Русия има поръчки от чужбина за оръжие за $50 млрд.

Числата са солидни, похвали се Путин
7 юли 2014 19:01,
207
Русия има поръчки от чужбина за оръжие за $50 млрд.
Снимка: Reuters, архив

Обемът на поръчките от чужбина за руско оръжие е нараснал до 50 милиарда долара, а само за първите шест месеца на тази година обемът на доставките е бил на стойност 5,6 милиарда долара. Това съобщи днес руският президент Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

В реч на заседание на руската Комисия по военнотехническо сътрудничество Путин каза, че тези числа са "много внушителни и солидни", но подчерта, че е необходимо да се засили присъствието на Русия на световния оръжеен пазар.

За тази цел според него е необходимо "да се помогне на родните отбранителни предприятия да разширят и обновят продукцията си и да създават нови качествени работни места."

Държавният глава отбеляза, че износът на военноморска техника заема 15-процентен дял от поръчките към руския военнопромишлен комплекс. Той призна, че в този сегмент на пазара има много остра конкуренция между водещите сили САЩ, Германия, Великобритания и други.

Путин постави пред комисията задачата да следи тенденциите и да изработи конкретни предложения с цел Русия да стане "един от водещите световни доставчици на военноморска техника". Президентът на Русия цитира експерти, според които държавите по света планират да изхарчат през следващите няколко години около 100 милиарда долара за обновяване на своите бойни флотове, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия вече е водещ износител на оръжие и през 2013 г. тя е продала в чужбина оръжия (главно автомати, ракети и изтребители) за 15 милиарда долара, отбелязва Ройтерс. Освен Сирия сред основните купувачи на руско въоръжение са Индия, Китай и Венецуела. Освен това сега самата Русия модернизира своите въоръжени сили и показа новото им лице чрез малките мобилни  части, които помогнаха за завземането на Крим по-рано тази година, посочва агенцията.

Несигурността заради военните амбиции на Москва създава безпокойство сред чуждестранните инвеститори, които изтеглят авоарите си от Русия и с това нанасят щети на нейната бурно развивала се преди време икономика. Руското икономическо министерство очаква ръстът на БВП да спадне до 0,4 за тази година.

По думите на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев пред руската агенция Интерфакс нетният обем на изтеглените капитали от Русия за първата половина на година може да достигне около 80 милиарда, предаде Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: оръжиеРусияПутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
5
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Индия и Китай са огромен пазар - не само на оръжия. Русия е стъпила солидно там.
119
4
 
5
 
! Отговори
лъже и маже преди 9 години
Значи според Путин износа на военна техника от Русия расте? Не знам как става това след като през миналата година са изнесли въоражение за 15 млрд. долара, а през тази за първата половин година за 5,6 млрд.
118
0
 
5
 
! Отговори
majorski преди 9 години
пазарна икономика бе брато ...най доброто се купува...пласмасовите играчки ...за децата ...що завиждате на Русия за оръжието ..хвалете се с авто индустрията си и с електрониката си ...или те китайците са вече първенци там ....пазарна икономика ....капитализъм !
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като си мислиш че ги знаеш защо тогава говориш за ядрено унищожение и последни часове на земята ?
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С прости хора определено няма смисъл да се спори. Било картечница а не автомат. А картечницата не е ли автоматична бе льольо. Говориме за механизъм и идея.
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момче много неща не са ти ясни и не са ти известни. Няма как да ги знаеш и за това няма как да те виня. Разбери че никога няма да има ядрено унищожение защото сигурността на земята е гарантирана от нейния собственик. По време на студената война и Кубинската криза който е трябвало се е намесил и е спрял опитите. Показал им е че на деца не е позволено да си играят с опасни играчки. Ти ако си собственик на една фирма ще допуснеш ли работниците да се бият и изтрепват или ще ги спреш на време.
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
M1895 Colt-Browning machine gunpotato digger Това е един от моделите. Може да го видиш и в youtube. Пууу дее...а пак се оказа че руснаците нищо не са измислили
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А *** *** защо трябва Америка да заличава Русия или когото и да било друг ? По същата логика аз мога да те питам и защо Русия не го прави. Усещаш ли се колко си елементарен. По нищо не можеш да ми докажеш колко е велика Русия.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До никсъна Те пък великите американски оръжия ,затова я *** и в Афганистан и в Ирак ,че и в Сирия. Пък, помним Виетнам.Не можаха да си избършат и *** ,и избягаха със смъкнати ***.
111
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
150 ,първия автомат в света е създаден от Браунинг 1890 година. Невеж ! Атомните подводници не са нищо друго освен подводница с реактор. Реактора не е нищо сложно и много държави не разработват такива защото няма пазар. Това не са телевизори да си купуваш през година.
110
0
 
5
 
! Отговори
100-ян преди 9 години
До Анонимен143. Работих 6 месеца в Русия . В Калуга и Вязма .Средна заплата 55000х рубли.Тежковозите или шофьорите 60-65000х.Фирмата е от Трявна.
109
11
 
2
 
! Отговори
никсъна преди 9 години
Тоя Путин е апсолютен нещасник говори апсолютн глупости. Воената примишленост е най-високите технологии а Русия няма технологии защотото е изостанала страна от третия свят, Русия е бензиностанция маскирана като страна. Най великите технологии са американските технологии и най-великите оръжия са американските оръжия американската армия може да размаже Русия само за часове никой не купува ръждясалите примитивни руски оръжия.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 148 Поредната простотия .От невежие .Или просто ,трябва да лъжем.Плащат! Чети бе, Кито , чети ,преди да шляпаш глупости1
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистическия възход означава да те утрепат от работа за мерси и като бръкнеш в джоба да имаш пари само за най-необходимото. Една държава е развита когато населението е свободно , щастливо и получава адекватно възнаграждение. Всичко друго са празни приказки .
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай не е във възход а партията е в такъв. Там се работи за мерси и работниците пикаят в бурканчета за да не губят време. Когато минималната работна заплата в Китай стане колкото в белите държави тогава ми ги давай за пример. Минималната работна заплата в Китай е около 140 евро
105
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама ти верваш ли си като пишеш тия глупости за атомните реактори ? Атомния реактор не е нищо сложно , подводниците са ги имали десетки държави още през първата световна война. Буран е имал 1 полет това ли са ти великите открития . Те съветските тапири до края на втората световна не са могли да направят един автомат та добре че германеца Хуго Шмайзер им е направил АК да има с какво да се хвалят.
104
0
 
6
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До eve1 - 133Бедността не е затова, че не можем да нахраним бедните, а затова, че не можем да нахраним богатите..........Напълно споделям мнението Ви!
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
untermensch а защо Русия си е в перманентна криза и минималната работна заплата е 118 евро за разлика от Италия където е около 1000 ?
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
untermensch , името Андреа Роси говори ли ти нещо ?
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То за това руснаците са купували стара технология на ФИАТ че са много умни. Ако не ти е известно Италия е една от малкото държави в света произвеждаща машини за най различни производства и е една от най-силно техническите в това отношение. Но от къде да го знаеш като четеш само вестник Дума.