Асоциирането към ЕС - шанс да се гради държава с бъдеще

Украйна, Грузия и Молдова са избрали цивилизационния път на мира
30 юни 2014 21:50,
139
Асоциирането към ЕС - шанс да се гради държава с бъдеще
Снимка: Reuters, архив

От чисто правна гледна точка днес е малко некоректно да говорим за евентуална евроинтеграция на Украйна, Грузия и Молдова - ЕС отправи ясен сигнал, че асоциирането официално не е стъпка към членство в общността.
Ако в договорите за асоцииране се споменаваше за влизане на тези държави в ЕС, шансовете да бъдат ратифицирани в съюза щяха да са нулеви с оглед твърде различните мнения по разширяването му сред страните членки.

В европейското право асоциирането само по себе си не представлява стъпка към влизане в общността - подобни договори са сключили вече Чили, Палестинската автономна власт, много други държави и държавни формирования. Ще е абсурдно да твърдим, че палестинците са на път към членство в съюза. Прочее, асоциирането не е членство. При все това в случая с Украйна, Грузия и Молдова асоциирането е нещо къде по-важно - и  в политически, и в юридически план, пише Би Би Си.

Пътят на мира и свободата

Асоциирането означава цивилизационен избор - избор в полза на европейския път за развитие, включващ плуралистична демокрация, върховенство на правото, защита на човешките права и свободи, зачитане на международното право и националния суверенитет. В известен смисъл това е изтръгване от диктата на Русия, където не се спазва достатъчно никой от тези принципи, фундаментални в европейския контекст. Потвърждение са анексирането на Крим, конфронтационно-пропагандистката позиция спрямо голям брой членове на световната общност, както и днешното състояние на съдебната власт и законодателството в страната.

Разногласията по този повод са неизбежни в светлината на огромния брой дела, губени от Русия в съда по правата на човека; ясната позиция на световната общност във връзка с Крим; изключването на Русия от Г-7 и засилващите се международни санкции.

Дори неподкрепено с перспектива за еврочленство в най-близко бъдеще, асоциирането е ясен сигнал, че Украйна, Грузия и Молдова са избрали цивилизационния път на мира и свободата - път, на който правосъдието не е фарс, войната не е метод, а правата и свободите се спазват.

Този избор си има цена. И фактът, че страните, за които говорим, са готови да я платят, е добър знак, дори с оглед натиска от страна на Русия. Русия не може да замени Европа: тя нагнетява напрежение, пренебрегва международното право и прави газови отстъпки на послушни режими като този в Беларус, а това не са примамливи алтернативи на европейския път за развитие.

С други думи, трите страни са направили своя избор - но всъщност не са могли да избират. Да станат като Беларус не е избор в този контекст. Русия не може да предложи цивилизационна алтернатива: с Русия няма справедливост, зачитане на правото, дългосрочно икономическо развитие. Русия не предлага бъдеще.

Парите не решават нищо

Политиката на "Източно партньорство", водена от ЕС, изплаши Москва - Русия разбра, че не може да предложи на други страни нищо, освен пари. Парите обаче не помагат да изнамериш цивилизационна идея. Парите са ресурс, а не идеология, нито път за развитие. В лоши ръце те означават стагнация и разруха. Парите нямат ни най-малко значение в средно- или дългосрочна перспектива за развитие на държавата на равнище базови цивилизационни избори. Избори, ясно очертани вече в Украйна, Молдова и Грузия. Хората в Русия, беларусите, азербайджанците и жителите на други някои страни бяха лишени от такъв избор.

Въпросът не е кой ще даде на Украйна или на Молдова повече пари; въпросът е готови ли са те да вземат в ръце собственото си бъдеще.

Евросъюзът е готов да им помогне - в интерес на ЕС е да създава богати и свободни страни по своите граници. Щом Украйна, Молдова и Грузия станат такива, въпросът да бъдат включени в общността ще дойде от само себе си и няма да срещне възражения.

Днес картите са в ръцете им - споразуменията за асоцииране осигуряват безпрецедентен достъп до европейския пазар, но придружен и с безпрецедентнo задължителнo изискванe: да модернизират всички аспекти на своята държавност. Непопулярни и скъпоструващи в краткосрочна перспектива, тези инвестиции обещават да са плодотворни.

Дайте им 10-15 години асоциирано членство и те ще се превърнат в различни държави, ще се доближат до представата на хората в ЕС за "нормалност". Ще станат нормални страни, а това означава, че е възможно да станат приятели на общността и част от нея.

Но и в краткосрочна перспектива явно ще спечелят от асоциираното членство - стига да споменем свободата да пътешестваш без визи из Европа, каквато хората в Русия едва ли ще получат, докато днешният режим е на власт. Въпреки, че асоциирането не е членство, то е нещо безкрайно по-важно - цивилизационен избор да се гради "нормална държава", държава с бъдеще.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките бедни русначета са федерациика, която се обслужва САМА отвсякъде! Също като Канада! Имат си ВСИЧКО и не им пука от нищо! Вече е казано "НЕ" на украинските картофи и шоколада в 140 милионна Русия. Утре, ще стане същото и за други стоки! Добре де, ама руснаците, дето си ги имат по принцип ще си ги купят ОЩЕ ТОЛКОВА от Китай и Индия (щото вече са много гъсти)! Въпроса е, на кого и какво ще продава Украйна от днес (лятото) за да си плати сметката УТРЕ (зимата)???
16
1
 
10
 
! Отговори
тибо преди 9 години
тази не е в час, ние се влачим по корем 20 години, от които 7 в ЕС и още не виждаме светлината от насрещния влак. тровят ни от небето, крадат ни златото,продават ни хранителни *** и отрови, правото ни е доникъде - нито 1 осъден "интелигентен" крадец. украйна на какво разчита? но може би това ще е добре за нас - няма да бъдем най-бедни, ще има по-бедни и от нас.
15
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕдно време изнасяхме тухли в Чехия те ни изнасяха стъклени изделия ние тях изнасяхме в Германия те ни внасяха автомобили.Автомобилите изнасяхме в Полша те ни внасяха техника.Техниката изнасяхме в Нерушимия Съюз и те ни внасяха калта за тухлите
14
1
 
14
 
! Отговори
бг пример преди 9 години
и при нас е една демокрация, мани, нямам думи какво може да ги сполети и тях
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как най-корумпираните държави като Украйна, Грузия и в по малка степен Молдова ще се борят за демокрация хахаха Погледнете България, трябваше 25 години да стигнем до тук и какво от това пак взимаме малко повече от мизерна украйна. Те майдановци си мислят, че "добрият" МВФ и ЕС ще ги субсидират безплатно хахаха нали след няколко месеца ще трябва да изпълняват заръките (да закриват наред предприятия които не отговарят на европейските стандарти) а след 1-2 години и да връщат милиардите заеми от МВФ
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влизането в ЕС е като влизане в казарма.Първо те остригват.После като те приемат на портала пише - "Добре дошли "А като минеш портала и се обърнеш, отзад пише "Дупе да ви е яко"
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До прокопсияТака е.Но по добре да не си под червения байряк
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6Едно време изнасяхме за СССР доматено пюре,икра.кисело зеле.компоти и всякакви консерви ,цигари,вина, ***.А сега внасяме всичко това. Като родните фирми, които произвеждат това сега се борят с евтината европейска и турска химия.
9
2
 
22
 
! Отговори
прокопсия преди 9 години
едно време се вееха червени байраци с петолъчки.сега са сини на звездички .и пак воле дий
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 6Стамболов се обръща в гроба от такива речи
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер плосък анализ "свободата да пътешестваш без визи из Европа, каквато хората в Русия едва ли ще получат", авторката явно е етническа украинка и не забелязва колко смешно звучи горното твърдение. Къде ще "пътешестваш" като нямаш пари (за украинеца говорим), който има пари не му трябват визи и обратното, който няма пари и без визи "трудно" ще пътешества. Народ който си избира олигарх забогатял благодарение на тези срещу който ще се бори (Русия) е *** и невеж тоест ЕС след 50 години най малко
6
13
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
фактът, че пишеш името на твоя идол с малка буква говори достатъчно колко мозък имаш в главата и само показва какви сте тия дето отричате ЕС и искате българския народ да живее като руския...без връзка с главния мозък
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА пътя към Русия с цветя и рози
4
2
 
27
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Ами те триполовите психопати от Брюксел освен да дрънкат глупости и да казват на черното бяло, друго не могат, абсолютни ***, барабар с безмозъчните им тръстове. Пълна порнография е тази еврогейска ***.
3
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 1-2 гпдини украйнците ще молят путин да ги вземе в Евразийския съюз, тези които, са останали и не, са измрели от глад, студ и болести. Това е ЕС.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ах този син балон
1
1
 
21
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Защо въобще дрънкате глупости?