Сепаратистите се готвят за безнадежден бой в Донецк

Руска преса: Москва залага на политическо уреждане на конфликта
7 юли 2014 09:44, Елка Василева
139
Сепаратистите се готвят за безнадежден бой в Донецк
Снимка: Reuters

След тримесечни атаки срещу непристъпния Славянск – ключов отбранителен пункт на сепаратистката Донецка народна република (ДНР), украинската армия превзе града и северозападната част от Донецка област. Войските на Киев, "озъртайки се, влязоха в празния град", пише "Московский комсомолец" и обяснява: "командващият въоръжените сили на ДНР Игор Стрелков изтегли опълчението и техниката към Краматорск и продължи към Донецк".

Вестникът сравнява сепаратисткия командир с прославения руски пълководец Михаил Кутузов, изоставил Москва по време на войната с Наполеон през 1812 г., за да се подготви за решаващо сражение.

От една страна, Киев може най-сетне да се похвали с първи истински военен успех. От друга - основните сили на опълченците все още са боеспособни, а вече и концентрирани. Значи войната продължава, коментира изданието.

Според руския политолог Алексей Макаркин перспективите на сепаратистите в Донбас зависят по-специално от "дипломатическите способности на Стрелков" да се спогоди с другите лидери на ДНР и от това как ще реагира Русия на киевския военен успех. Москва явно търси в Донбас фигури, които да преговарят с Киев, а Стрелков безспорно не е сред тях, посочва той.

Киев обвинява Стрелков, че е полковник от руското военно разузнаване, припомни неотдавна Франс прес.

Командирът на опълченците помоли жителите на Славянск за прошка, че не е могъл да защити града и е изтеглил силите си, за да няма "още по-големи разрушения и жертви", пише "Комсомолская правда".

Стрелков заяви, че се залавя с отбраната на Донецк, и вече се провъзгласи за негов военен комендант, добавя всекидневникът.

Вчера заместник-секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Михаил Ковал каза, че армията ще обсади градовете Донецк и Луганск, за да накара опълченците да се предадат. В петък президентът Петро Порошенко изключи възможността за ново едностранно спиране на огъня от страна на властите, напомня "Комсомолская правда".

Донецк наполовина е обкръжен и частите на ДНР се готвят за безнадежден бой, твърди "Новие известия".

Разположил своя щаб в петзвездния "Донбас палас" - един от най-разкошните хотели в Украйна, комендантът Игор Стрелков обеща да подчини всички полеви командири и да превърне Донецк в цитадела. Идеята обаче мяза на открит блъф. Милионният град е твърде голям, за да го затвориш по целия периметър. Силите на Стрелков са твърде малобройни, за да формират отбранителен обръч без пролуки. А и войските на Киев нямат намерение да щурмуват града. Смятат да го обкръжат и после да действат в Донецк с малки групи диверсанти, заявява вестникът. Бойците на режима според него се канят "да отстрелват заелите отбрана, да скланят всички желаещи към оттегляне в Русия и да търсят споразумение с останалите".

ДНР събира всичките си военни сили в Донецк, тъй че антитерористичната операция едва ли ще приключи бързо. Киевските войски не могат да щурмуват Донецк и Луганск, защото може да има много жертви, а украинските власти не са готови да се примирят с това, коментира за "РБК дейли" местният аналитик Володимир Фесенко.

Отцепниците получиха възможност да се измъкнат от обсадата. Значи централната власт избира тактика на преговори в рамките на мирния план на президента Порошенко, предвиждащ изтегляне на въоръжените опълченци през гарантирани коридори. Ако сепаратистите не приемат условията на Порошенко, президентът ще наложи блокада, прогнозира експертът.

Киевският военен психолог Алексей Арестович предрича сключването на споразумения, наподобяващи документите от Хасавюрт. С подписването им през 1996 г. руските федерални войски бяха изтеглени от Чеченската република, но правният статут на Чечения не бе определен, а след три години конфликтът избухна отново, припомня той.

Пред донецките опълченци се отварят мрачни перспективи. Без подкрепа от Москва - "политическа или директна", "всичко ще приключи много зле", смята Франц Клинцевич, депутат от Държавната дума и председател на руския Съюз на ветераните от Афганистан.

След превземането на Славянск от киевски сили руският външен министър Сергей Лавров прикани в разговор по телефона колегите си от Германия и Франция възможно най-скоро да свикат контактна група с цел да се сключи примирие между Киев и Източна Украйна.

Москва явно залага на политическо-дипломатическо уреждане в Украйна. И както сочи позицията на Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиюс, ключовите европейски държави са склонни да я подкрепят, пише "Комерсант".

"С това предстои да се съобразят и лидерите на опълченците, и Киев - отбелязва вестникът. - Първите ще трябва да спрат призивите за военна намеса от страна на Русия, а вторият да се прости с надеждите, че само със сила ще потуши съпротивата откъм изток."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
3
 
! Отговори
кирил преди 9 години
путин пилее богатствата на русия. други като Норвегия инвестират милиарди в държавен фонд който ще осигури норвежците за бъдеши години когато няма да има такива добиви от нефт и газ.всеки гражданин в Норвегия е осигурен с 250 000 долара в активи,земя,злато сребро имоти и др.това е норвежкия държавен инвестиционен фонд, най големия в света. при русия всичко се обръща в кражби корупция оръжие
56
5
 
4
 
! Отговори
до 84 преди 9 години
такива като теб от 1917 чакат запада да фалира,през това време русия фалира 4 пъти
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
китай ще изчака русия да се обезкръви,да стане икономически зависима от китай и тогава ще си вземе каквото поиска.това няма да стане по военен път и е предвидено в китайската доктрина. украйна е само началото на края на русия
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 81тролчо, я дай контрапример от другия лагер къде са породили "Щастие",Че демокрацията се оказа дефектна стока и им я връщат напоследк ?
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби Всеки може да си облече униформа с жълто-синьо знаме и да се снима с телефона как прави золуми.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Типично за нашите новинари!Сепаратистите се готвят за безнадежден бой в Донецк (???!)Заглавието е съчетание от следните три:1. Сепаратистите се готвят.2. За нацгвардията положението е безнадеждно. 3. Нацгвардията ще ядат бой в Донецк!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те в Москва са майстори да причиняват нещастия и мъки на хората,ама в края на краищата губят и пак ще загубят,както загубиха източна Европа и СССР.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в русия всичко е корупция. и една връзка магданоз на пазара не можеш да продадеш без да плащаш на правилните хора.тръгнеш ли по веригата от бабата с магданоза ще стигнеш до кмета на Москва и президента. тази война в източна украйна я направи мафията в Москва,а хората са манипулирани и страдат. накрая на любянка ще претеглят плюсове и минуси и много е вероятно да изтеглят терористите от украйна.по вероятно е да продължават да дестабилизират украйна и да причиняват мъки на населението.
49
0
 
8
 
! Отговори
MS преди 9 години
До до 7 Путин точно това прави,приятелче:Разказва играта на НЕсвободния свят!След една годин в Wкрайна хората ще сe чудят от къде им дошло.ЗАПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА!!!!Май доста от пишещите забравяте ,че там предстои огромно увеличение на ГАЗТА И ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА(УСЛОВИЯ НАЛАГАНИ НАВСЯКЪДЕ ОТ МВФ!)_Това ще доведе до поскъпване на живота В ПЪТИ)И това при положение че Украйна вече е фалирала......
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Украина должна быть единой, и у меня другого мнение нет. Он (Крым) так же, как и Донбасс, является украинским"Това го казва синът на Янукович.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Москве простились с 12 бойцами 45-го полка спецназа ВДВ, которые одновременно погибли якобы при неизвестных обстоятельствах.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиДонецк и Луганск са по повече от милион. Имат и артилерия и ПВО----------А ядене и бензин имат ли? На първата седмица ще почнат да разбиват банкоматите.
45
3
 
4
 
! Отговори
кирил преди 9 години
ФСБ или по точно руската мафия воюва за одеса и контрабандните и канали.на никой в Москва не му пука за рускоезичното население. много са интересни разкритията на убития по заповед на путин Литвиненко,че бивш офицер от кгб и ФСБ,който после става президент е отговарял за узбекската връзка или канала на наркотици от Афганистан - Узбекистан- Петербург-западна европа
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 70Сигурно и ти си единак, щом така добре го разбираш :)
43
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Бог да помага на братята руси - опълченците на Игор Стрелков.
42
1
 
7
 
! Отговори
седим и чакаме преди 9 години
Не знам,.. аналитиците са забравили следното, казано много пъти още през февруари:1.На русия и е необходим Крим тя си го получи!2.На Русия не и трябва втори Авганистан Ще стои от страни докато населението на бунтовните градове от 65% ЗА Русия не се убеди кой им мисли доброто и не стане ЗА -99%.3.Дори и след разпадането на Украйна няма да има присъединяване. Русия няма икономически ресурс. Ще помага колкото може, ако ЕС похарчи някой милярд още по-добре!Друго просто няма!
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Чечо5000 чеченци с добро въоръжение досега щяха да са вече в Киев.--------------- Ми да бяха пратили 5000 наведнъж, а не на малки порции по 20-30, сега вече ги няма, изкараха ги в хладилници. Ама *** го е шубе от Запада. Цял свят видя чеченците и изцепките на Кадиров, вече е късно да се оправдавате. За тая гадост ще си платите.
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби2-3 повече граждански договори иок, да не забравяме няма ГАЗ + военни разходи. Това е финансова черна дупка.------------Тоест ти се гордееш, че руските фашисти създават причини за военни разходи на съседите си, така ли? А защо ли не изтрепем такива руски фашистчета като тебе, а? Едно барбекю като в Одеса щеш ли?
39
1
 
8
 
! Отговори
забавно преди 9 години
:) Стрелков е забавен!"Донбас палас" - един от най-разкошните хотели в УкрайнаСъъвсем малко ровене и:Ринат Леонидович Ахметов. дата рождения:21 Сентября 1966, 48 лет. ... Р. Ахметову принадлежит компания СКМ, в состав которой входит ЭСТА Холдинг, владеющая гостиницей Донбасс ПаласРинат Ахметов - народный депутат Украины VI созывы (2007-2012 года) от Партии регионов.Партия регионов - Основатель: Петр Порошенко..А? Ще лисе ползва тежка артилерия или не срещу хотела се пита?:):)
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На единствения по-голям КПП с Крим има 2 км опашка от тирове. Чакат Путин да им прокопае тунел или да построи мост. Украинските митничари не бързат да ги обработват...