Русия има поръчки от чужбина за оръжие за $50 млрд.

Числата са солидни, похвали се Путин
7 юли 2014 19:01,
207
Русия има поръчки от чужбина за оръжие за $50 млрд.
Снимка: Reuters, архив

Обемът на поръчките от чужбина за руско оръжие е нараснал до 50 милиарда долара, а само за първите шест месеца на тази година обемът на доставките е бил на стойност 5,6 милиарда долара. Това съобщи днес руският президент Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

В реч на заседание на руската Комисия по военнотехническо сътрудничество Путин каза, че тези числа са "много внушителни и солидни", но подчерта, че е необходимо да се засили присъствието на Русия на световния оръжеен пазар.

За тази цел според него е необходимо "да се помогне на родните отбранителни предприятия да разширят и обновят продукцията си и да създават нови качествени работни места."

Държавният глава отбеляза, че износът на военноморска техника заема 15-процентен дял от поръчките към руския военнопромишлен комплекс. Той призна, че в този сегмент на пазара има много остра конкуренция между водещите сили САЩ, Германия, Великобритания и други.

Путин постави пред комисията задачата да следи тенденциите и да изработи конкретни предложения с цел Русия да стане "един от водещите световни доставчици на военноморска техника". Президентът на Русия цитира експерти, според които държавите по света планират да изхарчат през следващите няколко години около 100 милиарда долара за обновяване на своите бойни флотове, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия вече е водещ износител на оръжие и през 2013 г. тя е продала в чужбина оръжия (главно автомати, ракети и изтребители) за 15 милиарда долара, отбелязва Ройтерс. Освен Сирия сред основните купувачи на руско въоръжение са Индия, Китай и Венецуела. Освен това сега самата Русия модернизира своите въоръжени сили и показа новото им лице чрез малките мобилни  части, които помогнаха за завземането на Крим по-рано тази година, посочва агенцията.

Несигурността заради военните амбиции на Москва създава безпокойство сред чуждестранните инвеститори, които изтеглят авоарите си от Русия и с това нанасят щети на нейната бурно развивала се преди време икономика. Руското икономическо министерство очаква ръстът на БВП да спадне до 0,4 за тази година.

По думите на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев пред руската агенция Интерфакс нетният обем на изтеглените капитали от Русия за първата половина на година може да достигне около 80 милиарда, предаде Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: оръжиеРусияПутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
комунист преди 9 години
ДО 107 тебе как съм те пропуснал.
79
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия са по зле и от България. Не ми хвалете държава с минимална заплата 220 лева като Русия
78
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кога ще получавам забрани ? Всеки ден получавам забрана за 24 часа без да съм написал и една лъжа. Всичко което пиша е истина на 100 процента. Комунистите са престъпна долна *** ликвидирала 130 милиона човека. БКП са избили 300 000 човека като много от тях са давани на прасетата в конц. лагерите. Други са разчеквани на коне и са *** главите на селяни. Че Гевара е масов убиец създал множество концлагери в Куба убил стот
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RUSIQ SI IMA IKONOMIKA IMA SI I ENERGIQ PYK GLUPAVITE USA PODLOGI U NAS SI IMAT GOL ZADNIK I GOLQMA USTA;
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA JIVEE RUSIQ I PUTIN;DE TAKYV PREZIDENT I NAS DA SYZDADE MASA RABOTNI MESTA I RABOTANIE SI IMAME EDNO 4U4ELO,
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Посочи ми един ФИАТ в момента който да изглежда като болшевишката *** Лада
74
0
 
1
 
! Отговори
конструктор преди 9 години
2014 Уаз Патриот - тест драйв. vbox7/play:5aed0cb7d5
73
2
 
5
 
! Отговори
AS преди 9 години
Калашника всеки го държеше както му е удобно.Важното е да пускаш 2-3 изтрела за да не ти избяга целта.А и я се опитай да го държиш за ложата ипи не дай си боже за цефта след 30 изтрела на автоматична.Гори
72
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО ЛАДАта не е кола а болшевишка ***. А *** от кои се ползва ?
71
2
 
8
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 9 години
Все още се носят някакви митове ,че Русия произвежда само оръжие....80% от продадените там коли са произведени в самата Русия защото всички водещи автопроизводители имат заводи в Русия ,а ЛАДА държи към 30% от пазара...
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с червените бутони не се решава нито от П нито от Обама. На клоуни и пионки никой не дава такава власт. Има сили които са много над тях
69
0
 
2
 
! Отговори
до 83 преди 9 години
Адаме, Адаме-е-е-е.... оръжие не се продава на консигнация, виж копчета - може, *** - може, но оръжие - никога! може би имаш предвид на кредит, но това е друго!А за лошите кредити, други са причините и в никакъв случай неплатежоспосбност на клиентите - Либия, Ирак и т. н. Като минеш на другия бряг, парите ти остават от там където си дошъл....
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
91 бъди спокоен никой няма да му позволи.
67
1
 
5
 
! Отговори
танас дилбер преди 9 години
Абе коги ке ги почне ме изедниците американци сусе предателите.
66
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дали П ще посмее да застане зад червения бутон ? Дали няма военните да го гръмнат като куче преди това ?
65
0
 
7
 
! Отговори
до 86-не бой се преди 9 години
до 86 - докато дават Путин зад Калашник не е толкова страшно, ще стане страшно като застане зад червения бутон на ядрено куфарче:).... до тогава дишайте спокойно, щото после няма
64
1
 
13
 
! Отговори
фтачник преди 9 години
вепика снимка на мушката сащ
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха. Я подрисканите русофоби да го сметнат това в таратайки колко прави? Били зле руснаците, щото не правели леки коли! С тези кинти могат да си внесат половин милион блиндирани С-класи!
62
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dosta strqskashto sie, da vidish Putin zad kalashnika! Vse edno da Vidish ***......
61
0
 
23
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 9 години
Сега 'Арсенал; Казанлък щеше да вземе 25 процента от производство,но американците го съсипаха.Както съсипаха цялата икономика на народа,погледнете истината,американо подобни хорица.