 км ще минават през австрийската територия - тази философия ние в Австрия не споделяме. Това е мнението на австрийското правителството, това е моето лично мнение", каза руският президент.

Хайнц Фишер се съгласи с думите на руския си колега. "Никой не може да ми обясни и аз съответно не мога да обясня на австрийското население, защото един газопровод, който пресича държави от НАТО и ЕС, не може да бъде построен на австрийска територия. Петдесет километра са някъде два процента от дължината му. Това е факт", отбеляза австрийският президент.

"Южен поток", разбира се, се прави с условието, че ще бъдат спазени правните основи на Европейския съюз. Но това касае всички участници в проекта, не само Австрия", добави Фишер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е казал истината,и това го знае цял свят.Не защитавам никой,но в случая руснаците са прави.Само не разбирам тези тук-бранника,василев и липстващия в момента любимец на всички одисейчо....дали наистина получават пари за глупостите си тук,,,,или са откровенно толкова "умнички".Трети вариант няма.
29
17
 
6
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Южен поток няма никакво значение за България. Едно ДДС ще влезне сега и след 22 години евентуално може би някакви такси. Така, че руските к****** да свалят децибелите. Запомнете, големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки!
28
4
 
2
 
! Отговори
България преди 9 години
youtube/watch?v=S6wq1av-lBcЕто ви линк.Гледайте и дано нещо ви влезе в главите.
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка е Балон - софтуерен и финансов.
26
3
 
22
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Не зная защо , но нашите медии позабравиха или им забраниха темата за искането на Германия към САЩ да им се върне ЗЛАТОТО в размер на 357 тона (цифрата е приблизителна ) в началото на 2013 и за 1 година са получили само 5 тона от САЩ-върнато в Германия !Те дори (американците ) не пускат германците в "мазето" - германците да хвърлят едно око -там ли е -не е ли там това злато -а им казват там и не се безпокойте . Е как немците няма да са против Южен поток ? Те са зависими от АМЕРИКАНЦИТЕ .
25
2
 
24
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До БрaнникТи сам доказваш, че икономическият интерес на САЩ е застрашен, ако Европа засили връзките си с Русия. А действията на САЩ в момента, в крайна сметка, представляват нелоялна конкуренция, нали?...Аз нямам нищо против стокообмена САЩ-Европа да продължи. Аз харесвам качеството на много американски стоки. Но не харесвам външната им политика на колонизатори. А и предпочитам да има "диверсификация" в стоките - има много качествени руски стоки и искам да имам избор. Нали това е демокрация..
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Брaнник"СТОКООБМЕНA СAЩ- ЕВРОПA"Айде кажи ми какво внася САЩ в Европа като си толкова образован? Да го направя по - лесно за тебе, айде кажи ми една американска стока която твойте приятели внасят в Бг?
23
4
 
3
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
38 Aмa много неприятно ще се изненaдaш съвсем скоро, Aтинa зaвърши терминaлa, a от тaм конекторa ще не ще Бългaрия ще го построи!
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да направим Соросидна комсомолска бригада до Америка и обратно с Кофи за Газ.
21
2
 
9
 
! Отговори
От село преди 9 години
До Анонимен 34този процес е започнал вече - нарича се Евразийски съюз , въпрос на време е ЕС да бъде заменен.
20
15
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Икономикaтa нa СAЩ върви нaдолу ДРУГ ПЪТ! Aмерикa е нaй- големия производител нa гaз, товa НЕ Е ЛИ ФAКТ? ФAКТ Е! И в моментa ИКОНОМИКAТA ИМ РAСТЕ, ОТНОВО ФAКТ! руaндa, упс росия " рaсте" кaто нaпикaно мушкaто, бaси " рaстежa" рублятa ойде нa мaйнaтa си от януaри нaсaм, нищо НЕ ПРОИЗВЕЖДAТ, сaмо копaт *** и гaз, товa е мaдaфa рaшa! Я вижте кaкъв е СТОКООБМЕНA СAЩ- ЕВРОПA БРЕ дудуци!
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам Русия да стане член на ЕС, да изгоним НАТО и да сложим Руска армия да ни предпазва от САЩ. Така поне ще имаме осигурени ефтини суровини, силна индустрия (Германия), прекарват се закони за защита на децата срещу гейско образование. Комбинирано с равитието на Китай на изток и ще бъдем в свободен свят, не повече войни и палежи на мирни държави, знайте от кой. Това е пътя към свободата. Ан и всички бг политици у пандиза до живот.
18
0
 
0
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
до 12 -*** Балкански Нямало е технология-ДА , но е имало студена война . ( НЯМА ДА ТИ ОБЯСНЯВАМ що е то и има ли почва в отношенията между САЩиСССР) .Умен мъж си =сещаш се .)
17
2
 
30
 
! Отговори
Я стига преди 9 години
Тук някои индивиди пишат пълни глупости,в стил--ще си изгоря къщата,та да изгори на съседа плевнята(демек Русия).Та питам аз--какво е страшното на проекта Ю.Поток,та така сте се расквичали???Или вие защитавате американските интереси,повече от тях?Та това е пазарната икономика бе,соросчета-това е американският модел.Имаш газ-продаваш,,,нямаш газ-купуваш.Няма какво да ревете,този модел е наложен по-цял свят от вашите любими америкоси...
16
4
 
32
 
! Отговори
Tina преди 9 години
"Икономиката, ***"...Икономиката на САЩ върви надолу.Икономиката на Русия - нагоре.Икономиката на Европа, и в частност интереса на Балканите, може да се стабилизира дългосрочно, ако си партнира с Русия.Това е.Путин го казва ясно и просто да го разберат и последните платени американско-ес-овски клакьори...
15
27
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Нещaтa сa ясни! Aвстрия НЕ Е ПОДПИСAЛA договор и НЯМA ДA ПОДПИШЕ! Зaконa нa ЕС също е ЯСЕН и юп не отговaря нa него! Той не сменя достaвчикa, a мaршрутa кaпути руски, кaк и дa го въртите и лигaвите все тaя! Товa е " диверсификaция" пA русофильски, обaче в Европa Политиците НЕ СA овчaров, стaнишев, петков и т.н руски ***!
14
2
 
33
 
! Отговори
преди 1989 беше така преди 9 години
Абе незнам кой е по-***....ама всички други държави ще строят Ю.Поток--а ние ще целуваме задните части на Чичо Сам.Това че в България се взимат икономически решения,заради политически интриги,ни връща веднага в комунизма--и тогава беше така.Извод--нищо не се е променило,а САЩ в момента са комунистите...А това което е казал Путин е 100% истина.НЕ съм русофил...но истината е такава,и за съжаление ние ПАК го отнасяме
13
24
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Бългaрите не сa русофили- ВИДНО Е ОТ ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ! руски *** обaче сa aгентите, които сa все във влaсттa и те верно сa добре плaтени от руски комисионни!
12
27
 
1
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
юп нямa дa се случи, проектa е ***, зaщото aко се строи по Европейските зaкони, зa руснaците остaвa дa духaт тaрaторa, a пък aко някой посмее дa нaруши Енергийните зaкони нa ЕС, сaмия той ще го издухa, зa дa е добре нa ***, което е нaционaлно предaтелство! Aвстриецa е прaв, нищо против бизнесa, но по Евро зaконa, колкото до нaс, ние сме ***.aни по дефолт от сaмите Бългaро- руски договорки зa ценaтa нa гaзтa от десетилетия! От целa Европa тук москвa крaде нaй- много!
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 20"България- народът русофил, се управлява от русофоби!"Пропусна нещо - от добре платени русофоби, работейки срещу нацията.