Сепаратистите се готвят за безнадежден бой в Донецк

Руска преса: Москва залага на политическо уреждане на конфликта
7 юли 2014 09:44, Елка Василева
139
Сепаратистите се готвят за безнадежден бой в Донецк
Снимка: Reuters

След тримесечни атаки срещу непристъпния Славянск – ключов отбранителен пункт на сепаратистката Донецка народна република (ДНР), украинската армия превзе града и северозападната част от Донецка област. Войските на Киев, "озъртайки се, влязоха в празния град", пише "Московский комсомолец" и обяснява: "командващият въоръжените сили на ДНР Игор Стрелков изтегли опълчението и техниката към Краматорск и продължи към Донецк".

Вестникът сравнява сепаратисткия командир с прославения руски пълководец Михаил Кутузов, изоставил Москва по време на войната с Наполеон през 1812 г., за да се подготви за решаващо сражение.

От една страна, Киев може най-сетне да се похвали с първи истински военен успех. От друга - основните сили на опълченците все още са боеспособни, а вече и концентрирани. Значи войната продължава, коментира изданието.

Според руския политолог Алексей Макаркин перспективите на сепаратистите в Донбас зависят по-специално от "дипломатическите способности на Стрелков" да се спогоди с другите лидери на ДНР и от това как ще реагира Русия на киевския военен успех. Москва явно търси в Донбас фигури, които да преговарят с Киев, а Стрелков безспорно не е сред тях, посочва той.

Киев обвинява Стрелков, че е полковник от руското военно разузнаване, припомни неотдавна Франс прес.

Командирът на опълченците помоли жителите на Славянск за прошка, че не е могъл да защити града и е изтеглил силите си, за да няма "още по-големи разрушения и жертви", пише "Комсомолская правда".

Стрелков заяви, че се залавя с отбраната на Донецк, и вече се провъзгласи за негов военен комендант, добавя всекидневникът.

Вчера заместник-секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Михаил Ковал каза, че армията ще обсади градовете Донецк и Луганск, за да накара опълченците да се предадат. В петък президентът Петро Порошенко изключи възможността за ново едностранно спиране на огъня от страна на властите, напомня "Комсомолская правда".

Донецк наполовина е обкръжен и частите на ДНР се готвят за безнадежден бой, твърди "Новие известия".

Разположил своя щаб в петзвездния "Донбас палас" - един от най-разкошните хотели в Украйна, комендантът Игор Стрелков обеща да подчини всички полеви командири и да превърне Донецк в цитадела. Идеята обаче мяза на открит блъф. Милионният град е твърде голям, за да го затвориш по целия периметър. Силите на Стрелков са твърде малобройни, за да формират отбранителен обръч без пролуки. А и войските на Киев нямат намерение да щурмуват града. Смятат да го обкръжат и после да действат в Донецк с малки групи диверсанти, заявява вестникът. Бойците на режима според него се канят "да отстрелват заелите отбрана, да скланят всички желаещи към оттегляне в Русия и да търсят споразумение с останалите".

ДНР събира всичките си военни сили в Донецк, тъй че антитерористичната операция едва ли ще приключи бързо. Киевските войски не могат да щурмуват Донецк и Луганск, защото може да има много жертви, а украинските власти не са готови да се примирят с това, коментира за "РБК дейли" местният аналитик Володимир Фесенко.

Отцепниците получиха възможност да се измъкнат от обсадата. Значи централната власт избира тактика на преговори в рамките на мирния план на президента Порошенко, предвиждащ изтегляне на въоръжените опълченци през гарантирани коридори. Ако сепаратистите не приемат условията на Порошенко, президентът ще наложи блокада, прогнозира експертът.

Киевският военен психолог Алексей Арестович предрича сключването на споразумения, наподобяващи документите от Хасавюрт. С подписването им през 1996 г. руските федерални войски бяха изтеглени от Чеченската република, но правният статут на Чечения не бе определен, а след три години конфликтът избухна отново, припомня той.

Пред донецките опълченци се отварят мрачни перспективи. Без подкрепа от Москва - "политическа или директна", "всичко ще приключи много зле", смята Франц Клинцевич, депутат от Държавната дума и председател на руския Съюз на ветераните от Афганистан.

След превземането на Славянск от киевски сили руският външен министър Сергей Лавров прикани в разговор по телефона колегите си от Германия и Франция възможно най-скоро да свикат контактна група с цел да се сключи примирие между Киев и Източна Украйна.

Москва явно залага на политическо-дипломатическо уреждане в Украйна. И както сочи позицията на Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиюс, ключовите европейски държави са склонни да я подкрепят, пише "Комерсант".

"С това предстои да се съобразят и лидерите на опълченците, и Киев - отбелязва вестникът. - Първите ще трябва да спрат призивите за военна намеса от страна на Русия, а вторият да се прости с надеждите, че само със сила ще потуши съпротивата откъм изток."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
10
 
! Отговори
Чечо преди 9 години
До Анонимен 45Зомбираните с нулева политическа култура и тотална липса на критично мислене не са цял свят! 5000 чеченци с добро въоръжение досега щяха да са вече в Киев. Русия няма интерес да вкарва чеченци и да настройва и цяла Украйна и света допълнително срещу себе си. Вярваш или не има хора, чиито деди за загинали борейки се срещу фашистите и не им харесва нео-нацисти да им определят как да живеят в собствения им дом.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинската армия ги е натикала в Донецк и Луганск, там като омръзнат на местните, те сами ще си ги изтрепят на малки порции. Патриотизъм, патриотизъм, ама като те извади от колата некой маскиран и я реквизира и след малко я намериш изрешетена, някак си патриотизма ти омеква. Отчитайте, че в Донецк голяма част от населението не е от руснаци.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 55Мне...това за влаковете е от "Известия"...
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНТИМУТРАгрешиш,комунистите хвърлят срещу танковете само чуждитендеца.За тях човешкия живот не струва нищо.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 51Ти май много верваш на украинските медии, а?
32
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 47 Какви частни армии, бе? Къде американците са воювали без опознавателни знаци? Русофил нещастен.
31
1
 
11
 
! Отговори
Виктория Нюланд преди 9 години
До 26 Нямаш си идея колко си далеч от истината. Чуддя се как си я формирал тази позиция (медии или лична неприязъм към Русия)? Романтичния майдан + държавния преврат доведе до вземане на власста от машите на САЩ Порошенко и Коломойски, естествената реакция на Русия бе Крим и подкрепа за руснаците в Донбас. Ако търсиш пропаганда в най-чист вид прегледай украинските медии, аз съм потресен от тоталната им манипулация на събитита
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2222хунтата в Киев е длъжна да атакува Крим, защото иначе ще падне от власт-------------Така ли? И защо? На кого му пука толкова за Крим? В Крим не летят самолети. За Крим няма влакове - сега руснаците се опитват да превозват вагоните с ферибот, защото се оказа, че пари за мост НЯМА. Пътуването до Крим с влак - 45 часа! Водата за Крим идва от Украйна. Магазините там вече са празни.
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВ НАТО до момента не са измислили нищо по-умно от струпване на силите си в Европа---------------Това, което са "измислили" руснаците, не е умно, а подло. Войници без опознавателни знаци и диверсанти през границата е нещо, което се прави от слабост, жертвайки собствения си имидж. Само полулуди се възторгват от тая тактика.
28
0
 
5
 
! Отговори
ICO преди 9 години
"Идеята обаче мяза на открит блъф" : ) :) : ) ам на ко друго да мяза? : ) : )
27
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 35И някакви доказателства, че Путин е изпратил чеченци?-------Мислиш ли, че някой ще се занимава да ти търси доказателства и да те убеждава в очевидното? Цял свят е наясно, че основна причина за тази война е политиката на Кремъл.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина ако Русия активно подкрепяше сепаратистите, то бедната Украинска армия вече щеше да е предала богу дух... Видяхме какво стана в Крим, където руснаците действително се намесиха.
25
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избивайте братя украинци съветската *** и с чували я изпращайте към Кремъл!
24
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са методите на руската терористична, топ социалистическа ***....
23
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Красиво е да гледаш как измират съветски терористи. Кремъслкото недоносче няма да смогне да шие флагове, за военните почести на терористите.
22
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който се е хванал на партньорство с руснаците, добро не евидял.
21
0
 
11
 
! Отговори
комисионера преди 9 години
войната в градски условия е най-*** от всички. когато войникът си свали униформата и се смеси с цивилното население става опасно.
20
7
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Има неща които не се описват от военните стратегии...това е доверието, почтеността, увереност, че лицето с което договаряш ще изпълни написаното...Е, как смяташ...дали след "Кримската победа" хората по света повече вярват на Русия? Дали озлобяването на един твой съсед-Украйна е в твоя полза? Дали бившите соцИАЛИСТИЧЕСКИ държави / от СССР / сега са по-спокойни и уверени в мъдрото ръководство на Путин ? ПИШИ ...ИНТЕРЕСНО МИ Е ДА ПРОЧЕТА ТВОЕТО ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ.......
19
14
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
Исках да намеря поне една вярна дума в твоя коментар...няма. : 1. Путин не е предал "своите"...ха-ха-ха 2. Те не били негови..а чии са бандите чеченски? 3.Призовал към мир---затова изпраща чеченци, оръжие, подстрекава населението/ което е най-излъгано/.....и като се замисля...дори и комунистите не са били толкова безочливи.....Ти да не си някакво НОВО ПУТИНСКО НАЧАЛО....моля ти пиши, все пак си рядък екземпляр....
18
14
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Националистическите комунистически проруски *** са много смели като хвърлят децата си пред танковете!!!НО КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ЖИВОТА ИМ ПРОГНИЛ И *** КОМУНИСТИЧЕСКИ БЯГАТ КАТ МИШКИ!!!!!!