Руските войски вече нямат право да действат в Украйна

Руските сенатори отмениха днес постановлението от месец март
Обновена: 25 юни 2014 17:26 | 25 юни 2014 16:56,
65
Руските войски вече нямат право да действат в Украйна
Снимка: Reuters

Горната камара на руския парламент отмени днес постановлението, с което даде право през март на президента Владимир Путин да използва руските въоръжени сили в съседна Украйна, където новата власт в Киев се опитва да се справи с проруски бунт в източната част на страната, предаде Ройтерс.

Предложението за отмяна на постановлението направи самият Путин. "За" гласуваха 153 сенатори, един беше против. Решението влиза в сила от деня на приемането му, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия обаче си запазва правото да извършва мониторинг на ситуацията в Украйна, да контролира изпълнението на ангажиментите по спиране на огъня, опазването на хуманитарните коридори и помощите, заяви днес пред депутатите в руския сенат шефът на комисията по отбрана и сигурност Виктор Озеров.

Според него днешното решение трябва да се разглежда като жест на добра воля с цел да бъде улеснен мирният процес в Украйна. "Президентът на Руската федерация разполага с достатъчно начини според конституцията и федералните закони да влияе ефективно върху положението в Украйна. Ако за тази цел му се наложи да вземе мерки от военен характер, комисията по отбраната и сигурността при Съвета на федерацията бързо ще обсъди всяко негово предложение в този дух", подчерта Озеров.  Той обаче изрази надежда, че това няма да се наложи.

Руският парламент рядко се отклонява от линията, предложена от президента Путин, добавя Ройтерс и обръща внимание на следния факт: след гласуването председателят на камарата попитал депутата, гласувал против, дали случайно не е натиснал погрешното копче. Руски медии припомниха вчера, че съгласно действащото законодателство държавният глава може да приема решение за изпращане на войски самостоятелно и за това не са му нужни никакви допълнителни разрешения.

През декември 2009 г. тогавашният президент Дмитрий Медведев получи от Съвета на федерацията безсрочно право за оперативно използване на въоръжените сили зад граница.  Това решение не е отменено и, според вестник "Ведомости", запазва своята сила.

Няма промени в принципната оценка на Русия за станалото в Украйна - там е извършен антиконституционен силов преврат, станал причина за острата криза. Това заяви при обсъждане на президентското предложение за отмяна на сенатското постановление Андрей Клишас, оглавяващ комисията по конституционно законодателство в Съвета на федерацията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33 Да не забравяме че Русия се издържа от продажба на оръжия. Те поддържат терористичните групи в цял свят и се правят на света вода ненапита. Редно е да им се наложи едно оръжейно ембарго и да заминават да се ши..т
32
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
За такива като вас бандеровците имат една точна дума - подмоскали. Демек *** на Г3 на истинските москали.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До идиотиако беше послушен и нагъзен на САЩ,щеше да е най красивия и точен-------------- Същото се отнася и за Обама - ако беше някой африкански съюзник на ***, щехте организирано да му лижете топките. Истината е, че Путин даде оръжия на цветнокожите, за да убият бяла Европа - Китай, Индия, Бразилия, Египет и Судан. Путин въоръжи чеченските *** и ги хвърли срещи кръвните си братя от Украйна. Позор!
30
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Путин е най-големия политик на съвремието значи Станишев е създател на вселената.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
император на злото
28
4
 
14
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Путин е най-големия политик на съвремието.
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин вероятно е смок .
26
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако потърсите видео от иногурацията му за първия мандат, ще се учудите какво ошмулено шпионче е. Сега се е ошлайфал.
25
12
 
5
 
! Отговори
турчин преди 9 години
КАКВО СТАНА ПАТРИОТЧЕТА,РУСИЯ ПАДНА ЛИ НА КОЛЕНЕ ПРЕД НАТО И ПРЕД ЕС.КАТО ВИ СЕ КАЗВА НЕЩО,ОТВОРЕТИ СИ УШИТЕ
24
1
 
1
 
! Отговори
7 преди 9 години
До АнонименПи и си хапчетата къде отиде сега с Г.Димитров,***.
23
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 9 години
До АнонименЯвно имаш фобия от змии сигурно си хапан и не си добре още,лекувай се.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко трябва да си *** и облъчен за да се кланяш пред мумията на Г. Димитров ? Определено трябва да си някаква супер *** твар.
21
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е змия . Как може някой да и вярва. Само не мога да определя какъв вид змия е , но си мисля че е някакъв вид извънземна змия
20
1
 
10
 
! Отговори
идиоти преди 9 години
До Ален ДелонскиДа злобата е страшно нещо ако беше послушен и нагъзен на САЩ,щеше да е най красивия и точен,пазете се тази змия да не ви ухапе че тогава....
19
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не вярвайте на москалските ***, преструват се, след седмица ще нападнат.
18
10
 
3
 
! Отговори
Ален Делонски преди 9 години
До АнонименМного сте прав/а. Путин прилича на змия!Супер антипатичен човек.
17
3
 
8
 
! Отговори
р20014 преди 9 години
До АнонименЗащо не пишеш за платените *** на САЩ,двойния стандарт не е довел нищо хубаво!
16
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди винаги съм си мислел че в Путин има нещо съмнително и рептилоидно , личеше си че не е човек, но сега като видях по добре снимката се убедих в това. Погледнете само формата на черепа и изцъкления остър поглед. Погледнете и цвета на кожата. Определено Путин е влечуго и никой не може да ме убеди в противното.
15
4
 
3
 
! Отговори
Пияндур от СССР преди 9 години
Този на снимката не е Чарли Чаплин ??
14
4
 
9
 
! Отговори
лрлр преди 9 години
До КейнРусия не предава своите съюзници,ти ги бъркаш с някой други.